Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Programul evenimentelor pregătite pentru 12 octombrie

Astăzi, Oradea este în haine de sărbătoare

Programul evenimentelor pregătite pentru 12 octombrie

Cu ocazia Zilei Orașului, Primăria Oradea a pregătit o serie de manifestări pentru a marca cele două evenimente majore din istoria sa: semnarea Declarației de Independență a Românilor din Transilvania (12 octombrie 1918) și ziua eliberării orașului de către armatele române (12 octombrie 1944).

Orădenii, dar și turiștii care se vor afla astăzi, 12 octombrie 2022, în oraș vor putea să asiste la o lecție de istorie, desfășurată într-un cadru încărcat de istorie și să se bucure de festivitățile pregătite de municipalitate cu această ocazie.

Cu acest prilej, intrarea va fi gratuită la toate obiectivele turistice administrate de Oradea Heritage: Casa Darvas - La Roche, Templul Francmasoneriei, Turnul Primăriei, Sinagoga Neologă Sion și Sinagoga Aachvas Rein.

Ceremoniile se vor desfășura în cinci locații din zona centrală a orașului:  Clădirea Primăriei Oradea, Piața Unirii - Statuia Regelui Ferdinand I, Piața Regele Ferdinand I - Statuia Reginei Maria, Muzeul Memorial „Aurel Lazăr" și Statuia lui Aurel Lazăr.

Sărbătoarea va fi dublată anul acesta de împlinirea celor 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, la Alba Iulia, ca Suverani ai României Mari.

O mantie din flori realizată de artiștii locali va îmbrăca statuia Reginei Maria, inclusiv soclul, aceasta reproducând aproape identic mantia purtată de regină în ziua încoronării. Totodată, lângă statuia Regelui Ferdinand I, al cărei soclu va fi îmbrăcat cu drapele, va fi amplasată o casetă din sticlă ce va conține obiecte de epocă: sabia, casca, decorații și tricolor precum cele purtate de Regele Ferdinand I, care apar în imaginile de epocă. De asemenea, lângă statuia acestuia vor fi amplasate două tunuri de epocă.

Un  element inedit, schimbul militarilor din gardă, în intervalul orar 9.00 - 15.00, va putea fi admirat, astăzi, 12 octombrie, la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii. Momentul va evoca atmosfera încărcată de istorie a acestor locuri, comemorând împlinirea a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria (15 octombrie 1922), la Alba Iulia, ca Suverani ai României Mari.

Schimbul de gardă va avea loc la Statuia Regelui Ferdinand I și sâmbătă, 15 octombrie, în același interval orar 9.00 - 15.00.

Astăzi, 12 octombrie, de la ora 17.30, orădenii sunt așteptați în Piața Unirii la concertul susținut de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina" din Cluj-Napoca, condusă de It. Daniel Florin Munteanu. Intrarea va fi liberă.

PROGRAM 12 OCTOMBRIE 2022, ORADEA

CU OCAZIA ANIVERSĂRII ZILEI ORAȘULUI ȘI A 100 DE ANI DE LA ÎNCORONAREA REGELUI FERDINAND I ȘI A REGINEI MARIA, LA ALBA IULIA, CA SUVERANI AI ROMÂNIEI MARI (15 octombrie 1922 - 15 octombrie 2022)

 

 

 

Ora

Locaţia

Programul zilei 12 octombrie 2022

1130 - 1240

Primăria Oradea

Sala Traian Moșoiu

Şedinţa Festivă a Consiliului Local al municipiului Oradea din 12 octombrie 2022

Întâmpinarea oficialităţilor și ocuparea locului în sală

Intonarea Imnului Naţional al României

Premierea olimpicilor orădeni și a profesorilor coordonatori,  pentru rezultatele deosebite obţinute la olimpiadele naţionale organizate de Ministerul Educaţiei

Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:

- primarul municipiului Oradea - Florin Birta

- invitat al instituţiei

1240 - 1300

Primăria Oradea

Coridorul principal de acces în Sala Traian Moșoiu

Dezvelirea plăcii comemorative cu Delegații din Oradea la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918

Slujba de sfințire a plăcii comemorative cu Delegații din Oradea la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918

Scurtă alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:

- invitat al instituţiei

13,00 - 1310

Deplasarea oficialităţilor și a tuturor invitaților spre Piața Unirii

1310 - 1400

Piața Unirii

Statuia Regele Ferdinand I

Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv

Intonarea Imnului Naţional al României

TEDEUM

Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de către:

- primarul municipiului Oradea - Florin Birta

- invitat al instituţiei

Festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori

Realizarea dispozitivului de defilare

Defilarea detaşamentului de onoare şi onorul muzicii militare

1400 - 1410

Deplasarea detașamentului de onoare, a oficialităţilor și a tuturor invitaților spre Piața Regele Ferdinand I

