Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Experimente și lecții inedite, organizate de polițiștii bihoreni pentru cei mici și cei mari, în Piața Unirii din Oradea

Proiectul Roadpol Safety Days,

Experimente și lecții inedite, organizate de polițiștii bihoreni pentru cei mici și cei mari, în Piața Unirii din Oradea

Experimente și lecții inedite au fost organizate de polițiștii bihoreni pentru cei mici și cei mari, cu simulatoare de accidente rutiere, un covor rutier special, ochelari care simulează efectele psihomotorii ale consumului de alcool sau droguri și laboratorul mobil de siguranță rutieră, în cadrul unei ample acțiuni preventive, menită să responsabilizeze toate categoriile de participanți la traficul rutier.

Vineri, 16 septembrie 2022, în intervalul orar 17.00 - 19.00, în Piața Unirii din municipiul Oradea, polițiștii Serviciului Rutier, împreună cu polițiștii Compartimentului de Analiză a Criminalității și cu cei de la Biroul Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au desfășurat o amplă activitate dedicată siguranței rutiere.
Activitățile preventive și de educație rutieră desfășurate de polițiștii bihoreni au avut o dublă semnificație, fiind organizate cu ocazia debutului evenimentului „Săptămâna Europeană a Mobilității" și pentru a marca proiectul ROADPOL Safety Days în județul Bihor, organizat, în perioada 16 - 22 septembrie a.c., de Rețeaua Europeană a Polițiilor Rutiere, în vederea conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.
În cadrul acțiunii desfășurate, polițiștii bihoreni au pus la dispoziția celor mai mici participanți la eveniment un amplu covor rutier, destinat, în special, pietonilor și bicicliștilor, cu ajutorul căruia, copiii prezenți au învățat, prin exemple practice oferite de polițiști, cum să circule corect și care este semnificația principalelor indicatoare rutiere.
Covorul rutier pus la dispoziție de polițiștii bihoreni reproduce fidel situațiile care pot fi întâlnite în trafic, fiind prevăzut cu treceri de pietoni, carosabil, intersecții în sens giratoriu, piste pentru biciclete, acostament etc.
Prin intermediul covorului rutier și cu ajutorul unor mini indicatoare rutiere, polițiștii bihoreni au susținut lecții aplicate în care au fost implicați copiii prezenți, explicându-le modul în care trebuie să se deplaseze corect în trafic și riscurile la care se supun dacă nu respectă legislația rutieră.
Covorul rutier a reprezentat o adevărată atracție pentru copii, unii dintre ei aducându-și de acasă, special pentru eveniment, mini mașinuțe, motociclete sau biciclete, cu ajutorul cărora au parcurs traseul de pe covorul rutier, sub directa îndrumare a polițiștilor bihoreni, dovedind că și-au însușit cunoștințele despre circulația rutieră transmise de polițiștii bihoreni de-a lungul timpului, în cadrul activităților preventive organizate.
Tot în Piața Unirii din municipiul Oradea, polițiștii bihoreni au pus la dispoziția publicului laboratorul mobil de siguranță rutieră, menit să susțină activitatea polițiștilor rutieri în campaniile pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, prin responsabilizarea cetățenilor, în calitate de participanți la trafic, fie că sunt pietoni sau conducători auto.
În interiorul laboratorului mobil de siguranță rutieră au fost proiectate materiale video cu recomandări preventive, destinate tuturor categoriilor de participanți la trafic, dar, în special, copiilor.
Polițiștii rutieri le-au explicat celor prezenți că, după viteza excesivă, următoarele două cauze de producere a accidentelor rutiere pe drumurile publice din județul Bihor sunt traversările neregulamentare ale pietonilor și abaterile comise de bicicliști.
Publicul prezent la activitatea preventivă a polițiștilor bihoreni a avut la dispoziție și un simulator de accidente rutiere, care reproduce impactul frontal în cazul unui accident rutier produs la o viteză de deplasare de maximum 20 de km/h, în cazul în care conducătorul auto sau ocupanții vehiculului nu poartă centura de siguranță.
Experimentul a fost bine primit de conducătorii auto prezenți, care au avut ocazia astfel să verifice, prin propriile simțuri, forța unui astfel de impact, chiar dacă viteza de deplasare este, aparent, una redusă.
Polițiștii rutieri le-au explicat conducătorilor auto prezenți faptul că, din șapte accidente rutiere grave produse pe drumurile publice din județul Bihor, în cinci dintre acestea cauza secundară a fost nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, subliniind, astfel, importanța utilizării centurii de siguranță în deplasările rutiere.
Totodată, polițiștii bihoreni le-au amintit părinților conducători auto despre importanța folosirii sistemelor de siguranță pentru copiii pasageri în autoturisme.
În cadrul aceluiași eveniment, polițiștii bihoreni au interacționat cu adolescenții și tinerii prezenți și i-au informat cu privire la evenimentele negative în care ar putea fi implicați ca urmare a consumului de droguri.
Cei prezenți au avut ocazia să participe la un experiment, care presupunea parcurgerea unui traseu cu obstacole, purtând ochelari speciali, ce distorsionează realitatea și simulează efectele psihomotorii ale consumului de alcool sau droguri.
Menționăm faptul că proiectul ROADPOL Safety Days continuă, și în județul Bihor, până în 22 septembrie a.c. și își propune ca ziua de 21 septembrie 2022 să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere, pe drumurile din Europa.
În cadrul acestui proiect, polițiștii rutieri bihoreni continuă activitățile informativ - preventive, în vederea conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la importanța respectării normelor rutiere, în special a celor cu privire la conducerea sub influența alcoolului sau substanţelor psihoactive, respectarea regimului legal de viteză, traversarea neregulamentară, utilizarea telefonului mobil sau portul centurii de siguranță.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Experimente și lecții inedite, organizate de polițiștii bihoreni pentru cei mici și cei mari, în Piața Unirii din Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:00 Ora de vară a Europei de Est