Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Prietenul meu, polițistul” – la Grădinița nr. 46

În Săptămâna națională a siguranței rutiere

„Prietenul meu, polițistul” – la Grădinița nr. 46

În grădinițe ca și în școli, se desfășoară diverse manifestări de educație rutieră a copiilor, la multe dintre ele, fiind invitați chiar polițiștii. Alt impact au cadrele în uniformă asupra elevilor, alta este participarea elevilor și eficiența activității...

 Luni (11 mai 2009), la activitatea de proiect „Prietenul meu, polițistul”, desfășurată la Grădinița nr. 46 din Oradea, a fost invitat polițistul de proximitate care răspunde de grădiniță, agent șef Sorin Secară. Dar, Sorin nu a venit singur, ci împreună cu agent șef Marius Vasi („dascălul”).
 În obiectiv și în activitate au fost prinse cele patru grupe mari și pregătitoare (îndrumate de educatoarele institutoare: Emilia Corcheș – Silvia Bochiș, Mihaela Dance - Camelia Balint, Claudia Popuțe - Florica Popa, Otilia Dumitrescu - Vesea Camelia), dar, la final, în curte, întreaga suflare a grădiniței a fost în picioare, luând parte la jocuri și la urcatul în mașina poliției, iar copiii, de la mic la mare, au fost încântați să îmbrace „uniforma” de patrulă de circulație...
Cum circulăm
 „Activitatea face parte din proiectul „Cum circulăm” și este prinsă în calendarul lunii mai, acțiunile de proiect fiind planificate lunar. După caz, și temă, ele se desfășoară la toate grupele cu mijloace diferite, în funcție de particularitățile de vârstă ale copiilor și potrivit măiestriei pedagogice a educatoarelor. În plus, acțiunea de astăzi (luni – n.n.) este circumscrisă manifestărilor din cadrul Săptămânii naționale a siguranței rutiere (11-17 mai)”, după cum a ținut să precizeze dna director, inst. Rodica Ștef.
Un show ... cu polițiști
  Intrând în discuție cu copiii, cei doi polițiști au preluat controlul total asupra celor patru grupe, astfel că educatoarele și directorul grădiniței au devenit spectatori la un spectacol cu polițiști, pietoni, bicicliști, copii cu role și conducători auto... Din provocare în provocare, Sorin și Marius și-au „descusut” interlocutorii, i-au vrăjit și i-au întors pe toate fețele, verificâdu-le cunoștințele legate de circulația și legislația rutieră. Au creat scenarii și bună dispoziție, așa încât la finalul discuției, s-a ajuns la concluzia că polițistul nu este nici Bau-Bau sau Omul-Negru, nici Papă-Lapte, ci Prietenul copiilor. Cu flerul său didactic, cu simțul și măiestria-i caracteristice, Marius a făcut show. Copiii le-au replicat polițiștilor invitați cu un moment artistic adecvat temei. În deplină ordine și disciplină, pe grupe de vârstă, preșcolarii au recitat și au cântat despre semafor și circulația rutieră, iar la final, prietenii copiilor i-au surprins plăcut cu vestuțele și șepcuțele. Echipați sau neechipați în patrule și agenți de circulație, cu toții au coborât în curte unde îi aștepta o altă mare surpriză – mașina poliției. Au urcat pe rând, în grupuri de câte cinci, la volan și pe bancheta din spate, au vorbit la microfon și au pus sirena în funcțiune spre delectarea generală. Auzind și știind ce se întâmplă în curte, curând, toată suflarea grădiniței a fost pe baricade. Prin rotație, și cei mai mici preșcolari s-au echipat și s-au pozat, iar Marius le-a propus jocuri și cântece în cerc. La finalul întâlnirii, printr-o poză de familie, polițiștii și preșcolarii au parafat pactul prieteniei...(Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Prietenul meu, polițistul” – la Grădinița nr. 46.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:57:49 Ora standard a Europei de Est