Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Raport de activitate la doi ani de mandat

Ecolect Bihor

Raport de activitate la doi ani de mandat

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a prezentat într-o conferință de presă susținută joi, 6 octombrie 2022, un raport de activitate la doi ani de la preluarea funcției de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group Bihor.

A.D.I. Ecolect este formată din toate orașele și comunele din Bihor, plus Consiliul Județean Bihor, și este responsabilă de implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID). Practic, a organizat și coordonat licitațiile pentru stabilirea operatorilor de salubritate din cele șase zone de operare ale județului (cu excepția Municipiului Oradea).
SMID a fost pus în funcțiune în toamna anului 2020. Ca metode de taxare a serviciului de salubritate, 79 de unități administrativ-teritoriale au optat pentru varianta tarif/gospodărie, restul de 21 optând pentru varianta taxă/persoană.
În calitate de președinte al A.D.I. Ecolect, Mircea Mălan a amintit de proiectele derulate în cei doi ani de mandat: „Unul dintre cele mai importante proiecte este „Luna curățeniei în județul Bihor", o campanie în care s-a implicat întreaga comunitate bihoreană, de la școli, biserici, autorități locale, până la presă, companii și ONG-uri. Marele câștig al campaniei „Luna curățeniei" este că ne-am manifestat la nivelul întregului județ ca o comunitate integrată, că am înțeles cu toții cât este de important să intervenim împreună pentru a rezolva această problemă a deșeurilor".
În cadrul campaniei au fost organizate două concursuri, în cadrul cărora au fost premiați elevii și primăriile implicate. 36 de primării au câștigat, în 2021 și 2022, premii care s-au transformat în proiecte locale pentru protecția mediului, finalizate sau în curs de implementare. În colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, au fost înființate comunități de voluntari sub numele EcoClub Bihor, în care s-au înscris aproximativ 11.000 de elevi. 
Un alt proiect important, menționat de președintele Ecolect Bihor, Mircea Mălan, se referă la montarea a 13 platforme semi-îngropate de deșeuri în zonele turistice din Bihor, o investiție în valoare de un milion de lei.
Tot în cadrul SMID va fi pusă în funcțiune, până la sfârșitul lunii octombrie, Stația de Tratare Mecanico-Biologică a Deșeurilor.
Această instalație ne va ajuta să deviem o mare parte din deșeurile care astăzi ajung la depozitul ecologic, pentru că deșeurile reziduale care vor fi tratate se dezumifică și aproximativ 30-40% din greutate scade prin acest proces. Apoi intră într-un proces suplimentar de sortare. Aproximativ 30% din deșeurile care rămân vor fi incinerate, restul fiind duse la depozitul conform. Ecolect a preluat responsabilitatea gestionării acestei stații", a explicat Mircea Mălan.
A.D.I. Ecolect își propune să acceseze fonduri europene pentru două proiecte. Primul, în valoare de peste 400.000 lei, a fost aprobat și se referă la realizarea unei platforme informatice integrate. Aceasta va fi accesibilă atât cetățenilor, cât și operatorilor de salubritate și primăriilor. Al doilea proiect, în valoare de 350.000 de euro, prevede crearea unor laboratoare ecologice în mai multe școli, organizarea unor tabere pentru elevi, organizarea unor cursuri de educație ecologică, etc.
Vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Mălan, a mai amintit în conferința de presă de realizarea a 32 de centre de depozitare a deșeurilor cu aport voluntar, care ar putea fi finanțate cu fonduri europene, prin actualul Program Operațional Infrastructură Mare.
Noi vom depune cerere de finanțare, suntem singurul județ din România care își propune acest lucru, și dacă cererea de finanțare va primi răspuns favorabil, până la sfârșitul anului viitor toate centrele de depozitare vor fi finalizate", a precizat Mircea Mălan.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:04:29 Ora de vară a Europei de Est