Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reabilitarea Liceului „Friedrich Schiller”, avizată în CMUAT

O serie de proiecte care vor schimba fața orașului

Reabilitarea Liceului „Friedrich Schiller”, avizată în CMUAT

Specialiștii Comisiei municipale de urbanism și amenajare a teritoriului (CMUAT) au analizat și în ședința de săptămâna trecută o serie de proiecte care vor schimba fața orașului, atât din punct de vedere urbanistic, funcțional dar și economic.

Dintre acestea, 22 au fost studiate în comisia de urbanism, în timp ce11 s-au aflat în atenția comisiei operative. Printre proiectele dezbătute în comisia CMUAT se numără avizarea reabilitării energetice a Liceul Teoretic German F. Schiller (ciclul primar), situat în Piața Cazărmii, nr. 7, amenajarea unei clădiri administrative în curtea Filarmonicii Oradea și construirea de locuințe colective cu spații comerciale la parter pe str. Sf. Apostol Andrei.
Eficiență energetică la Liceul German, prin PNRR
Un proiect important aprobat de specialiștii CMUAT este cel care vizează reabilitarea energetică a Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller" (ciclul primar), situat în Piața Cazărmii, nr. 7.
„Aflată momentan într-o stare de degradare, după finalizarea lucrărilor, clădirea va avea o înfățișare modernă. Pe lângă elementul estetic, cel mai important aspect este reprezentat de condițiile mult mai bune, de confortul pe care îl vor avea elevii care învață aici, dar și reducerea consumului anual de energie. Vor fi beneficii evidente, deoarece se vor reduce pierderile de căldură. Cu siguranță, vor fi îmbunătățite confortul interior și eficiența energetică. Proiectul este depus spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și se află în acest moment în etapa de evaluare", a precizat viceprimarul Arina Moș.
Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller" cuprinde două construcții: corpul C1 ce găzduiește școala, cu regim de înălțime P+1E și suprafața construită la sol: 618,00 m2; corpul C2 - o anexă cu un singur nivel și suprafața construită de 12 mp.
De menționat că în ultima perioadă nu au fost executate lucrări de reabilitare sau reparații capitale la aceste clădiri. Astfel, s-a constatat deteriorarea accentuată a fațadelor, pierderi de căldură din cauza neetanșeităților clădirilor, infiltrații de apă și porțiuni din fațadă care prezintă degradări.
De asemenea, sistemul de încălzire, iluminat și echipamentele din dotarea școlii nu corespund cu rigorile unei clădiri eficiente din punct de vedere energetic.
Clădire administrativă nouă pentru Filarmonică
O clădire din curtea Filarmonicii Oradea urmează să fie finisată și refuncționalizată, astfel încât la finalul lucrărilor aceasta să deservească activitățile culturale desfășurate de Filarmonica Oradea.
Clădirea este deja construită, dar nu este finisată și nu are încă o funcțiune.
Astfel, Consiliul Județean a solicitat aviz Arhitect Șef pentru amenajarea acestei clădiri administrative în incinta Filarmonicii Oradea.
Prin proiect se propun modificări și finisaje în vederea funcționalizării spațiului prin amenajarea unei săli de repetiții, a unei săli de studiu, spații de depozitare costume și grupuri sanitare.
Clădirea are regim de înălțime P+E+M, o suprafață desfășurată de 603 mp și o suprafață construită de 204 mp.
Totodată, prin proiect se propune refațadizarea clădirii, care în acest moment nu este tencuită, termoizolarea acesteia, modificări de goluri și schimbarea învelitorii cu tiglă ceramică.
Locuințe colective pe str. Sf. Apostol Andrei
Tot în cadrul ședinței CMUAT, o persoană fizică a solicitat aviz de oportunitate pentru desființarea construcțiilor existente pe str. Sf. Apostol Andrei nr. 24 și 24A 1, precum și construirea unui imobil cu funcțiune mixtă - locuințe colective cu spații comerciale la parter.  Proiectul a primit aviz favorabil.
Desființarea clădirilor existente a fost justificată prin faptul că acestea nu corespund funcțional și structural, urmând ca pe amplasament să se realizeze o construcție nouă.
Regimul de înălțime a noului imobil va fi P+3E și va avea opt apartamente.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Reabilitarea Liceului „Friedrich Schiller”, avizată în CMUAT.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:16 Ora de vară a Europei de Est