Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Plătești cât arunci” la final

Proiectul-pilot

„Plătești cât arunci” la final

Proiectul-pilot „Plătești cât arunci" prin saci personalizați a ajuns la final. Rezultatele lui au fost prezentate azi, 22 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat Sebastian Marchiș, directorul Direcției Tehnice, Adina Popa, directorul adjunct al Direcției Tehnice și Mircea Stejeran, șef serviciu Serviciul Lucrări și Servicii Publice.

Proiectul-pilot s-a desfășurat pe parcursul a trei luni, la Asociația de proprietari „Cartier Prima" din Oradea și a avut ca scop o colectare selectivă cât mai bună a deșeurilor în zona de blocuri din Oradea. Au fost implicați 795 de locatari și 545 de apartamente.
Cinci incinte metalice au fost dotate cu cameră de supraveghere video 24 ore/ 7 zile, dar și cu un sistem de scanare și citire a codurilor RFID a sacilor, accesul în incintă fiind permis doar prin intermediul acestora. S-au distribuit 85.120 de saci și s-au colectat 15.900 de saci cu capacitate totală de colectare de 635,51 mc.
„În urma sortării s-a atins un grad de 60% de reciclare, biodeșeuri și reciclabile, sistemul de acces controlat la punctele de colectare a jucat un rol important, precum și efectul avut asupra locatarilor prin monitorizarea acestora cu camerele de supraveghere video 24/7. Întregul proces de colectare și depozitare a deșeurilor menajere, atât în cadrul incintei metalice, cât și a eventualelor depozitări clandestine în exteriorul incintei metalice, au fost depistate și semnalate pe camera de supraveghere video. Deșeurile biodegradabile și reciclabile au fost colectate corespunzător, fiind atins un grad de conformitate între 80% - 90 %", a precizat Adina Popa, director adjunct al Direcției Tehnice.
28% dintre locatari s-au declarat mulțumiți și foarte mulțumiți, în timp ce 72% s-au declarat nemulțumiți. Totodată, 43% dintre locatari consideră că există o foarte mare și mare îmbunătățire a procesului de colectare a deșeurilor, în timp ce 57% dintre locatari au declarat că există o mică sau nesemnificativă îmbunătățire.
În ce privește analizarea accesului în țarc pe baza sacilor personalizați față de accesul pe baza cartelei, 57,5% dintre locatari consideră că accesul pe baza sacilor este mai facil sau la fel, în timp ce 42,5% dintre locatari consideră că este dificil.
Pe parcursul celor 3 luni de implementare a proiectului-pilot, au fost aplicate de către polițiștii locali 256 de avertismente și 77 de amenzi a câte 300 de lei fiecare.
„Proiectul pilot este o reușită din punct de vedere a calității deșeurilor colectate, dar și al responsabilizării și conștientizării locatarilor privind procesul de colectare selectivă a deșeurilor menajere. Sunt și minusuri, iar dintre acestea aș aminti faptul că volumul de deșeuri generate de către cetățeni nu reflectă cantitatea efectiv cântărită și depozitată la Depozitul Ecologic Oradea, respectiv dimensionarea necorespunzătoare a capacității sacilor pe fracțiile de deșeuri biodegradibile și reziduale",  a mai precizat Adina Popa.
Partenerii implicați în proiect au fost Asociația de proprietari Prima, SC Cargo Track Solutions, SC RER VEST SA și SC Eco Bihor SRL, care au asigurat infrastructura necesară derulării proiectului.
Primăria Municipiului Oradea mulțumește locatarilor pentru faptul că au înțeles scopul acestui proiect.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:24 Ora de vară a Europei de Est