Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La Bosch Service... ca acasă!

Se spune că norocul și-l face omul cu mâna lui!

La Bosch Service... ca acasă!

Dimineață, am sunat la Bosch Service (0740/ 259.825) pentru o programare. Am nimerit-o pe doamna Mariana, care ne-a recunoscut. Am avut și multă baftă! Doamna Mariana ne-a găsit o ,,fereastră" în programul zilei. Bucuroși, la ora X, ne-am prezentat la domnul Mircea Lazăr - șeful Service-ului;

Mariana și Mircea sunt două nume familiare, îndrăgite, care te cuprind și te cuceresc cu vorba bună. Le mărturisim faptul că la Bosch Service venim și ne simțim ca acasă! Doamna Mariana e de acord cu noi și întărește: ,,Și mie mi se întâmplă să mă simt bine în prezența unor clienți deschiși, fideli, cu care ți-ai dori să te întâlnești mereu, iar zicala:,,Clientul nostru, stăpânul nostru" e o realitate și o relaționare fericită, absolut reciprocă; domnul Mircea adaugă: ,,Am mai întâlnit asemenea cazuri. Avem mulți clienți care, dacă au fost mulțumiți o dată, au venit și a doua oară și a treia oară..., iar noi ne bucurăm că am reușit să-i câștigăm"!
V-am recomandat și noi multor cunoștințe, le-am zis. Unul ne-a replicat că sunteți profesioniști și scumpi! Cuvântul ,,scumpi" interpretați-l cum doriți. ,,Ce nu e scump astăzi? Toate s-au scumpit. Piața dictează prețul", ne consolează domnul Mircea. Nu știm cât e de greu să te ții de Bosch Service, dar noi suntem abonații lor. Unde-i ieftin astăzi? Ca noi, aici vin zeci și zeci, niciodată nu i-am găsit șomând. Sunt la Bosch Service meseriași unu și unu: Tibi baci (Tiberiu Kiss), Zoli (Zoltan Gyarmati), Călin Banc, simpaticul Andrei Negruț - ,,vedeta" de pe vremea când era elev al colegiului condus de domnul director, prof. dr. Ruben Filimon și mai tânărul Raimond Znamensik.
Întâmplarea a făcut ca astăzi, să-i găsim, la Service, pe Robert și pe Marco, doi elevi ai Colegiului Tehnic ,,Mihai Viteazul", aflați în practică. Marco Antonio Filip și Robert Lucian Podilă sunt în clasa a X-a K (mecanici auto). Sunt în al doilea an de practică la Bosch Service. ,,Două zile pe săptămână, joia și vinerea, facem practică aici, unde suntem bine primiți. Mecanicii sunt meseriașii, profesorii și prietenii noștri, deopotrivă, de la care ,,furăm" meserie, ne mărturisește Marco. Celelalte trei zile învățăm carte la școală". Doamna Mariana, mamă a două fete, ambele studente, Denisa la Cluj-Napoca, la Politehnică, iar Raluca la Oradea, la Informatică, îi tratează ca pe propriii copii. Pe nepusă masă, ne-am trezit cu domnul profesor Vlad Abrudan, profesorul de practică al celor doi elevi practicanți care a venit să-i vadă cum lucrează. Am avut apoi surpriza să dăm ochii cu domnul Ghiță (Gheorghe Mateaș), de la magazinul de piese auto de alături, de la care ne aprovizionăm cu piese. Service-ul și magazinul se ajută reciproc de peste 30 de ani, după cum ne-a spus domnul Marius Filip, șeful magazinului, care ne-a invitat să le trecem pragul și atunci când se vor muta în casă nouă (în decembrie sau în ianuarie). ,,Va fi o adevărată bijuterie", ne-a asigurat șeful magazinului.
Între timp, problema a fost rezolvată!
Ce bine e când găsești oameni de calitate și locuri unde te simți ca acasă!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: La Bosch Service... ca acasă!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:10:20 Ora standard a Europei de Est