Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Preasfințitul părinte Sofronie a săvârșit o slujbă de sfințire a antimiselor din Muntele Athos, Sfânta Liturghie arhierească, urmată de botezul Sarei

Astăzi, la Biserica Sf. Apostol Andrei, am avut o duminică specială,

Preasfințitul părinte Sofronie a săvârșit o slujbă de sfințire a antimiselor din Muntele Athos, Sfânta Liturghie arhierească, urmată de botezul Sarei

Așa după cum avea să precizeze părintele vicar Vasile Bota, astăzi (11 septembrie 2022), la Biserica Ortodoxă Sfântul Apostol Andrei din Oradea, am avut o duminică specială.

Înainte de Sfânta Liturghie arhierească, preasfințitul părinte Sofronie a săvârșit o slujbă cu totul deosebită de sfințire a antimiselor cumpărate din Muntele Athos (sfântul antimis este o bucată de pânză țesută, care închipuie sau prezintă scena așezării în Mormânt a Mântuitorului nostru Iisus Hristos), după cum ne-a explicat părintele vicar Vasile Bota, iar în sfintele antimise sfințite au fost așezate sfintele moaște ale mucenicilor martiri  care au fost puse în piciorul sfintei mese la târnosirea bisericii. Vechiul antimis, semnat de cei nouă ierarhi care au participat, în 10 iunie 2018, la Sfințirea Bisericii Sf. Apostol Andrei, va fi înrămat și așezat la loc de cinste în sfântul altar,  după cum avea să precizeze părintele vicar.
În cuvântul de învățătură, preasfințitul părinte Sofronie Drincec ne-a pus la suflet o seamă de învățături folositoare, spre exemplu, cum dobândim noi credința. Și preasfinția sa a ținut să ne amintească faptul că avem două duminici speciale, una înainte de Înălțarea Sfintei Cruci (Sărbătoarea Biruinței), iar cealaltă în duminica după Înălțarea Sfintei Cruci. Așadar, cum dobândim noi credința? ,,Prin ascultare; prin ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu. Exact ce am făcut noi astăzi, în prima parte a Sfintei Liturghii, din Sfânta Evanghelie de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, Cuvântul lui Dumnezeu înomenit, Cuvântul Însuși, Cuvântul Tatălui, logosul divin necreat, Fiul lui Dumnezeu, care la plinirea vremii S-a Născut din pururea Fecioara Născătoare de Dumnezeu, făcându-se om, Dumnezeu-Omul Însuși. Prin Sfânta Evanghelie ne vorbește direct, și ne spune de ce a venit El în lume. Ca prin El, noi oamenii să primim în dar de la Dumnezeu, mântuirea. Nu a venit să ne osândească. Osânda noastră la moarte a venit prin păcatul celui dintâi om, păcatul neascultării de Dumnezeu a lui Adam. Și prin el (Adam) a intrat păcatul, suferința, boala și moartea în firea noastră omenească. Asta ne-a osândit pe noi la moarte. Dar, pentru salvarea noastră, Tatăl din Ceruri îl trimite pe Cuvântul cel Veșnic, pe Fiul Său, să se facă om, să primească El condamnare la moarte nedreaptă, El fără de niciun păcat, pentru noi, oamenii,  pentru păcatele noastre, pentru mântuirea noastră, ca să ne dăruiască nouă viață veșnică".
,,Evanghelia este ,,Vestea cea bună"
Am mai aflat apoi că Evanghelia este ,,Vestea cea bună" (în limba greacă). Care este vestea cea bună?  ,,Că ne-a scăpat de moarte Fiului lui Dumnezeu. De aceea, tot cel ce crede în El s-a mutat din moarte la viață. De aceea, noi nu-i numim pe cei care trec dincolo morți, ci adormiți întru nădejdea învierii. Până și cimitirele înseamnă ,,dormitoare", precizează preasfințitul părinte Sofronie. Pentru că din limba greacă vine cuvântul cimitir, locul unde dorm trupurile omenești până la obșteasca înviere"...
După Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de preasfințitul părinte Sofronie, alături de un sobor numeros de părinți (Mircea Burzo, Sorin Bota, din Spania, Călin Ioniță, din Aleșd, Nicolae Bura, din Băița, Marius Bota, din Gelu, județul Satu Mare, Ionuț Jolta, din Tria, părintele vicar Vasile Bota și părintele Daniel Bota), părintele arhidiacon Mihai Dragoș, dimpreună cu un grup de părinți arhidiaconi din partea Episcopiei, preasfințitul părinte și întregul sobor au participat la sfânta taină a botezului. Astăzi, a fost botezată Sara, cea de-a doua fiică a părintelui Daniel Bota.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Preasfințitul părinte Sofronie a săvârșit o slujbă de sfințire a antimiselor din Muntele Athos, Sfânta Liturghie arhierească, urmată de botezul Sarei.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:54:13 Ora standard a Europei de Est