Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Prietenul meu, polițistul” – la Grădinița nr. 46

În Săptămâna națională a siguranței rutiere

„Prietenul meu, polițistul” – la Grădinița nr. 46

În grădinițe ca și în școli, se desfășoară diverse manifestări de educație rutieră a copiilor, la multe dintre ele, fiind invitați chiar polițiștii. Alt impact au cadrele în uniformă asupra elevilor, alta este participarea elevilor și eficiența activității...

 Luni (11 mai 2009), la activitatea de proiect „Prietenul meu, polițistul”, desfășurată la Grădinița nr. 46 din Oradea, a fost invitat polițistul de proximitate care răspunde de grădiniță, agent șef Sorin Secară. Dar, Sorin nu a venit singur, ci împreună cu agent șef Marius Vasi („dascălul”).
 În obiectiv și în activitate au fost prinse cele patru grupe mari și pregătitoare (îndrumate de educatoarele institutoare: Emilia Corcheș – Silvia Bochiș, Mihaela Dance - Camelia Balint, Claudia Popuțe - Florica Popa, Otilia Dumitrescu - Vesea Camelia), dar, la final, în curte, întreaga suflare a grădiniței a fost în picioare, luând parte la jocuri și la urcatul în mașina poliției, iar copiii, de la mic la mare, au fost încântați să îmbrace „uniforma” de patrulă de circulație...
Cum circulăm
 „Activitatea face parte din proiectul „Cum circulăm” și este prinsă în calendarul lunii mai, acțiunile de proiect fiind planificate lunar. După caz, și temă, ele se desfășoară la toate grupele cu mijloace diferite, în funcție de particularitățile de vârstă ale copiilor și potrivit măiestriei pedagogice a educatoarelor. În plus, acțiunea de astăzi (luni – n.n.) este circumscrisă manifestărilor din cadrul Săptămânii naționale a siguranței rutiere (11-17 mai)”, după cum a ținut să precizeze dna director, inst. Rodica Ștef.
Un show ... cu polițiști
  Intrând în discuție cu copiii, cei doi polițiști au preluat controlul total asupra celor patru grupe, astfel că educatoarele și directorul grădiniței au devenit spectatori la un spectacol cu polițiști, pietoni, bicicliști, copii cu role și conducători auto... Din provocare în provocare, Sorin și Marius și-au „descusut” interlocutorii, i-au vrăjit și i-au întors pe toate fețele, verificâdu-le cunoștințele legate de circulația și legislația rutieră. Au creat scenarii și bună dispoziție, așa încât la finalul discuției, s-a ajuns la concluzia că polițistul nu este nici Bau-Bau sau Omul-Negru, nici Papă-Lapte, ci Prietenul copiilor. Cu flerul său didactic, cu simțul și măiestria-i caracteristice, Marius a făcut show. Copiii le-au replicat polițiștilor invitați cu un moment artistic adecvat temei. În deplină ordine și disciplină, pe grupe de vârstă, preșcolarii au recitat și au cântat despre semafor și circulația rutieră, iar la final, prietenii copiilor i-au surprins plăcut cu vestuțele și șepcuțele. Echipați sau neechipați în patrule și agenți de circulație, cu toții au coborât în curte unde îi aștepta o altă mare surpriză – mașina poliției. Au urcat pe rând, în grupuri de câte cinci, la volan și pe bancheta din spate, au vorbit la microfon și au pus sirena în funcțiune spre delectarea generală. Auzind și știind ce se întâmplă în curte, curând, toată suflarea grădiniței a fost pe baricade. Prin rotație, și cei mai mici preșcolari s-au echipat și s-au pozat, iar Marius le-a propus jocuri și cântece în cerc. La finalul întâlnirii, printr-o poză de familie, polițiștii și preșcolarii au parafat pactul prieteniei...(Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Prietenul meu, polițistul” – la Grădinița nr. 46.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:09 Ora de vară a Europei de Est