Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Unitățile Centralizate de Achiziții, soluția pentru cheltuirea mai eficientă a banului public

,,Înființăm o astfel de Unitate Centralizată de Achiziții, împreună cu ANAP și BEI”

Unitățile Centralizate de Achiziții, soluția pentru cheltuirea mai eficientă a banului public

Consiliul Județean Bihor a găzduit ieri, 30 august 2022, o conferință organizată de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) pe tema: „Unități de Achiziții Publice Centralizate la nivel local: soluția pentru o mai multă eficiență în achizițiile publice".

La sediul Consiliului Județean Bihor au fost prezenți Călin Gal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, Iuliana Feclistov, președinte ANAP, Liana Manea, director în cadrul ANAP, Cristina Martin, expert Banca Europeană de Investiții (BEI), Dana Mitea, reprezentant al BBG Austria (Bundesbeschaffung GmbH), Dan Muscalu, consultant al consorțiului condus de Ernst & Young și specialiștii în achiziții publice ai Consiliului Județean Bihor. Celor din sală li s-au alăturat on-line peste 80 de reprezentanți ai unor instituții din Bihor și din alte județe.
Printre temele prezentate au fost cele privind: *Ce înseamnă o Unitate de Achiziții Publice Centralizate la nivel local și cum funcționează aceasta *Ce înseamnă achizițiile publice centralizate *Beneficiile/avantajele și impactul achizițiilor centralizate *Instrumente de colectare a necesităților autorităților locale și de cercetare a pieței *Exemple de bune practici și de organizare a UCA locale la nivel european.
O Unitate de Achiziții Publice Centralizate (UCA) reprezintă o organizație permanentă care acționează ca autoritate contractantă și îndeplinește pe lanțul de aprovizionare al autorităților contractante beneficiare fie rolul de ,,angrosist" (cumpără, depozitează și revinde către alte autorități contractante), fie rolul de ,,intermediar" (lansează sisteme dinamice de achiziții sau încheie acorduri-cadru în numele Autorităților Contractante).
Vă reamintim că în Bihor, Consiliul Județean a început anul trecut procedura pentru a înființa o unitate de achiziții publice la nivel local. Unitatea de Achiziții Centralizate (UCA) va derula toate achizițiile pentru Consiliul Județean Bihor și instituțiile din subordine.
În acest sens, în luna decembrie 2021 a fost aprobat un protocol de colaborare cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP). Pentru înființarea acestor unități la nivel local, ANAP este sprijinită de Banca Europeană de Investiții.
„În urma unor analize pe care le-am făcut atât în cadrul aparatului propriu, cât și la instituțiile subordonate, au reieșit mai multe deficiențe în zona achizițiilor publice. De aceea, înființăm o astfel de Unitate Centralizată de Achiziții, împreună cu ANAP și BEI. Ne propunem ca până la sfârșitul anului să finalizăm procedurile, iar de anul viitor să devină funcțională. În viitor, CJ Bihor ar putea să asigure derularea unor achiziții și pentru alte autorități sau instituții publice, dacă se dorește acest lucru", a precizat Călin Gal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.
Produsele care asigură funcționarea zilnică a instituțiilor, cum sunt articolele de hârtie sau de birotică, vor putea fi achiziționate la prețuri mai bune. Un alt avantaj al înființării UCA la nivel local este profesionalizarea personalului responsabil cu achizițiile publice. Obiectivul general este cheltuirea eficientă a banului public.
,,Într-o perioadă relativ scurtă de 2 ani, cu ajutorul BEI, au fost înființate trei UCA pilot (UCA Harghita, Sibiu și Timișoara). Deja avem rezultate concrete, s-a acordat asistență tehnică pe zona atribuire și au fost semnate primele acorduri cadru. Ne dorim ca prin înființarea UCA să creăm cumpărători profesioniști care să cumpere centralizat în condiții de economicitate și eficiență. Mă bucur că atât președintele, cât și vicepreședintele CJ Bihor, au înțeles scopul și utilitatea înființării unei UCA și pe această cale le mulțumesc pentru decizia de a se alătura ințiativei noastre", a adăugat Iuliana Feclistov, președinte ANAP.
În România, ANAP colaborează cu 12 autorități publice locale pentru înființarea acestor UCA, fiind cuprinse în proiectul cu fonduri europene: „Sprijin în implementarea Strategiei Naționale în domeniul Achizițiilor Publice prin consolidarea capacității administrative a Agenției Naționale pentru Achiziții Publice și a autorităților contractante, cod SIPOCA 625". Acest proiect are la bază strategia Guvernului cu privire la reformarea sistemului național de achiziții publice.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Unitățile Centralizate de Achiziții, soluția pentru cheltuirea mai eficientă a banului public.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:17:17 Ora de vară a Europei de Est