Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, anunță un proiect de 160 de milioane de euro, menit să aducă acasă cercetători români de top din diaspora

La Universitatea din Oradea

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, anunță un proiect de 160 de milioane de euro, menit să aducă acasă cercetători români de top din diaspora

Aflat, miercuri, 7 septembrie 2022, la Oradea, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, s-a întâlnit cu conducerea administrativă și cu cei mai de seamă reprezentanți ai cercetării academice de la Universitatea din Oradea.

Cu acest prilej, ministrul Sebastian Burduja i-a îndemnat pe universitarii prezenți la întâlnire să caute cercetători români care lucrează în străinătate și să îi aducă acasă. „În una-două săptămâni, vom lansa cel mai important proiect care îi vizează pe cercetătorii români, de top, din diaspora. Vrem să-i readucem acasă. Vor fi alocate 160 de milioane de euro, în granturi de câte 1,4 milioane, pe trei ani, pentru finanțarea unor activități de cercetare la cel mai înalt nivel. Aceasta înseamnă circa 120 de beneficiari ai acestor granturi. Ar fi bine ca Universitatea din Oradea să înceapă deja să caute astfel de parteneri în cercetare", a spus reprezentantul guvernamental.
Cu prilejul întâlnirii pe care a avut-o cu ministrul Sebastian Burduja, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungăua, subliniat faptul că universitatea este interesată, în mod deosebit, de relația dintre cercetare și mediul economic. În acest sens, Parcul Științific și Tehnologic, la care se lucrează deja, în parteneriat cu Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, și Centrul de Transfer Tehnologic, susținut de administrația locală, sunt - așa cum remarca și primarul Florin Birta - pionii cei mai importanți ai dezvoltării locale. Rectorul Universității din Oradea i-a pus în vedere ministrului că, în contextul reformării a tot ceea ce înseamnă activitate de cercetare, evaluarea calitativă a acestei activități și criteriile după care evaluarea va fi făcută sunt extrem de importante.
„Cercetarea românească este într-un punct de inflexiune", a afirmat, la rândul său, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja. El a amintit că, în documentele sale, Comisia Europeană solicită și ea reformarea cercetării românești, avându-se în vedere principiile meritocratice și actuala fragmentare „mult prea mare a spațiului de cercetare românesc". În acest context, Sebastian Burduja a anunțat că ministerul pe care îl conduce lucrează deja viitoarea Lege a Cercetării. „Cercetarea românească funcționează și azi conform unei Ordonanțe de Guvern de acum 20 de ani, care nu se mai poate aplica", a subliniat ministrul.
Cu privire la procesul de digitalizare, ministrul Sebastian Burduja a oferit Universității din Oradea serviciile echipei de consilieri specializați ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. „Vă putem ajuta cu consultanță în domeniul digitalizării cu echipa noastră de specialiști", a promis ministrul.
Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, i-a solicitat ministrului să facă mai transparente și mai accesibile proiectele de digitalizare la care se pot conecta instituțiile academice. De asemenea, rectorul a lansat ideea creării unor platforme digitale naționale pentru serviciile asigurate de universități. „Ne-ar ajuta să nu ne suprapunem pe costurile pe care le presupun aceste servicii din sfera digitală. Vor fi bani mulți în procesul de digitalizare, însă cheltuielile de menținere a acestor servicii digitale vor fi și mai mari", a avertizat prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău. Cu privire la acest fapt, rectorul Universității din Oradea a avansat ideea realizării unor consorții universitare care să negocieze prețuri mai mici pentru aplicațiile utilizate. În replică, ministrul Sebastian Burduja a reamintit că, până în 2026, cloud-ul guvernamental trebuie să devină funcțional și a invitat universitățile să se folosească și ele de această oportunitate. „Cloud-ul va avea și o zonă de tip magazin de aplicații, pentru care prețurile vor fi negociate la nivel național", a spus ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
„Să vă bazați pe noi", a spus, la finalul întâlnirii ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, cerându-le universitarilor prezenți să se implice, la rândul lor, în realizarea și dezbaterea proiectului viitoarei Legi a Cercetării. (B.C.)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 03:04:20 Ora standard a Europei de Est