Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Expoziție internațională de sculptură

Petri&Friends

Expoziție internațională de sculptură

Joi, 1 septembrie 2022, la Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), va avea loc, de la ora 17.00, vernisajul expoziției internaționale de sculptură Petri&Friends, organizată de instituția muzeală orădeană, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Expoziția este rezultatul inițiativei sculptorului Eugen Petri și reunește sculpturi de mici dimensiuni realizate în piatră de acesta, precum și de artiști din România, Iran, Franța, Argentina, Grecia, Serbia, Palestina, Mexic, China, Bulgaria, Germania, Egipt, Ucraina, Portugalia și Taiwan: „În urma coordonării timp de 10 ani a Simpozionului International de Sculptură Monumentală Caransebeș 2010-2019, a Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală Bușteni 2016, Simpozionului Internațional de Sculptură Brăila 2015 și Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală Rawabi - Palestina 2014, am o colecție de sculptură mică de aproximativ 25 de lucrări în diferite feluri de piatră, dăruite de colegii sculptori, participanți la simpozioanele sus-menționate. Astfel, dorind să aduc în fața publicului larg o parte din artiștii-sculptori din multe țări ale lumii care ne-au vizitat țara și care ne-au lăsat câte o lucrare de artă monumentală și datorită afinităților dintre noi, ca artiști plastici contemporani sau a faptului că am devenit prieteni creând și lucrând alături în diferite simpozioane internaționale, dar mai ales a unității de viziune a artei, de material - piatră (de diferite structuri morfologice), m-am gândit să expun împreună cu ei într-o expoziție denumită generic: Petri&Friends" (Eugen Petri).
Eugen Petri s-a născut în 1958, la Sibiu, și a absolvit în 1989 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu" din București, specializarea Sculptură, fiind în prezent profesor la Liceul de Artă „Carmen Sylva", Ploieşti, Prahova. Din 1991 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar din 2007 membru al Societății Regale Britanice a Sculptorilor (ARBS). Din 1987 a participat la numeroase expoziții de grup și personale, atât în țară, cât și în străinătate (Marea Britanie, SUA, Germania, Danemarca, Republica Moldova, Suedia, Elveția, Italia), dar și la simpozioane de sculptură naționale sau internaționale (Suedia, Ungaria, SUA, Argentina, Coreea, Olanda, Rusia, Israel, Franța). Cariera sa de artist plastic cuprinde lucrări de sculptură în colecții particulare din România, Germania, Italia, Danemarca, Franța, Suedia, Finlanda, Elveția, SUA, Ucraina, Grecia, precum și lucrări monumentale,de ex:Icar, Adam și Eva (ansamblul sculptural), Ministerul Finanțelor, București, România (1994); Monumentul Eroilor, Șoimari, Prahova, România (2000-2001); Fântână monumentală cu decorații (ambient exterior, proprietate privată), Miami, Florida, SUA (2003);
Mihai Jar (placă comemorativă),Cernăuți, Ucraina(2006); Familia (colecție privată), Germania(2007); Turn medieval pentru ceas, Caransebeș, Caraș-Severin, România (2009); Grigore Vieru (bust), Ungheni, Republica Moldova (2010); Calea sacră (fântâni sculpturale), Caransebeș, Caraș-Severin, România (2012). Munca sa a fost răsplătită cu importante premii și distincții: 1999 - Premiul „ArtistsChoiceWoodcarvingCompetition", Breckenridge Colorado, SUA; 2002 - Premiul special al Fundației „Mihai Viteazul", Brebu, Prahova, România; 2004 - Medalia de argint, Fundatia „DerDreiterStrasse", Hamburg, Germania; 2008 - Bursa „Brian Mercer Trust UK", Pietrasanta, Italia; 2010 - Marele Premiu „Constantin Brâncuşi" pentru Sculptură, Niram Art, Madrid, Spania.
Expoziția Petri&Friends parcurge mai multe trasee naționale: prima dată fost deschisă la Galeria UAP Ploiești, apoi la Palatul Mogoșoaia, urmând ca de la Muzeul Țării Crișurilor să plece la Muzeul Național Brukenthal Sibiu.
La vernisajul expoziției de la Muzeul Țării Crișurilor, al cărei curator este Cornel Abrudan, șeful Secției de Artă, vor participa alături de inițiatorul evenimentului și o parte dintre artiștii expozanți.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 2 septembrie -15 octombrie 2022, după următorul program: marți-duminică: 10.00-18.00.
Vă așteptăm cu drag! (Amalia M.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:58:46 Ora standard a Europei de Est