Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, în vizită de lucru la Oradea

Miercuri, 7 septembrie,

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, în vizită de lucru la Oradea

Primarul Oradiei, Florin Birta, a primit ieri (7septembrie 2022), vizita ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, împreună cu care a vizitat șantierul viitorului incubator de afaceri din Oradea și a stat de vorbă cu pioni importanți din domeniul IT. De asemenea, cei doi, alături de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, au participat la o întâlnire cu conducerea Universității Oradea.

,,Digitalizarea administrației locale a devenit deja o necesitate și trebuie să găsim soluții pentru transformarea digitală la nivel local, astfel încât să creștem competențele digitale și să facilităm serviciile publice pentru comunitate. Primăria Oradea face pași importanți înspre această direcție, susținând prin diverse inițiative comunitatea tech, se lucrează inclusiv la un incubator de afaceri care va reuni, sub același acoperiș, start-up-uri din domeniul creativ.'', a precizat Florin Birta.
Sprijin guvernamental pentru activitățile de cercetare
Sebastian Burduja s-a întâlnit cu conducerea administrativă a Universității Oradea și cu reprezentanți ai cercetării academice din cadrul unității de învățământ superior. Cu acest prilej, ministrul Sebastian Burduja i-a îndemnat pe universitarii prezenți la întâlnire să caute cercetători români care lucrează în străinătate și să îi aducă acasă.
 „În una-două săptămâni, vom lansa cel mai important proiect care îi vizează pe cercetătorii români, de top, din diaspora. Vrem să-i readucem acasă. Vor fi alocate 160 de milioane de euro, în granturi de câte 1,4 milioane, pe trei ani, pentru finanțarea unor activități de cercetare la cel mai înalt nivel. Aceasta înseamnă circa 120 de beneficiari ai acestor granturi. Ar fi bine ca Universitatea din Oradea să înceapă deja să caute astfel de parteneri în cercetare", a precizat ministrul Burduja.
Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, a subliniat faptul că universitatea este interesată, în mod deosebit, de relația dintre cercetare și mediul economic. În acest sens, Parcul Științific și Tehnologic, la care se lucrează deja, în parteneriat cu Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, și Centrul de Transfer Tehnologic, susținut de administrația locală, sunt - așa cum a remarcat primarul Florin Birta - pionii cei mai importanți ai dezvoltării locale.
Singura clădire certificată ,,low energy" din județ se află lângă Oradea
În campusul companiei tech Creatopy din Săldăbagiu de Munte, edilul împreună cu ministrul Digitalizării au avut ocazia să viziteze cea mai mare clădire certificată ,,low energy'' din Europa de Est, de către Institutul de Case Pasive din Germania. Aceasta se întinde pe 2,400 mp și găzduiește două companii orădene: Creatopy și Flipsnack. Sebastian Burduja a fost întâmpinat de fondatorul și CEO-ul, Gabriel Ciordaș care i-a împărtășit ministrului situația actuală a companiilor IT și ce măsuri ar fi binevenite pentru a încuraja dezvoltarea pe piața românească.
Primarul Florin Birta l-a însoțit pe ministru și pe șantierul viitorului incubator de afaceri „Cresc Oradea Mare", care va funcţiona în clădirea fostului spital de neurologie din str. Louis Pasteur. Lucrările au ajuns deja la un stadiu fizic de 50%, iar o dată finalizat, va găzdui firme din domeniul creativ, precum dezvoltare de software pentru design, creaţie, animaţie, dar şi alte domenii creative.
La Make IT Oradea, organizația non-profit fondată la inițiativa Primăriei Oradea și a Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, împreună cu membri locali, s-a vorbit despre ecosistemul local de IT și despre necesitatea consolidării comunității de start-up-uri și păstrarea companiilor o dată înființate, în România.
La finalul întâlnirilor, ministrul Sebastian Burduja i-a asigurat pe cei prezenți de întreg sprijinul echipei de consilieri specializați ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, astfel încât lucrurile să se miște în direcția dorită. Burduja a participat și la lansarea BIOdyssey, primul hub de inovație în medicină din România, care a avut loc în cadrul Conferinței Internaționale de Tehnologie Medicală. (B.P.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, în vizită de lucru la Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:13 Ora de vară a Europei de Est