Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Experimente și lecții inedite, organizate de polițiștii bihoreni pentru cei mici și cei mari, în Piața Unirii din Oradea

Proiectul Roadpol Safety Days,

Experimente și lecții inedite, organizate de polițiștii bihoreni pentru cei mici și cei mari, în Piața Unirii din Oradea

Experimente și lecții inedite au fost organizate de polițiștii bihoreni pentru cei mici și cei mari, cu simulatoare de accidente rutiere, un covor rutier special, ochelari care simulează efectele psihomotorii ale consumului de alcool sau droguri și laboratorul mobil de siguranță rutieră, în cadrul unei ample acțiuni preventive, menită să responsabilizeze toate categoriile de participanți la traficul rutier.

Vineri, 16 septembrie 2022, în intervalul orar 17.00 - 19.00, în Piața Unirii din municipiul Oradea, polițiștii Serviciului Rutier, împreună cu polițiștii Compartimentului de Analiză a Criminalității și cu cei de la Biroul Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au desfășurat o amplă activitate dedicată siguranței rutiere.
Activitățile preventive și de educație rutieră desfășurate de polițiștii bihoreni au avut o dublă semnificație, fiind organizate cu ocazia debutului evenimentului „Săptămâna Europeană a Mobilității" și pentru a marca proiectul ROADPOL Safety Days în județul Bihor, organizat, în perioada 16 - 22 septembrie a.c., de Rețeaua Europeană a Polițiilor Rutiere, în vederea conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.
În cadrul acțiunii desfășurate, polițiștii bihoreni au pus la dispoziția celor mai mici participanți la eveniment un amplu covor rutier, destinat, în special, pietonilor și bicicliștilor, cu ajutorul căruia, copiii prezenți au învățat, prin exemple practice oferite de polițiști, cum să circule corect și care este semnificația principalelor indicatoare rutiere.
Covorul rutier pus la dispoziție de polițiștii bihoreni reproduce fidel situațiile care pot fi întâlnite în trafic, fiind prevăzut cu treceri de pietoni, carosabil, intersecții în sens giratoriu, piste pentru biciclete, acostament etc.
Prin intermediul covorului rutier și cu ajutorul unor mini indicatoare rutiere, polițiștii bihoreni au susținut lecții aplicate în care au fost implicați copiii prezenți, explicându-le modul în care trebuie să se deplaseze corect în trafic și riscurile la care se supun dacă nu respectă legislația rutieră.
Covorul rutier a reprezentat o adevărată atracție pentru copii, unii dintre ei aducându-și de acasă, special pentru eveniment, mini mașinuțe, motociclete sau biciclete, cu ajutorul cărora au parcurs traseul de pe covorul rutier, sub directa îndrumare a polițiștilor bihoreni, dovedind că și-au însușit cunoștințele despre circulația rutieră transmise de polițiștii bihoreni de-a lungul timpului, în cadrul activităților preventive organizate.
Tot în Piața Unirii din municipiul Oradea, polițiștii bihoreni au pus la dispoziția publicului laboratorul mobil de siguranță rutieră, menit să susțină activitatea polițiștilor rutieri în campaniile pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, prin responsabilizarea cetățenilor, în calitate de participanți la trafic, fie că sunt pietoni sau conducători auto.
În interiorul laboratorului mobil de siguranță rutieră au fost proiectate materiale video cu recomandări preventive, destinate tuturor categoriilor de participanți la trafic, dar, în special, copiilor.
Polițiștii rutieri le-au explicat celor prezenți că, după viteza excesivă, următoarele două cauze de producere a accidentelor rutiere pe drumurile publice din județul Bihor sunt traversările neregulamentare ale pietonilor și abaterile comise de bicicliști.
Publicul prezent la activitatea preventivă a polițiștilor bihoreni a avut la dispoziție și un simulator de accidente rutiere, care reproduce impactul frontal în cazul unui accident rutier produs la o viteză de deplasare de maximum 20 de km/h, în cazul în care conducătorul auto sau ocupanții vehiculului nu poartă centura de siguranță.
Experimentul a fost bine primit de conducătorii auto prezenți, care au avut ocazia astfel să verifice, prin propriile simțuri, forța unui astfel de impact, chiar dacă viteza de deplasare este, aparent, una redusă.
Polițiștii rutieri le-au explicat conducătorilor auto prezenți faptul că, din șapte accidente rutiere grave produse pe drumurile publice din județul Bihor, în cinci dintre acestea cauza secundară a fost nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, subliniind, astfel, importanța utilizării centurii de siguranță în deplasările rutiere.
Totodată, polițiștii bihoreni le-au amintit părinților conducători auto despre importanța folosirii sistemelor de siguranță pentru copiii pasageri în autoturisme.
În cadrul aceluiași eveniment, polițiștii bihoreni au interacționat cu adolescenții și tinerii prezenți și i-au informat cu privire la evenimentele negative în care ar putea fi implicați ca urmare a consumului de droguri.
Cei prezenți au avut ocazia să participe la un experiment, care presupunea parcurgerea unui traseu cu obstacole, purtând ochelari speciali, ce distorsionează realitatea și simulează efectele psihomotorii ale consumului de alcool sau droguri.
Menționăm faptul că proiectul ROADPOL Safety Days continuă, și în județul Bihor, până în 22 septembrie a.c. și își propune ca ziua de 21 septembrie 2022 să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere, pe drumurile din Europa.
În cadrul acestui proiect, polițiștii rutieri bihoreni continuă activitățile informativ - preventive, în vederea conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la importanța respectării normelor rutiere, în special a celor cu privire la conducerea sub influența alcoolului sau substanţelor psihoactive, respectarea regimului legal de viteză, traversarea neregulamentară, utilizarea telefonului mobil sau portul centurii de siguranță.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Experimente și lecții inedite, organizate de polițiștii bihoreni pentru cei mici și cei mari, în Piața Unirii din Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:33:25 Ora standard a Europei de Est