Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Alina Vance, profesor de română, a obținut pentru un proiect o finanțare nerambursabilă de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în valoare de 200.000 de lei

Vestea cea bună ne vine tocmai din Chicago!

Alina Vance, profesor de română, a obținut pentru un proiect o finanțare nerambursabilă de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în valoare de 200.000 de lei

Alina Vance, bihoreanca noastră din Groşi, lucrează de mulți ani în SUA, unde este profesor de română (engleză) pentru mulți copii ai românilor care trăiesc în SUA.

De curând, Alina ne-a dat o veste bună despre ceea ce a reușit ea să facă extraordinar!
,,Am înființat o editură românească în Chicago şi am primit o finanțare nerambursabilă de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni pentru promovarea identității lingvistice şi culturale a copiilor români din SUA", ne scrie Alina, și ne lasă să aflăm mai multe din articolul publicat în Chicago.
Editura „My Romanian World Publishing House LLC", din Chicago, anunță printr-un comunicat de presă că a obținut, pentru perioada 25 septembrie - 30 octombrie 2022, din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), un sprijin financiar în valoare de 200.000 lei, pentru derularea proiectului „Promovarea identității lingvistice, culturale și educaționale a copiilor români din S.U.A.".
Lansarea publică a proiectului a avut loc duminica trecută la sala socială a Catedralei Sf. Împărați Constantin și Elena din Chicago. Prezentarea lui a fost făcută de inițiatoarea proiectului, profesoara Alina Vance. La eveniment a participat și domnul Robert Dumitrescu de la Consulatul României din Chicago.
Proiectul are drept principal obiectiv consolidarea unității lingvistice și culturale a copiilor români din S.U.A., prin tipărirea de materiale educaționale: proiecte istorice, geografice, religioase, literare, toate în limba română. De asemenea, se urmărește ca părinții să conștientizeze importanța conservării limbii, obiceiurilor și tradițiilor românești și a transmiterii acestor valori către copiii lor, se mai precizează în comunicat.
Proiectul se va desfășura în Chicago - Illinois, S.U.A., în colaborare cu Mitropolia Ortodoxă Română a celor Două Americi cu sediul în Chicago și Școala „Guardian Angel Orthodox Day School", în cadrul Programului de Limba Română ca limba a doua. Fondurile nerambursabile atrase de editură în cadrul sesiunii de finanțare 2022, lansată de DRP, vor fi direcționate către tipărirea de proiecte educaționale în limba română pentru copiii români din S.U.A., precum și către organizarea de webinare cu scop educativ, în vederea promovării și folosirii materialelor editurii, la care vor participa profesori și părinți români.
Activitățile derulate în cadrul proiectului au drept scop îmbunătățirea cunoștințelor de limba română ale copiilor din Diaspora, precum și promovarea valorile identitare românești peste hotare. Materialele create în cadrul acestui proiect vor fi accesibile tuturor copiilor români din S.U.A., pe website-ul editurii și după încheierea proiectului"...
 
Felicitări, Alina! Ne mândrim cu tine!
Alina Diana, vestea ta ne bucură, deopotrivă, și pe noi, cei de-acasă! Cu siguranță, va afla și tăticul tău, un dascăl (și director) vrednic de toată cinstea și lauda, Vancea Petru, pe care l-am avut ca și coleg și prieten la Liceul Pedagogic ,,Iosif Vulcan" din Oradea. Se vor bucura, de asemenea, colegii, prietenii și profesorii tăi de la Universitatea din Oradea, unde te-ai format ca dascăl de română-engleză!
Te mai așteptăm să ne împărtășești din experiența ta didactică, să ne furnizezi exemple de bune practici din Țara în care au visat și visează mulți români să ajungă... (bogați)!
Ovidiu Dan

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:00:38 Ora standard a Europei de Est