Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Noul ambasador al Israelului, în vizită la Oradea

Vizită la nivel înalt

Noul ambasador al Israelului, în vizită la Oradea

Primarul Florin Birta a primit, astăzi (9 septembrie 2022), vizita noului ambasador desemnat al Israelului în România, Reuven Azar, care a precizat, încă de la începutul întâlnirii, că există un potențial uriaș de colaborare între țara noastră și cea pe care o reprezintă ca demnitar, colaborare care se dorește și la nivelul municipiului Oradea. La întâlnire a luat parte și prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea și city-managerul orașului, Mihai Jurca.

Întrevederea a oferit participanților prilejul de a discuta aspecte de interes comun pentru ambele părți, fiind aduse în discuție investițiile din ultimii ani care au avut loc în Oradea și planurile municipalității de a produce energii regenerabile.
 „Preocuparea noastră a fost să aducem investiții în infrastructura rutieră, precum și să atragem companii care să învestească în orașul nostru. Am reușit să finalizăm, din 2008 și până în prezent, proiecte europene care depășesc 600 de milioane de euro în mai multe domenii (sănătate, infrastructură, energie verde etc) și am dezvoltat patru parcuri industriale unde investițiile se ridică la alte 600 de milioane de euro, creându-se 10.000 de locuri de muncă noi. a precizat Florin Birta.
Ambasadorul Israelului în România s-a arătat interesat de resursele de energie de care dispune Oradea și județul Bihor, manifestându-și dorința de-a pune față în față autoritățile locale cu companii care produc energie verde.
‘'Am văzut că în foarte multe zone din România s-au făcut multe investiții în energii regenerabile, care pun o presiune mare pe capacitarea de transport. În alte zone însă există o disponibilitate mai mare pentru investiții, pentru că nu există producție. Cunosc deja companii interesate care ar veni să producă și să furnizeze energie verde, așa că vom studia reglementările de pe piața locală‘', a declarat Reuven Azar.
,,Noi am depus un proiect în valoare de 125 de milioane de euro pentru o instalație de producere a hidrogenului și o zonă de butelii unde se va depozita hidrogenul. Prin acest proiect dorim să scădem cantitatea de gaz arsă în turbină și să amestecăm hidrogenul cu gazul, care practic ar putea produce energie termică. În paralel cu această stație trebuie să mergem și cu panourile fotovoltaice pentru că, pentru a produce hidrogen, ai nevoie de curent, iar la prețurile actuale ale energiei electrice, ar fi foarte greu'', a mai spus primarul Birta.
Demnitarul a menționat faptul că există un interes crescut din partea investitorilor israelieni și pentru sectorul agricol. În acest moment, Israelul importă animale vii din țara noastră, lucru care ar putea fi interzis de către propriul guvern din motive sanitare, astfel că se ia în calcul deschiderea unor abatoare și fabrici de procesare a cărnii în România. În replică, prefectul Dumitru Țiplea a prezentat avantajele de care ar putea beneficia un investitor care alege să își deschidă o afacere în zona de Vest a țării.
,,Avantajul nostru, al orașului și al județului, față de alte zone din țară, este faptul că ne-am preocupat să punem la punct infrastructura de transport rutier și vom avea inclusiv un terminal cargo, ceea ce înseamnă o mare oportunitate pentru cei care vor să investească aici. În plus, dispunem de o rețea de canale pentru irigații ce însumează 2.985 de kilometri, care se află în proces de reabilitare. Important de menționat este și faptul că producția din Câmpia de Vest este aproape în fiecare an dublă față de cea din Câmpia Română.'', a menționat prefectul județului.
În încheiere, edilul i-a mulțumit ambasadorului pentru prezență și pentru suportul pe care experții israelieni îl arată pentru sistemul medical local, menționând că următorul pas necesar a fi făcut este digitalizarea acestuia.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:27 Ora de vară a Europei de Est