Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Expoziție, lansare de carte şi spectacolul „Sunt un orb”

Horațiu Mălăele - One Man Show

Expoziție, lansare de carte şi spectacolul „Sunt un orb”

,,Tot ce face Horaţiu Mălăele, atunci când nu e pur şi simplu excepţional, e de-a dreptul genial"! (Radu Beligan)

 Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, deschide seria de manifestări culturale de toamnă cu o seară eveniment, ce îl are ca protagonist pe actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele, în primul solo-show al artistului la Muzeul Țării Crișurilor.
Evenimentul va avea loc marți, 6 septembrie 2022, ora 19.00, în sala de conferințe de la sediul instituției muzeale (Str. Armatei Române, nr. 1/A).
„Horațiu Mălăele, artistul-spectacol, care mânuiește cu aceeași ușurință și expresivitate creionul, pensula și cuvintele, este unul dintre cei mai importanți actori și regizori români. Și actorul, și regizorul, și poetul, și graficianul cred deopotrivă, că arta reprezintă cea mai profundă expresie a creativității umane. 
Recunoscut ca actor sau regizor, Horatiu Mălăele este membru al Uniunii Artistilor Plastici, cu peste 50 de expoziţii personale atât în ţară, cât şi peste hotare. Paris, München, Buenos Aires, Toronto şi New York sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute oraşe în care au fost expuse desenele şi caricaturile sale. Sub semnul artistic distinct al unui nume deja încredințat artei, în diferitele ei forme de manifestare, arta lui Horaţiu Mălăele este rezultatul unei nevoi irepresibile de a comunica, de a dărui celor din jur frumusețe,  iubire, o nesfârşită semantică de simboluri şi înţelesuri! Pentru că atunci când nu joacă, Horaţiu se gândeşte la o pagină de desen, iar când a terminat o caricatură, se pregăteşte să intre într-un nou rol sau trasează imaginar liniile unui nou spectacol. În teatru sau în film, este apanajul marilor creatori de artă!
De la portrete dintr-o singură linie, până la nuduri atent construite, lucrările prezente în expoziţie ascund în esenţa lor simboluri dintre cele mai profund umane. Rafinate şi de o simplitate aproape suavă, lucrările surprind același farmec etern al frumuseţii feminine. Inepuizabil şi perpetuu fascinant! Pentru că, în artă, forma nu e niciodată perfectă prin ea însăşi, ci prin ceea ce izbuteşte să exprime!
Aşa s-au născut şi cele trei cărţi a căror lansare va avea loc în cadrul aceluiaşi spectacol-eveniment: Tehomir, O poveste cam ciudată și alte două povestiri și Poezii și vorbe-n vânt. <>, mărturisea Horațiu despre Tehomir. O poveste cam ciudată și alte două povestiri adună între coperţi trei întâmplări inedite, alegorice, cu tâlc, în speranţa autorului că, citindu-le, vom deveni mai bogați și mai buni. Cea de-a treia carte, Poezii și vorbe-n vânt este un haos bine ordonat de desene, caricaturi, grafică satirică, vorbe, gânduri şi poezii. În spatele simplității lor atent orchestrate și al ironiei inconfundabile specifice lui Horațiu Mălăele, poeziile, aforismele și desenele incluse în acest volum ascund o bogăție de sensuri, înţelesuri, emoții și culori.
Conceput sub forma unui monolog, alcătuit din poezii și proză scurtă, semnate de Emil Brumaru, Marin Sorescu, Nichita Stănescu și diferite momente de teatru memorabile, spectacolul One Man Show - Sunt un orb pune în valoare întreaga măiestrie și carismă a unuia dintre dintre cei mai iubiți artiști ai scenei românești. <>.
Un Artist cât o lume! Despre care cineva afirma: <>" (Adina Rențea, curator al evenimentului).
Moderatorul manifestării: prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal.
Accesul la eveniment se face pe bază de bilet, în valoare de 25 lei, cu care se vor putea vizita spațiile expoziționale ale Muzeului Țării Crișurilor în perioada 6 septembrie-31 decembrie a.c. și care se poate obține de la casieria instituției muzeale sau pe site-ul acesteia, on-line. Publicul va putea achiziționa facsimile ale lucrărilor din expoziție, precum și exemplare din cărțile lansate.
Vă așteptăm cu drag!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:10:04 Ora standard a Europei de Est