Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ziua Orașului și Centenarul Încoronării

În 12 octombrie - regal de festivități la Oradea

Ziua Orașului și Centenarul Încoronării

Manifestările dedicate Zilei Orașului Oradea au debutat cu ședința festivă a Consiliului Local, deschisă prin intonarea Imnului Național al României și rugăciunea rostită de Preasfinția Sa Sofronie Drincec, episcop ortodox al Oradiei.

După premierea olimpicilor orădeni și a profesorilor coordonatori de către primarul Florin Birta și viceprimarul Marcel Dragoș, a urmat alocuțiunea prof. univ. dr. Gabriel Moisa privind însemnătatea evenimentului istoric.
Un moment emoționant l-a reprezentat dezvelirea plăcilor comemorative cu delegații orădeni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, urmată de slujba de sfințire a acestora de către episcopul ortodox Sofronie Drincec și preotul militar Mircea Ioniță. Plăcile comemorative sunt amplasate în foaierul din fața sălii Traian Moșoiu a Primăriei Oradea.
A urmat deplasarea oficialităților și a tuturor invitaților spre Piața Unirii, la Statuia Regelui Ferdinand I.
Astfel, într-un cadru festiv, a avut loc salutul drapelului de luptă, urmat de intonarea Imnului Național al României, în prezența primarului Florin Birta, a viceprimarului Marcel Dragoș, secretarului municipiului, Eugenia Borbei, prefectului județului Bihor, Dumitru Țiplea, președintelui Consiliului Județean, Ilie Bolojan, vicepreședintelui Consiliului Județean, Călin Gal, senatorului Arina Moș, episcopului ortodox, Sofronie Drincec, episcopului greco-catolic, Virgil Bercea, alți invitați fiind prezenți în piață.
Primarul, despre Oradea de ieri, de azi și de mâine
Primarul Florin Birta s-a adresat celor prezenți. Spicuim din discursul său: „Ziua Orașului reprezintă o ocazie potrivită pentru a reflecta asupra istoriei și de a ne recunoaște ca o comunitate. De a întări sentimentul de unitate și de mândrie prin faptul că aparținem unui oraș dinamic, în dezvoltare continuă, cu tot mai multe facilități și oportunități care îl fac atrăgător. Model de conviețuire multiculturală și multiconfesională, Oradea cu vocația sa central-europeană poate deveni un loc de elaborare pentru noi platforme economice și culturale. Niciunul dintre momentele aniversate azi nu au fost realizate fără sacrificii. Noi, orădenii de azi, suntem  rezultatul cursului sinuos al istoriei, al alegerilor și al sacrificiilor pe care cei dinaintea noastră le-au făcut, la fel cum copiii noștri vor reprezenta transfigurarea a ceea ce noi vom alege să facem din orașul nostru.
Deși generația noastră nu este obișnuită să îmbrățișeze ușor asumarea sacrificiilor, momente ca cele de azi ne reamintesc că istoria o scriem noi, fiecare generație, chemați fiind să răspundem și să depășim provocările  de care, iată, nu duc lipsă nici vremurile pe care le trăim azi. Suntem nevoiți să acceptăm faptul sacrificiile și renunțările nu sunt opționale, ci doar trebuie să le găsim sensul just și să acționăm în consecință, cu responsabilitate.
Făcând o comparație cu anul 1918, cred în valoarea patriotismului ca generator de demnitate. Nu cred, însă, în patriotismul confiscat de grupuri care insultă sau fluieră și recurg la atitudini ieftine, suburbane".
Ceremonialul a continuat cu festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori, urmat de defilarea detașamentului de onoare.
Din partea Primăriei Oradea au depus o coroană de flori primarul Florin Birta, secretarul municipiului Oradea, Eugenia Borbei și viceprimarul Marcel Dragoș.
Având în vedere că sărbătorirea Zilei orașului Oradea este dublată anul acesta de Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, la Alba Iulia, ca Suverani ai României Mari, lângă statuia Regelui Ferdinand I a fost amplasată o casetă din sticlă ce conține obiecte de epocă: sabia, casca, decorații și tricolor precum cele purtate de Regele Ferdinand I, ce apar în imaginile de epocă.
Statuia Reginei, în mantie de flori
A urmat deplasarea oficialităților spre Piața Regele Ferdinand I, la Statuia Reginei Maria.
Aici, istoricul Dragoș Ursu de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a rostit o  alocuțiune despre personalitatea Reginei Maria și dragostea pe care i-au purtat-o ardelenii: „Dragostea ardelenilor pentru regină și mai ales dorința lor de a o întâlni s-au făcut auzite imediat după momentul Unirii, astfel că încă din ianuarie 1919, în primele numere ale sale, Ziarul Alba Iulia titra o chemare simbolică către suverană: Mărire ție, Regină cu minte și inimă de aur. Te așteptăm să vii. Când vei pune întâiul pas pe pământul Ardealului vor tremura de bucurie inimile noastre și lut ne vom face sub picioarele tale și fericiți vom fi, noi care ți-am văzut numai imaginea sufletului tău în cărțile scrise te așteptăm să vii să-ți vedem ochii ca florile și fața ca zorile. Vino în Ardeal, vino! Aici te chemăm noi, te cheamă pământul și umbrele sfinte. Ascultă-ne ruga, domniță cuminte cu inimă de aur".
Reprezentanții instituțiilor locale și centrale au depus și aici coroane și buchete de flori.
O mantie din flori realizată de artiștii locali a îmbrăcat statuia Reginei Maria, inclusiv soclul, aceasta reproducând aproape identic mantia purtată de regină în Ziua Încoronării.
Festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori a continuat la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr", precum și la statuia avocatului orădean dr. Aurel Lazăr. Aici, istoricul orădean prof. dr. Sorin Șipoș a rostit o alocuțiune despre rolul istoric jucat de Aurel Lazăr și ceilalți iluștri oameni politici ardeleni în urmă cu 104 ani. Ceremonialul s-a încheiat cu onorul muzicii militare și defilarea detașamentului de onoare.
De la ora 17.30, orădenii au fost așteptați în Piața Unirii la concertul susținut de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina" din Cluj-Napoca, condusă de It. Daniel Florin Munteanu.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Ziua Orașului și Centenarul Încoronării.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:13:00 Ora standard a Europei de Est