Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Munții contează! Păstrează munții curați!” - 2022

În 14 septembrie, cu ocazia Zilei Naționale a Muntelui

„Munții contează! Păstrează munții curați!” - 2022

În data de 14 septembrie 2022, cu ocazia Zilei Naționale a Muntelui, sub deviza „Munții contează!Păstrează munții curați!" Garda de Mediu Bihor (reprezentată de doamna comisar Nadia Cotrău), în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Bihor (reprezentată de doamna Dorina Radoveț), Direcția Silvică Bihor (reprezentată de dl. ing. Rafel Pituț), Connectronics Group (prin prezența d-lui George Gașca) și Primăria Comunei Roșia, a organizat un eco-teambuilding într-o zonă pitorească a comunei Roșia, denumită sugestiv „Cheile Cuților", datorită reliefului marcat de stânci abrupte.

            Evenimentul se află la a II- a ediție, iar actorii principali ai acestuia au fost, pe lângă reprezentanții instituțiilor mai sus-amintite, elevii claselor a III-a și a IV-a de la Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia, respectiv elevii clasei a IV- a B de la Școala Gimnazială „Octavian Goga" Oradea, coordonați de doamnele lor învățătoare (prof. Ujoc Maria, Ușvat Irina și David Ioana).
            Atestată documentar în 1445, Roșia este considerată una din cele mai complexe zone carstice din România. Astfel, în timp ce am admirat frumusețile locurilor, parcurgând traseul turistic marcat al Cheilor Cuților, de unde am adunat peturi sau ambalaje, care spre surprinderea noastră au fost puține, deși ni s-a spus că zona este frecvent vizitată de turiști, am aflat și o mulțime de informații despre formele de relief din zonă, soluri, resurse naturale, faună și floră, precum și despre existența a numeroase peșteri în care trăiesc mai multe specii protejate de lilieci. Preț de câteva minute am făcut un popas pentru a admira priveliștea dintr-o poieniță și am savurat moșocoarnă cu brânză, o plăcintă specifică zonei în care ne aflam, oferită cu mult drag de reprezentanții școlii și primăriei din Roșia. Una din atracțiile zonei este fără îndoială Peștera cu Cristale din Mina Farcu, pe care elevii au vizitat-o, descoperind frumusețea delicatelor cristale de calcit și aflând că până nu demult mina a fost funcțională și de acolo se extrăgea minereul de bauxită, încă neepuizat.
            După vizita captivantă de la Mina Farcu elevii au desfășurat împreună o mulțime de activități ce au avut ca scop interccunoașterea, munca în echipă, socializarea, toate acestea în scopul practicării mișcării în aer liber, în aer curat (zona reprezintă una din zonele cel mai puțin poluate din județul Bihor, iar peisajele de un verde primăvăratic vorbesc de la sine) și a realizării unei lucrări comune, din materiale reciclate („Gardianul pădurii"), deoarece proiectul desfășurat la nivel național își dorește promovarea unui comportament ecologic, prin conștientizarea populației cu privire la importanța păstrării naturii curate, sănătoase și își propune educarea și încurajarea tuturor cetățenilor țării să respecte Regula de aur în protejarea mediului înconjurător: „Redu-Refolosește-Reciclează".
            Concluzia la care am ajuns cu toții, atât cadre didactice, cât și elevi și adulți care ne-au însoțit, este că astfel de activități sunt binevenite, sunt benefice și au caracter constructiv, nu numai din punct de vedere al formării copiilor ca viitori adulți responsabili față de mediul înconjurător, ci și al formării unor deprinderi de muncă în echipă cu alți copii, alții decât colegii de clasă/școală, al dezvoltării potențialului creativ prin activități spontane, realizate în contexte noi.
 Prof. David Ioana-Daniela
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: „Munții contează! Păstrează munții curați!” - 2022.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:21 Ora de vară a Europei de Est