Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Mondială a Educației la Grădinița Nr. 52

„Educația ne unește”

Ziua Mondială a Educației la Grădinița Nr. 52

În cadrul Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 52 din Oradea, micii preșcolari, alături de dascălii lor au desfășurat o serie de activități specifice cu ocazia Zilei Internaționale a Educației, pentru a sublinia valoarea incontestabilă pe care o are educația.

În debutul evenimentului, directorul unității, prof. Sala Ioana, a felicitat colectivul de cadre pentru dedicarea, implicarea și contribuția acestora în procesul de învățământ, asigurând profesorii de tot sprijinul pentru implementarea viitoarelor proiecte.
Sub egida motto-ului „Educația ne unește", cadrele didactice, prof. Lavinia Petruț și Petre Liana, au explicat preșcolarilor importanța educației în viața fiecărui copil și respectul cuvenit fiecărui factor implicat în educația lor. Panoul „Împreună reușim" realizat de aceștia prin decupare și lipire, fiind o lucrare colectivă, tronează la intrarea principală în grădiniță.
La Grupa Pisicuțelor, educatoarele prof. Raluca Ardelean și Anca Costea au creat un mediu liber de exprimare a opiniilor, improvizând un studio de televiziune, unde copiii au realizat un reportaj în care și-au exprimat propriile păreri asupra importanței educației, demonstrând cunoștințe valoroase despre acest concept. Pe urmă, au confecționat câte un autoportret cu o carte în mână, ca simbol al importanței studiului. Grupa mică C, sub atenta îndrumare a cadrelor didactice, prof. Săcădat Adriana și Pașcalău Liliana, au urmărit o scurtă prezentare animată despre scopul și formele educației, după care au realizat câte o creație artistico-plastică prin pictarea amprentei palmare. 
Copiii din grupa ,,Piticilor isteți", secția maghiară, sub îndrumarea doamnelor prof. Șora Márta și Szilágyi Ella-Mónika, au desfășurat jocuri bazate pe valorile esențiale promovate la nivelul grădiniței, încredere, responsabilitate, cooperare, comunicare, prietenie pentru coeziunea grupului, iar în cadrul activității de educare a limbajului au urmărit povestirea ,,Ha én felnőtt volnék", de Janikovszky Éva, realizând o activitate practică pe baza acesteia, prin care au reliefat importanța educației pentru viața copiilor în special, și pentru comunitate în general. De asemenea, prof. Juhász Katalin și Dimény Éva au desfășurat cu preșcolarii secției maghiare un joc didactic interactiv, prin metoda cubului, în vederea dezvoltării inteligenței emoționale.
Pentru a marca acest eveniment, spiridușii grupei mari A au răsfoit și „citit" cărțile preferate din biblioteca grupei, după care, pe rând, fiecare spiriduș a devenit un mic dascăl pentru colegii săi, învățându-i câte un lucru educativ din poveștile lecturate. Desenele realizate de micii dascăli au fost apreciate de doamnele educatoare prof. Ioana Matei și Popa Claudia.
Preșcolarii grupei mici ,,Steluțe", sub amprenta cadrelor didactice, prof. Nicoraș Geanina și Săcădat Alina, precum și copiii din grupa mică - Grupa florilor", îndrumați de prof. Nan Maria și Druță Valeria, au participat la o activitate artistico-plastică, realizând individual, respectiv în comun, câte o planșă prin tehnica dactilopictură. Activitatea desfășurată a avut ca scop familiarizarea copiilor cu semnificația zilei de 5 Octombrie și evidențierea rolului dascălilor în educație. Grupa Fluturașilor, coordonată de prof. Micu Camelia și Laza Giorgiana, a sărbătorit prin alegerea tuturor activităților îndrăgite de copii, mai precis colorare în cărticele, construcția unor adăposturi pentru necuvântătoare, exersarea jocurilor muzicale cunoscute, realizarea de puzzle și completarea unei fișe tematice.
Ștrumfii grupei mijlocii A au făcut echipă cu educatoarele lor, prof. Hus Ramona și subsemnata, prof. Ardelean Liana, realizând în comun un afiș pentru importantul eveniment, fiind reprezentat printr-un pom al cunoașterii, ale cărui roade sunt chiar deprinderile și abilitățile practice și sociale aflate în curs de formare în rândul preșcolarilor. Ghirlandele cu inimioare și amprentele palmare pictate de copii au dat un aer festiv grupei în care s-au desfășurat activitățile.
Cu toate că Ziua Internațională a Educației este declarată pe 5 Octombrie, cultivarea spiritului de echipă, acceptarea unicității și a rolului fiecărui partener educațional, copil-părinte-cadru didactic, au fost prioritățile grădiniței noastre, astfel putem considera fiecare zi o mare sărbătoare, căreia îi acordăm respectul cuvenit prin empatie și grijă față de copii și profesionalism în desfășurarea actului educațional.
Prof. Ardelean Liana
Vedeţi mai multe poze în Galeria foto: Ziua Mondială a Educației la Grădinița Nr. 52.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:06 Ora de vară a Europei de Est