Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Proiecte complexe, analizate și avizate de specialiștii CMUAT

Hotel, restaurant, vilă turistică, locuințe colective

Proiecte complexe, analizate și avizate de specialiștii CMUAT

Specialiștii Comisiei municipale de urbanism și amenajare a teritoriului (CMUAT) au analizat zeci de proiecte complexe în cadrul ședinței de săptămâna trecută.

Dintre acestea, 25 au fost studiate în comisia de urbanism, în timp ce 19 au fost în atenția comisiei operative. Printre proiectele dezbătute în comisia CMUAT s-a numărat construirea unui hotel, dar și a unui imobil de locuințe colective.
O persoană fizică a solicitat aviz arhitect-șef pentru construire hotel restaurant în regim de înălțime Sp+P+2ET+Er și reabilitare corp vechi al clădirii existente, pe strada Gheorghe Dima, nr. 1, din Oradea. Hotelul și restaurantul se vor construi pe amplasamentul rămas liber în urma demolării unui imobil ce făcea parte dintr-o unitate de producție (panificație) din care a rămas un  corp, C1, nedemolat.
Corpul nedemolat se află la colțul străzii Republicii cu strada Gheorghe Dima și a fost construit la sfârșitul secolului XIX - început de secol XX, cu funcțiune de brutărie și locuință. Între timp, brutăria a continuat să funcționeze, a fost extinsă cu mai multe corpuri pe strada Gh. Dima, iar latura de pe strada Republicii a funcționat ca locuință. Accesul în hotel se va face atât din strada Republicii cât și din strada Gh. Dima. Între clădirea nouă și cea veche se va construi un corp de legătură, care împreună cu corpul C1 va adăposti partea de hol și recepție a hotelului.
„Documentația a fost depusă pentru reavizare. În avizul anterior comisia a recomandat proiectantului atenuarea volumului nivelului tehnic și prezentarea avizului favorabil de la Direcția Județeană de Cultură Bihor. Volumetria încearcă o integrare în cadrul construit existent prin elemente de finisaj și prin raportul de plin-gol", a precizat viceprimarul Arina Moș.
Construire vilă turistică
SC Complet Instal Construct SRL a solicitat aviz arhitect-șef pentru desființarea casei existente și a anexei și construire vilă turistică, pe strada Salciei, nr. 5 din Oradea. Regimul de înălțime propus este S+P+1E+R. Documentul este la faza de Plan Urbanistic de Detaliu. Prin proiect se propun opt unități de cazare, amplasarea unei filigorii și amenajarea a patru locuri de parcare.
„În ultima perioada, la CMUAT au ajuns foarte multe solicitări cu funcțiuni turistice sau de cazare, care sunt compatibile cu zona de locuit. În cazul de față, investiția respectă întru totul prevederile din regulamentul local de urbanism, iar intervenția este una modernă", a precizat Radu Fortiș, arhitectul-șef al orașului Oradea.
Locuințe colective
Central City Apartments a solicitat aviz arhitect șef pentru construire imobil de locuințe colective și împrejmuire teren pe strada Louis Pasteur nr. 7 din Oradea. Prin proiect se propune construirea a opt apartamente, opt locuri de parcare și locuri pentru biciclete. La parter este prevăzut un birou pentru asociația de locatari. Regimul de înălțime este de P+2E+R. Construcția este o continuare a frontului modern existent pe strada Louis Pasteur, iar comisia a avizat favorabil proiectul după mai multe variante prezentate, în care s-au făcut recomandări privind accesul la locuință.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:52:09 Ora standard a Europei de Est