Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La Liceul Tehnologic ,,Felix” din Sânmartin, a fost dat în folosință un nou corp de clădire!

Ieri, în prima zi a noului an școlar

La Liceul Tehnologic ,,Felix” din Sânmartin, a fost dat în folosință un nou corp de clădire!

Luni, 5 septembrie 2022, în prima zi a noului an școlar, la Liceul Tehnologic ,,Felix" din Sânmartin, a fost dat în folosință un nou corp de clădire, cu nouă săli de clasă.

,,Investiția în educație este cheia viitorului"
Așa încât, ,,în acest an școlar, în această școală, vor studia 345 de elevi, organizați în 13 clase de învățământ primar (patru pregătitoare, trei clasa I și câte două clase a II-a, a III-a și a IV-a), după cum a precizat, în cuvântul de deschidere, doamna director Ramona Bocșan.
Mulțumim domnului primar Laza Cristian și Consiliului Local; investiția în educație este cheia viitorului. Baza materială a școlii noastre s-a îmbogățit substanțial în această vară, grație proiectelor accesate de Primărie... cu mijloacele de învățământ moderne crește gradul de atractivitate a orelor de curs", a adăugat doamna director. Și încă două sublinieri pe care le-a făcut directorul școlii: ,,Pentru prima dată în istoria instituției noastră, vom avea patru clase pregătitoare, cu 90 de elevi. La Liceul Tehnologic ,,Felix", Sânmartin, avem cel mai frumos, cel mai pregătit și cel mai sudat colectiv de cadre didactice. Toți urmărim același scop: interesul superior al copilului", a conchis doamna director Ramona Bocșan.
La inaugurare, au participat, pe lângă primarul Cristian Laza, viceprimarul Doru Lazăr și consilieri locali, Excelența Sa ambasadorul George Bologan, ca fiu al satului (Haieu), subprefectul Emilian Pavel, directori de școli (Iulius Timar și Alin-Florin Novac-Iuhas), foștii directori ai școlii (Bucur Potre - director, Ileana Ianc și Liviu Buștea - directori adjuncți), cadre didactice, elevi și părinți, precum și un sobor numeros de preoți din toate bisericile comunei Sânmartin.
,,Eu mă mândresc cu acest proiect"!
A ținut să sublinieze domnul primar Cristian Laza.
,,Au fost construite nouă săli de clasă, dotate cu mobilier și tehnologie de ultimă generație, table Smart. Este unul dintre proiectele mele de suflet. În cei aproape șase ani de mandat, am reabilitat toate unitățile de învățământ, am construit această școală, iar în prima jumătate a anului viitor, ne-am propus să finalizăm lucrările și la grădiniță. Fiecare elev a primit câte o tabletă, iar profesorii, câte un laptop. Fiecare clasă din comuna Sânmartin este dotată cu tablă Smart". Mulțumind colegilor din Primărie, echipei de constructori, conducerii actuale, dar și fostei conduceri a școlii, care pe timpul verii au devenit adevărați diriginți de șantier, domnul primar a înmânat o plachetă (Diplomă de Excelență) fostului director Bucur Potre.
,,Vrednic este domnul primar"!
Domnul ambasador George Bologan a remarcat vrednicia primarul, dar și alte aspecte: ,,Problema alimentației la români este că se mănâncă între ei; saltul calitativ al unei națiuni se face numai prin educație. Auzim adesea că avem o inflație, dar avem o inflație a aroganței, a imposturii, a agresiunii verbale, a trivialității; această inflație o rezolvă doar școala. Avem o inflație a corupției și nu ne place. Mulțumesc dascălilor pentru că formează caractere și construiesc personalități", a mai spus Excelența Sa.
,,Educația copiilor noștri nu se încheie după cele cinci-șase ore petrecute la școală"!
Și domnul subprefect Emilian Pavel l-a felicitat pe domnul primar pentru că și-a început mandatul cu educația. ,,Astăzi, trebuie să investim în educație, mâine e prea târziu. Educația copiilor noștri nu se încheie după cele cinci-șase ore petrecute la școală, ea continuă acasă, se întoarce la școală și continuă din nou acasă și tot așa, ea continuă și în vacanță și în weekend. Vă îndemn: aveți încredere în cadrele didactice care au grijă de cea mai valoroasă resursă a acestei comunități, copiii"!
Revenind la microfon, doamna director Ramona Bocșan a făcut cunoscute numele învățătoarelor și elevilor celor patru clase pregătitoare, repartizarea sălilor de clasă, îndemnând invitații și  părinții să le viziteze.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: La Liceul Tehnologic ,,Felix” din Sânmartin, a fost dat în folosință un nou corp de clădire!

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 16:35:04 Ora standard a Europei de Est