Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cel de-al doilea modul de cursuri de inițiere în limba română pentru refugiații ucraineni

Luni, la Hotel Maxim din Oradea, a fost lansat

Cel de-al doilea modul de cursuri de inițiere în limba română pentru refugiații ucraineni

Luni, 3.10.2022, la Hotel Maxim din Oradea, a fost lansat cel de-al doilea modul de cursuri de inițiere în limba română pentru refugiații ucraineni din județul Bihor, prin Centrul Educațional Roua din cadrul Fundației Șinca.

Proiectul este cofinanțat de Societatea Națională de Cruce Roșie din România, prin Crucea Roșie Română - Filiala Bihor.
Evenimentul a fost deschis de domnul Tănase Miculescu, în calitate de președinte al Crucii Roșie Române - Filiala Bihor, care a evidențiat rezultatele extraordinare și caracterul umanitar al organizației pe care domnia sa o reprezintă precum și interesul crescut de a colabora cu organizații nonguvernamentale pro-active care și-au demonstrat eficiența în aceste timpuri dificile pentru refugiații ucraineni, organizații precum Fundația Șinca.
Invitatul special al serii a fost domnul secretar de stat, prof. Ionel Florian Lixandru din partea Ministerului Educației, care răspunde la nivel guvernamental de gestionarea problemelor educaționale ale refugiaților din Ucraina. În cuvântul său, secretarul de stat a apreciat „inițiativa Fundației Șinca, Centrului Educațional Roua, aceea de a organiza cursuri de limba română pentru elevii și tinerii refugiați din Ucraina". Totodată, domnia sa a amintit faptul că „Ministerul Educației din România a răspuns prompt încă de la începutul conflictului, implementând un plan național de măsuri și o serie de inițiative care să vină în sprijinul integrării tinerilor și copiilor în sistemul educațional. S-a creat cadrul legal pentru ca aceștia să fie integrați în școlile din România, atât la nivel de învățământ preuniversitar cât și la nivel de învățământ superior, cu oferirea unui set de servicii: consiliere psihopedagogică, posibilități de cazare, transport, asistență medicală și alte drepturi pe care le au elevii români. Cu toate acestea, Ministerul Educației este deschis unor colaborări similare, precum este aceasta (Centrul Educațional Roua - n.r.), alături de reprezentanții societății civile, cu ONG-urile cu activitate reprezentativă în acest domeniu".
În încheierea mesajului, secretarul de stat a asigurat Centrul Educațional Roua de disponibilitatea și suportul Ministerului Educației.
În continuare, Fundația Șinca a prezentat în retrospectivă cele mai importante momente, surprinse în imagini de la începutul războiului din Ucraina.
S-a dat cuvântul și reprezentanților celorlalte ONG-uri prezente la eveniment.
Mai mult decât atât, unii agenți economici au făcut cunoscută oferta lor de angajare pentru refugiații ucraineni.
În cea de-a doua parte a evenimentului, a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri, punctuale, în direcția educației preșcolarilor, a școlarilor și a posibilității de reconversie profesională a adulților.
Refugiații ucraineni care au participat la eveniment au avut posibilitatea de a se înscrie la cursurile organizate de Centrul Educațional Roua.
Să mai spunem că evenimentul a fost moderat de echipa de proiect: George Marius Șinca, Tatiana Șinca, Marius Florin Păcală, Mihaela Chiorean și Alexandra Pogoni. (M.S.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Cel de-al doilea modul de cursuri de inițiere în limba română pentru refugiații ucraineni.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:11 Ora de vară a Europei de Est