Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Bursa generală a locurilor de muncă din județul Bihor - 2022

Vineri, Arena ,,Antonio Alexe” din Oradea a găzduit

Bursa generală a locurilor de muncă din județul Bihor - 2022

Vineri, 14 octombrie 2022, la Arena ,,Antonio Alexe", s-a desfășurat Bursa generală a locurilor de muncă din județul Bihor, organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor.

Despre ediția 2022 a Bursei generale, dar și despre alte probleme colaterale, am discutat cu organizatorul principal și tradițional al evenimentului, domnul Békési Csaba, directorul executiv al A.J.O.F.M. Bihor.
-Mai întâi, domnule director, să facem vorbire despre actuala ediție, pe care tocmai ați deschis-o la Arena ,,Antonio Alexe"...
-Este Bursa locurilor de muncă dedicată în primul rând absolvenților. Pentru că vorbim de perioada octombrie, atunci când absolvenții, după licențele de vară și de toamnă, intră pe piața forței de muncă, dar, sigur, este dedicată și celor aflați în căutarea unui loc de muncă. În jur de 52-53 de angajatori oferă aproape 1.500 de locuri de muncă, din care circa 200 sunt pentru cei cu studii superioare. Ne așteptăm la o prezență de cel puțin 400-500 de oameni.
Este începutul unui șir de evenimente din luna octombrie și început de noiembrie. Săptămâna viitoare, avem în Marghita, împreună cu administrația locală, o bursă la Marghita, la Colegiul Național ,,Octavian Goga", în 27 avem la Beiuș, o bursă organizată de noi la Primăria Municipiului Beiuș, iar în 3 noiembrie, la Aleșd, la Casa de Cultură a Episcopiei Reformate, din nou, o bursă organizată de noi.
-Vă așteptați, astăzi, la vizita unor oficiali locali sau ministeriali, gen ministrul Muncii?
-Ministrul Muncii a fost la Târgul de orientare în carieră, care a fost un eveniment unic. Anul viitor, în luna mai, organizăm o dată cu resurse proprii, dar de anul viitor, încolo, am dori să le includem în programul de guvernare, astfel încât ele să se regăsească în fiecare județ. Este un exemplu de bune practici acel eveniment de orientare în carieră a tinerilor pe care l-am organizat noi în județul Bihor.
-Cum percepeți la nivelul A.J.O.F.M. Bihor schimbările din această perioadă de criză, de creșteri ale prețurilor la energie, gaze și pe piață, în general. Cum influențează aceste creșteri piața forței de muncă?
-Ne aflăm într-o perioadă destul de complicată. Am avut un bum, o creștere economică post pandemică. Și acum ne lovim de o perioadă de stagnare. Angajatorii nu știu ce se va întâmpla. Sunt foarte-foarte rezervați în a-și crește activitatea. Sunt foarte rezervați în a angaja. Angajează doar firmele care au comenzi și care nu depind foarte mult de piața externă.
,,Timpul de lucru nelucrat", susținut de guvern
-Din cauza crizei, în general, sau din alte motive, cunoașteți firme care s-au închis, în Bihor?
-Avem firme care ne-au informat că urmează să facă reduceri de activitate. Noi am salvat, impropriu spus, nenumărate firme. Astăzi, în județul Bihor avem peste 70 de firme aflate în reducerea programului de lucru; asta înseamnă că o parte din timpii nelucrați de angajați îi plătim noi cu 75 la sută, statul român, prin agențiile județene de forță de muncă, este un program, intitulat Timpul de lucru nelucrat. Este un program care ajută firmele să nu desfacă contractele de muncă, să reducă programul angajaților, iar timpii nelucrați de angajați să fie susținuți de Guvernul României, prin agențiile județene de forță de muncă. Am reușit să întoarcem de la concedieri colective companii care ar fi făcut această mișcare, dacă nu ar fi fost luată această măsură. Ea este valabilă până în 31 decembrie, dar să sperăm că va fi prelungită... Dar să nu uităm că nu suntem singuri în Europa. Iar când țările dezvoltate tușesc, noi devenim foarte bolnavi. Sunt angajatori în județul Bihor care depind de piața din Germania extraordinar de mult. La fel se întâmplă și cu cei care depind de Franța. Sunt câteva țări puternice al căror regres ne influențează direct proporțional într-o măsură extrem de mare.
Am mai vorbit cu domnul director despre flagelul muncii la negru și despre fiscalitate, ca fenomene colaterale care ne influențează negativ viața de zi cu zi.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Bursa generală a locurilor de muncă din județul Bihor - 2022.

Trimite email
duminică, 22 decembrie 2024, 08:07:18 Ora standard a Europei de Est