Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Expoziție internațională de sculptură

Petri&Friends

Expoziție internațională de sculptură

Joi, 1 septembrie 2022, la Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), va avea loc, de la ora 17.00, vernisajul expoziției internaționale de sculptură Petri&Friends, organizată de instituția muzeală orădeană, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Expoziția este rezultatul inițiativei sculptorului Eugen Petri și reunește sculpturi de mici dimensiuni realizate în piatră de acesta, precum și de artiști din România, Iran, Franța, Argentina, Grecia, Serbia, Palestina, Mexic, China, Bulgaria, Germania, Egipt, Ucraina, Portugalia și Taiwan: „În urma coordonării timp de 10 ani a Simpozionului International de Sculptură Monumentală Caransebeș 2010-2019, a Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală Bușteni 2016, Simpozionului Internațional de Sculptură Brăila 2015 și Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală Rawabi - Palestina 2014, am o colecție de sculptură mică de aproximativ 25 de lucrări în diferite feluri de piatră, dăruite de colegii sculptori, participanți la simpozioanele sus-menționate. Astfel, dorind să aduc în fața publicului larg o parte din artiștii-sculptori din multe țări ale lumii care ne-au vizitat țara și care ne-au lăsat câte o lucrare de artă monumentală și datorită afinităților dintre noi, ca artiști plastici contemporani sau a faptului că am devenit prieteni creând și lucrând alături în diferite simpozioane internaționale, dar mai ales a unității de viziune a artei, de material - piatră (de diferite structuri morfologice), m-am gândit să expun împreună cu ei într-o expoziție denumită generic: Petri&Friends" (Eugen Petri).
Eugen Petri s-a născut în 1958, la Sibiu, și a absolvit în 1989 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu" din București, specializarea Sculptură, fiind în prezent profesor la Liceul de Artă „Carmen Sylva", Ploieşti, Prahova. Din 1991 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar din 2007 membru al Societății Regale Britanice a Sculptorilor (ARBS). Din 1987 a participat la numeroase expoziții de grup și personale, atât în țară, cât și în străinătate (Marea Britanie, SUA, Germania, Danemarca, Republica Moldova, Suedia, Elveția, Italia), dar și la simpozioane de sculptură naționale sau internaționale (Suedia, Ungaria, SUA, Argentina, Coreea, Olanda, Rusia, Israel, Franța). Cariera sa de artist plastic cuprinde lucrări de sculptură în colecții particulare din România, Germania, Italia, Danemarca, Franța, Suedia, Finlanda, Elveția, SUA, Ucraina, Grecia, precum și lucrări monumentale,de ex:Icar, Adam și Eva (ansamblul sculptural), Ministerul Finanțelor, București, România (1994); Monumentul Eroilor, Șoimari, Prahova, România (2000-2001); Fântână monumentală cu decorații (ambient exterior, proprietate privată), Miami, Florida, SUA (2003);
Mihai Jar (placă comemorativă),Cernăuți, Ucraina(2006); Familia (colecție privată), Germania(2007); Turn medieval pentru ceas, Caransebeș, Caraș-Severin, România (2009); Grigore Vieru (bust), Ungheni, Republica Moldova (2010); Calea sacră (fântâni sculpturale), Caransebeș, Caraș-Severin, România (2012). Munca sa a fost răsplătită cu importante premii și distincții: 1999 - Premiul „ArtistsChoiceWoodcarvingCompetition", Breckenridge Colorado, SUA; 2002 - Premiul special al Fundației „Mihai Viteazul", Brebu, Prahova, România; 2004 - Medalia de argint, Fundatia „DerDreiterStrasse", Hamburg, Germania; 2008 - Bursa „Brian Mercer Trust UK", Pietrasanta, Italia; 2010 - Marele Premiu „Constantin Brâncuşi" pentru Sculptură, Niram Art, Madrid, Spania.
Expoziția Petri&Friends parcurge mai multe trasee naționale: prima dată fost deschisă la Galeria UAP Ploiești, apoi la Palatul Mogoșoaia, urmând ca de la Muzeul Țării Crișurilor să plece la Muzeul Național Brukenthal Sibiu.
La vernisajul expoziției de la Muzeul Țării Crișurilor, al cărei curator este Cornel Abrudan, șeful Secției de Artă, vor participa alături de inițiatorul evenimentului și o parte dintre artiștii expozanți.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 2 septembrie -15 octombrie 2022, după următorul program: marți-duminică: 10.00-18.00.
Vă așteptăm cu drag! (Amalia M.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:23:01 Ora de vară a Europei de Est