Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Noi și cartea cu povești

Proiect de suflet pentru copii

Noi și cartea cu povești

,,Cartea mea cu povești", cel de-al 70-lea volum al poetei Mihaela Dindelegan, a fost lansată marți, 4 octombrie 2022, în prezența a peste 300 de elevi, la Liceul de Arte Oradea și la Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu".

Autoarea a fost însoțită la eveniment de realizatorul ilustratelor la poveștile în versuri, actorul Rin Tripa, de doamna Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea, și de tânărul folkist Andrei Arad, elev la Liceul de Arte.
Cu o naturalețe specifică experienței îndelungate cu copiii, invitații au cucerit încă din primele clipe elevii, care s-au lăsat purtați în lumea poveștilor, a inocenței și a armoniei, acolo unde fiecare vietate deține puteri supranaturale de înțelegere și relaționare cu cei din jur. Aceasta a fost, de fapt, și ținta autoarei, care a dorit să aducă în atenția celor mici aspecte esențiale privind empatia, cât și relația cu natura, flora și fauna din jur. Pacea, armonia și înțelegerea constituie mesajul esențial al volumului pe care copiii l-au primit cu deosebit entuziasm.
Indiferent că aduc în atenție exemple din lumea animală, cea acvatică sau din rândul speciei umane, poveștile scot în evidență posibilitatea înlăturării conflictelor prin dezvoltarea capacității de înțelegere a vieții celuilalt, respectiv printr-o corectă relaționare la categoriile de vietăți din jur.
Cartea prezentată copiilor conține 23 de povești în versuri și 78 de imagini. Textele au un limbaj foarte accesibil și ușor de memorat, un ritm și o muzicalitate extrem de plăcute și se încheie cu o concluzie moralizatoare, în genul fabulelor. Fiecare poveste este însoțită de planșe colorate, parțial colorate sau integral de colorat, astfel încât copiii să fie stimulați să-și dezvolte și talentul artistic odată cu însușirea mesajului. Ilustrațiile reflectă întru totul conținutul poveștilor și constituie prin ele însele stimuli pentru educația spre non-violență a copiilor.
Volumul ,,Cartea mea cu povești" a apărut în urmă cu câteva zile la Editura Primus Oradea și a beneficiat de granturi din partea Primăriei Municipiului Oradea, fiind rezultatul proiectului ,,Noi și cartea cu povești", al Asociației Culturale Pro Lirica Oradea, al cărei președinte este Mihaela Dindelegan.
(R.P.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Noi și cartea cu povești.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:18 Ora de vară a Europei de Est