Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Anta Ciprian și-a depus demisia din funcţia de consilier judeţean

Vineri,

Anta Ciprian și-a depus demisia din funcţia de consilier judeţean

În urma dezbaterilor din PSD Bihor referitoare la votul dat în favoarea proiectului de hotărâre privind realizarea "Inelului Rutier Metropolitan Oradea" şi de a încerca să nu las loc de interpretări inutile menite să aducă un prejudiciu de imagine colegilor mei de partid, de bună credinţă aduc în atenţia cetăţenilor judeţului Bihor pe care i-am reprezentat în Consiliul Judeţean şi presei următoarele:

            În primul rând,  în calitatea mea de simplu cetăţean şi ulterior în cea de ales judeţean şi om politic apreciez  că apărarea şi respectarea interesului public este mai presus de orice şi reprezintă un scop nobil pentru fiecare dintre noi, mai cu seamă pentru aleşii locali, judeţeni sau parlamentari.
           Votul meu pozitiv, acordat ieri în Consiliul Judeţean Bihor pentru proiectul privitor la realizarea "Inelului Rutier Metropolitan Oradea", a respectat întru-totul principiile social-democrate, dar şi direcţia arătată de conducerea naţională a Partidului Social Democrat care a arătat permanent că este pentru dezvoltarea comunităţilor locale, pentru dezvoltarea şi alinierea României la standardele europene.
            În acest context, pentru clarificare publică a acestei situaţii, subliniez că decizia de a vota pentru proiectul respectiv a fost în acord cu principiile social democrate, respectiv interesul public mai presus de orice interes personal, principii pe care, din păcate, conducerea Organizaţiei PSD Bihor refuză să le adopte.
            Atrag atenţia pe această cale că o astfel de atitudine din partea conducerii Organizaţiei PSD Bihor este distructivă şi aduce prejudicii de imagine grave întregii organizaţii şi tuturor colegilor noştri care nutrim aceleaşi valori social-democrate, pro dezvoltare, pro interes public, pro europene.
            Semnalul de alarmă tras de mine vine şi în contextul în care actuala conducere a Organizaţiei PSD Bihor nu a prezentat o viziune publică a modelului pe care intenţionează să-l sprijine în dezvoltarea comunităţilor pe care fiecare dintre noi le reprezentăm.
            În condiţiile în care unele proiecte sunt de interes şi utilitate publică, iar refuzul de a le adopta contravin viziunii și valorilor promovate de Partidul Social Democrat, am considerat necesar să pun mai presus de interesele de grup, interesul public, ideile şi valorile social-democrate.
            Din păcate, Organizaţia PSD Bihor este condusă de un grup restrâns de oameni, care au o viziune total opusă faţă de ceea ce vedem că promovează la nivel naţional, dar şi în nenumărate alte organizaţii la nivelul ţării Partidul Social Democrat. Această viziune este menită să submineze la nivelul judeţului Bihor încrederea cetăţenilor în noi şi implicit acest lucru se va deconta electoral la următoarele alegeri.
            Faţă de cele prezentate mai sus, într-un gest de maximă demnitate politică, deoarece respect statutul partidului şi înţeleg ce reprezintă ierarhia partidului, în condiţiile în care am decis să acord un vot în calitatea mea de consilier judeţean contra celor trasate de actuala conducere a organizaţiei PSD Bihor:
Astăzi, 23.09.2022 mi-am depus demisia din funcţia de consilier judeţean ca reprezentant al PSD Bihor în Consiliul Judeţean Bihor.
Cu toate acestea, subliniez că rămân fidel Partidului Social Democrat şi valorilor promovate de acesta şi nu voi părăsi acest partid, amintind încă o dată că gestul meu este în acord total cu valorile acestui partid, dar din păcate în dezacord cu interesele unui grup restrâns al conducerii PSD Bihor.
Sper totodată ca demisia mea să fie un exemplu de demnitate politică şi pentru cei care conduc într-o asemenea manieră organizaţia PSD Bihor şi-i rog pe această cale să se gândească dacă nu cumva este oportun să-mi urmeze exemplul în dorinţa de a reforma şi recredibiliza organizaţia.
Cu respect faţă de toţi oamenii din judetul Bihor,
Ciprian Anta,
membru PSD

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:23:05 Ora standard a Europei de Est