Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Alina Vance, profesor de română, a obținut pentru un proiect o finanțare nerambursabilă de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în valoare de 200.000 de lei

Vestea cea bună ne vine tocmai din Chicago!

Alina Vance, profesor de română, a obținut pentru un proiect o finanțare nerambursabilă de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în valoare de 200.000 de lei

Alina Vance, bihoreanca noastră din Groşi, lucrează de mulți ani în SUA, unde este profesor de română (engleză) pentru mulți copii ai românilor care trăiesc în SUA.

De curând, Alina ne-a dat o veste bună despre ceea ce a reușit ea să facă extraordinar!
,,Am înființat o editură românească în Chicago şi am primit o finanțare nerambursabilă de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni pentru promovarea identității lingvistice şi culturale a copiilor români din SUA", ne scrie Alina, și ne lasă să aflăm mai multe din articolul publicat în Chicago.
Editura „My Romanian World Publishing House LLC", din Chicago, anunță printr-un comunicat de presă că a obținut, pentru perioada 25 septembrie - 30 octombrie 2022, din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), un sprijin financiar în valoare de 200.000 lei, pentru derularea proiectului „Promovarea identității lingvistice, culturale și educaționale a copiilor români din S.U.A.".
Lansarea publică a proiectului a avut loc duminica trecută la sala socială a Catedralei Sf. Împărați Constantin și Elena din Chicago. Prezentarea lui a fost făcută de inițiatoarea proiectului, profesoara Alina Vance. La eveniment a participat și domnul Robert Dumitrescu de la Consulatul României din Chicago.
Proiectul are drept principal obiectiv consolidarea unității lingvistice și culturale a copiilor români din S.U.A., prin tipărirea de materiale educaționale: proiecte istorice, geografice, religioase, literare, toate în limba română. De asemenea, se urmărește ca părinții să conștientizeze importanța conservării limbii, obiceiurilor și tradițiilor românești și a transmiterii acestor valori către copiii lor, se mai precizează în comunicat.
Proiectul se va desfășura în Chicago - Illinois, S.U.A., în colaborare cu Mitropolia Ortodoxă Română a celor Două Americi cu sediul în Chicago și Școala „Guardian Angel Orthodox Day School", în cadrul Programului de Limba Română ca limba a doua. Fondurile nerambursabile atrase de editură în cadrul sesiunii de finanțare 2022, lansată de DRP, vor fi direcționate către tipărirea de proiecte educaționale în limba română pentru copiii români din S.U.A., precum și către organizarea de webinare cu scop educativ, în vederea promovării și folosirii materialelor editurii, la care vor participa profesori și părinți români.
Activitățile derulate în cadrul proiectului au drept scop îmbunătățirea cunoștințelor de limba română ale copiilor din Diaspora, precum și promovarea valorile identitare românești peste hotare. Materialele create în cadrul acestui proiect vor fi accesibile tuturor copiilor români din S.U.A., pe website-ul editurii și după încheierea proiectului"...
 
Felicitări, Alina! Ne mândrim cu tine!
Alina Diana, vestea ta ne bucură, deopotrivă, și pe noi, cei de-acasă! Cu siguranță, va afla și tăticul tău, un dascăl (și director) vrednic de toată cinstea și lauda, Vancea Petru, pe care l-am avut ca și coleg și prieten la Liceul Pedagogic ,,Iosif Vulcan" din Oradea. Se vor bucura, de asemenea, colegii, prietenii și profesorii tăi de la Universitatea din Oradea, unde te-ai format ca dascăl de română-engleză!
Te mai așteptăm să ne împărtășești din experiența ta didactică, să ne furnizezi exemple de bune practici din Țara în care au visat și visează mulți români să ajungă... (bogați)!
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:02 Ora de vară a Europei de Est