1410 - 1435

Piața Regele Ferdinand I

Statuia Regina Maria

Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv

Intonarea Imnului Naţional al României

Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de către:

- invitat al instituţiei

Festivitatea depunerii de buchete de flori

1435 - 1450

Deplasarea detașamentului de onoare, a oficialităţilor și a tuturor invitaților spre Muzeul Memorial "Aurel Lazăr" pe traseul strada Iosif Vulcan - strada Libertății - strada Aurel Lazăr

1450 - 1505

Strada Aurel Lazăr nr. 13

Muzeul Memorial „Aurel Lazăr"

Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutul  drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv

Intonarea Imnului Naţional al României

Festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori

1505 - 1510

Deplasarea detașamentului de onoare, a oficialităţilor și a tuturor invitaților spre Statuia Aurel Lazăr

1510 - 1540

Strada Aurel Lazăr nr. 1

Statuia Aurel Lazăr

Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutul  drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv

Intonarea Imnului Naţional al României

Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de către:

- invitat al instituţiei

Festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori

Realizarea dispozitivului de defilare

Defilarea detaşamentului de onoare şi onorul muzicii militare

1540

Încheierea ceremonialelor militare și religioase dedicate zilei de 12 OCTOMBRIE 2022 - ZIUA ORAȘULUI ORADEA și a comemorării a 100 DE ANI DE LA ÎNCORONAREA REGELUI FERDINAND I ȘI A REGINEI MARIA, LA ALBA IULIA, CA SUVERANI AI ROMÂNIEI MARI

1730

Piața Unirii

Concert susținut de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie Gemina" din Cluj-Napoca, condusă de către lt. Daniel Florin Munteanu

Încheierea tuturor activităților dedicate zilei de 12 OCTOMBRIE 2022

 În plus, ca element de noutate, miercuri, 12 octombrie, la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii se va realiza din oră în oră schimbul militarilor din gardă, în intervalul orar 9:00 - 15:00, moment prin care se comemorează împlinirea a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria (15 octombrie 1922), la Alba Iulia, ca Suverani ai României Mari.
Schimbul de gardă va avea loc la Statuia Regelui Ferdinand I și sâmbătă, 15 octombrie, în același interval orar 9:00 - 15:00.

 

PROGRAMUL EVENIMENTELOR PREGĂTITE DE ORADEA HERITAGE PENTRU 12 OCTOMBRIE - 
100 DE ANI DE LA ÎNCORONAREA REGELUI FERDINAND I ȘI A REGINEI MARIA,
 LA ALBA IULIA
 
 
12 octombrie
 
CASA DARVAS LA ROCHE
Ora 16.00 - Expoziție - REGINA MARIA - VRAJA MEMORIEI
 
Demersul expozițional aduce laolaltă o selecție de bijuterii vintage cu elemente celtice care se regăsesc în cele 24 de lucrări expuse, reprezentând acuarelele Reginei Maria. Expoziția este completată cu câteva dintre cărțile Reginei Maria publicate în perioada interbelică, unele cu autograf, timbre și cărți poștale originale, un creion și o tabacheră cu monogramă, reclame pe care le-a făcut în epocă. 
 
Expoziția prezintă, în premieră la Oradea, obiecte din atelierul de pictură al Reginei Maria de la Castelul Pelișor și monede cu chipul Reginei și a Regelui Ferdinand I din cadrul vizitei de la Oradea din anul 1919.
 
SINAGOGA NEOLOGĂ SION
 
Ora 18.30 - Expoziția Oradea copiilor
Partener -  Smartist activ - atelier de pictură și activități creative.
Vor fi expuse picturi pe pânză și picturi în acuarelă realizate de copii cu vârste între 5 și 12 ani.
 
TEMPLUL FRANCMASONERIEI ORADEA
 
Ora 19.30 - spectacol - Tunelul timpului  - proiecții de tip laser cu efecte speciale, show laser și ambientare cu lumini - în curtea interioară.
Animația rulează din oră în oră - 19.30, 20.30 si 21.30.
 
EVENIMENTE LEGATE DE MONUMENTELE DE FOR PUBLIC
 
Statuia Reginei Maria 
Ø  Va prezenta un decor din flori inspirate din Mantia Reginei Maria.
 
Statuia Regelui Ferdinand I
Ø  Va fi amplasată o caseta din sticlă ce va conține obiecte de epocă - sabia, casca, decorații și tricolor precum cele purtate de Regele Ferdinand I, care apar în imaginile de epocă.
Ø  Soclul va fi decorat cu drapele.
Ø  Vor fi amplasate 2 tunuri de epocă.
 
Intrarea va fi gratuită la toate obiectivele turistice administrate de Oradea Heritage: Casa Darvas - La Roche, Templul Francmasoneriei, Turnul Primăriei, Sinagoga Neologă Sion și Sinagoga Aachvas Rein

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:09 Ora de vară a Europei de Est