Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Au fost transferate primele fonduri pentru PATJ Bihor

„PNRR: Fonduri pntru România modernă și reformată!”

Au fost transferate primele fonduri pentru PATJ Bihor

Consiliul Județean Bihor a beneficiat de primul transfer de fonduri europene din Programul Național de Redresare și Reziliență, pentru realizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Județean.

Având în vedere Contractul de Finanțare nr. 69931/14.06.2022 în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență PNRR - Componenta 10 - Fondul Local - Investiția 4 - Elaborarea/actualizarea în format GIS a documentațiilor de amenajare a teritoriului și planificare urbană, Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației MDLPA a verificat Cererea de transfer nr.1/15.07.2022 și a aprobat transferul în conturile Consiliului Județean Bihor a sumei de 756.840 lei, reprezentând valoarea cheltuielilor eligibile autorizate de către MDLPA, din care 636.000 lei reprezintă contribuția din fonduri PNRR, iar 120.840 lei reprezintă valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile din PNRR.
Suma de 756.840 lei rambursată de către MDLPA reprezintă contravaloarea facturilor emise de către S.C. URBAN-TEAM S.R.L. București, conform contractului de servicii nr.67/06.04.2020 - ,,Servicii de actualizare plan de amenajare a teritoriului județean Bihor - PATJ BIhor".
Stadiul de realizare a proiectului la momentul cererii de transfer, conform graficului de prestări servicii, este următorul:
Etapa I - Realizat - Elaborare studii de fundamentare Elaborare studii de fundamentare cu caracter analitic și studii de fundamentare cu caracter prospectiv;
Etapa II - Realizat - Analiza situației existente, identificarea elementelor care condiționează dezvoltarea cu evidențierea problemelor, a disfuncționalităților, a tendințelor și identificarea zonelor cu potențial natural sau cultural / Diagnostic prospectiv și general;
Etapa III - Realizat - Elaborarea Strategiei de dezvoltare teritorială a județului Bihor / Elaborarea Planului de acțiune pentru implementarea prevederilor PATJ Bihor - politici publice teritoriale, programe și proiecte;
Etapa IV - În curs de realizare - Obținere de avize și acorduri PATJ Bihor;
Etapa V - Nedemarat - Redactarea finală a PATJ Bihor, cu introducerea tuturor observațiilor din avize și/sau acorduri.
Vă reamintim că în luna iunie s-a semnat, la Ministerul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice, contractul de finanțare pentru realizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Județean. Aceasta este prima finanțare prin PNRR obținută de Consiliul Județean Bihor.
Planul de Amenajare a Teritoriului Județean este un document esențial la care se raportează orice Plan Urbanistic General (P.U.G.) al oricărei localități din Bihor.
Planul de amenajare a teritoriului judeţean are caracter director şi reprezintă expresia spaţială a programului de dezvoltare socio-economică a judeţului. Planul de amenajare a teritoriului judeţean se corelează cu Planul de amenajare a teritoriului naţional, cu Planul de amenajare a teritoriului zonal, cu programele guvernamentale sectoriale, precum şi cu alte programe de dezvoltare, iar prevederile Planului de amenajare a teritoriului judeţean devin obligatorii pentru celelalte planuri de amenajare a teritoriului şi de urbanism care le detaliază.
S.C. Urban team S.R.L. este firma care, în conformitate cu contractul nr. 67 din 06.04.2020, prestează serviciul de actualizare a P.A.T.J.-ului . Valoarea contractului este de 946 050 lei cu TVA.
Proiectul pentru decontarea sumei a fost depus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 10 - Fondul local, I.4 - Elaborarea/actualizarea în format GIS a documentelor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană.
PNRR.Finanțat de Uniunea Europeană-Următoarea GenerațieUE

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:04:35 Ora de vară a Europei de Est