Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un proiect marca Fundația Culturală „Festivalul Internațional de Teatru Oradea

„a.LIVE

Un proiect marca Fundația Culturală „Festivalul Internațional de Teatru Oradea

Fundația Culturală „Festivalul Internațional de Teatru Oradea", în parteneriat cu Teatrul Regina Maria, derulează proiectul „(a)LIVE". Proiectul a obținut finanțare în cadrul sesiunii a II-a de finanțare acordată de Administrația Fondului Cultural Național, pentru aria Artele Spectacolului-Teatru.

„Tema principală a proiectului este Generația digitală sub impactul terorii și ilustrează vulnerabilizarea emoțională progresivă a adolescenților și adulților tineri, expuși la frica de moarte într-o formă continuată, pornind de la amenințarea pandemică și continuând cu cea a războiului din Ucraina", a declarat Andreea Costea, managerul de proiect.
Prima parte a proiectului s-a desfășurat în lunile iulie și august și a inclus organizarea unor ateliere de psihodramă susținute de psihologul Ioana Drugaș, consilier școlar al Liceului Don Orione din Oradea. Tema principală a atelierelor a fost frica, cu accent pe frica de moarte, potențată în ultimii ani de crizele care au străbătut lumea. Scopul acestor ateliere a fost acela de a exorciza traumele provocate de amenințările exterioare, de frica de moarte în special, pentru a ajuta tinerii să descopere răspunsuri și metode noi de a face față provocărilor ridicate de anxietate. Au participat 30 liceeni și studenți, alături de actori ai Teatrului Regina Maria.
A doua parte a proiectului presupune realizarea unui spectacol de teatru pe tema anxietății, inspirat din povești reale, culese în perioada predocumentării de către un jurnalist din România și unul din Republica Moldova, și din documentarea realizată cu sprijinul psihologului angrenat în proiect. Spectacolul rezultat va îmbina perspective ale tinerilor ucrainieni, români și moldoveni, care au trăit experiența pandemiei și, mai apoi, a războiului, conectați virtual cu tragedia care a lovit Ucraina.
Textul și regia spectacolului vor fi semnate de Gabriel Sandu, un artist transdisciplinar, autor de spectacole care activează ca regizor, dramaturg, jurnalist și performer, având rezultate notabile atât pe scena locală, cât și pe cea europeană. A câștigat mai multe premii și rezidențe naționale și internaționale, iar piesele sale au fost traduse în engleză, franceză, portugheză, maghiară, germană și catalană.
Repetițiile pentru spectacol vor începe în luna octombrie la Teatrul Regina Maria. Premiera va avea loc la Oradea, urmând ca spectacolul să fie susținut într-un turneu la Baia Mare, Zalău, Cluj-Napoca, Carei și București. Pentru a aprofunda subiectul, dar și a deschide dialogul direct cu tinerii aflați în sală și a oferi un sprijin prin prezentarea unor noi perspective asupra problemelor cu care se confruntă, după fiecare reprezentație vor fi sesiuni de Q&A, mediate de psiholog și de către actorii din distribuție.
„Importanța unui asemenea proiect este dată atât de abordarea unei tematici sociale actuale într-o manieră inovativă și non-formal educativă, cât și de creare a unui dialog real între creatorii de teatru și publicul tânăr, prin implicarea lor directă în procesul de creație", a adăugat managerul de proiect.
Pentru mai multe detalii legate de proiect, vă invităm să urmăriți pe pagina de Facebook /a.LIVE/.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:17:39 Ora standard a Europei de Est