Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

,,Universitatea din Oradea promovează educația și integritatea europeană, susține ambiția Uniunii Europene de a crea un spațiu continental al educației”

La început de an universitar, revenire la normal!

,,Universitatea din Oradea promovează educația și integritatea europeană, susține ambiția Uniunii Europene de a crea un spațiu continental al educației”

La început de nou an universitar, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, este bucuros să anunțe că, în acest an, instituția pe care o conduce are, la nivelul studiilor de licență, mai mulți studenți decât în anul precedent, mai exact 3.811, față de 3.459, în 2022, 1.386 de masteranzi și 46 de doctoranzi.

Luându-i în calcul și pe cei înscriși la studiile post-doctorale, Universitatea din Oradea are peste douăzeci de mii de studenți (20.798). Domnul rectorul a subliniat în cuvântul său eforturile făcute de administrație și de întreg corpul profesoral pentru internaționalizarea relațiilor universității, cel mai important succes repurtat în această direcție fiind prezența Universității din Oradea în consorțiul EU GREEN, alături de alte opt instituții academice de prestigiu din Europa. „Prin prezența ei în cadrul acestei alianțe academice de anvergură europeană, Universitatea din Oradea promovează educația și integritatea europeană, susține ambiția Uniunii Europene de a crea un spațiu continental al educației. Prin aceasta, Universitatea din Oradea a dobândit o certificare europeană a valorii și prestigiului ei, acces prioritar la finanțări europene pentru cercetare și management universitar, prestigiu pe arena internațională pentru ea, pentru Oradea și pentru Bihor, posibilitatea de a-și extinde relațiile de colaborare la toate nivelurile, calitatea de creator de cunoștințe la nivel european".
Universitatea din Oradea ține să își consolideze calitatea de vector important în atragerea de investiții în județul Bihor, susținând cercetarea, dezvoltarea și transferul de tehnologii, prin programe de dezvoltare, cercetare aplicată pentru industrie, implementarea învățământului universitar dual, susținerea unor rețele de hub-uri, parteneriate locale, regionale și internaționale". Adresându-se direct studenților, domnul rectorul Constantin Bungău i-a îndemnat să facă ceea ce consideră a fi „o muncă minunată", pentru a deveni viitori specialiști, profitând însă și de numeroasele oportunități pe care Universitatea din Oradea le pune la dispoziția lor, de la terenuri de sport, până la laboratoare și burse Erasmus. „Vă invit să privim înainte și să lucrăm, împreună, pentru o lume mai bună și pentru un viitor mai bun", a conchis rectorul Universității din Oradea, domnul prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău.
La festivitatea de deschidere a noului an universitar, desfășurată, ca și înainte de pandemie, în Sala Polivalentă a instituției, au onorat cu prezența și cu câte un cuvânt de salut preasfințitul părinte episcop dr. Sofronie Drincec, oficialități locale și județene prietene, președintele Consiliului Județean Bihor, domnul inginer Ilie Bolojan, domnul prefect Dumitru Țiplea și primarul municipiului Oradea, domnul Florin Birta
Adresându-se studenților, președintele Senatului Universității din Oradea, domnul conf. univ. dr. Aurel Căuș a spus, printre altele: „Nu cereți indulgență când trebuie să învățați, pentru că mai târziu nu vă va ierta nimeni"!
Vestea cea frumoasă și luminoasă
Preasfințitul părinte dr. Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, ne-a dat vestea ca frumoasă și luminoasă, faptul că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat încheierea unui protocol de colaborare între Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman" din Oradea și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Atena a Universității de Stat din Atena - Grecia. „Pentru toți cei care bat la porțile templului cunoașterii la Universitate, deopotrivă dascăli și învățăcei, profesori și studenți, ținta este dobândirea învățăturii celei alese, în vederea înscrierii în mecanismul extraordinar al artei, arta de a trăi, arta de a supraviețui. Pentru aceasta este nevoie de multă cunoaștere. Aș dori să vă pun tuturor la inimă îndemnul să nu uitați niciodată ceea ce ne învață Cuvântul lui Dumnezeu, Cuvânt care nu este ceva, ci este Cineva, este Logosul divin, Cuvântul veșnic al Tatălui, născut la plinirea vremii din Fecioara Maria din Nazaret, anume că viața cea adevărată înseamnă cunoașterea lui Dumnezeu și, bineînțeles, a lui Iisus Hristos, Cel pe care l-a trimis Tatăl din Ceruri, Fiul cel veșnic al Tatălui, Domnul nostru care dorește binele lumii, nu pieirea ei, nu moartea, ci viața", a declarat preasfințitul părinte episcop.
Domnul prefect Dumitru Țiplea apreciază că Universitatea din Oradea este „un pol foarte important pentru dezvoltarea orașului și a județului Bihor (...). Îmi doresc ca, împreună, să consolidăm forța și competitivitatea Universității din Oradea".
La rândul său, domnul primar Florin Birta a remarcat faptul că, grație Universității din Oradea, 20% din populația orașului este cuprinsă, într-o formă sau alta, în procesul de educație academică. Începând cu primăvara anului 2023, Oradea va avea un festival studențesc care va deveni tradiție, a ținut să ne asigure domnul primar.
Domnul președinte ing. Ilie Bolojan s-a angajat să facă tot ceea ce este posibil pentru dezvoltarea Universității din Oradea. „Prezența noastră aici este o formă de respect pentru cei care predau sau învață la Universitatea orădeană. Mă bazez pe faptul că studenții Universității din Oradea vor fi forțe motrice ale dezvoltării comunității noastre".
Natalia Cuc, președintele studenților în Senatul Universității din Oradea, și-a îndemnat colegii să își noteze prezențele „nu absențele, ca la școală, pentru că, la finalul anilor de facultate, cel mai important lucru este să știți cât ați evoluat", iar ,,boboaca" de la Arte,  Bianca Bonaț, a concluzionat: „Am ales, cu toții, să fim aici, acum, pentru ca, la final, să putem privi înapoi, nu doar cu nostalgie, ci și cu satisfacția învingătorilor".
Despre premierea celor 15 ,,boboci", am scris ieri.
Multă baftă tuturor și să cunoașteți satisfacția învingătorilor, vorba Biancăi.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Universitatea din Oradea promovează educația și integritatea europeană, susține ambiția Uniunii Europene de a crea un spațiu continental al educației”.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:07:46 Ora standard a Europei de Est