Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Noi decizii ale specialiștilor din CMUAT

O nouă unitate de învățământ din Oradea va fi reabilitată energetic

Noi decizii ale specialiștilor din CMUAT

O nouă unitate de învățământ din Oradea va fi reabilitată energetic, investiția realizându-se prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Astfel, s-a solicitat Comisiei municipale de urbanism și amenajare a teritoriului (CMUAT) aviz Arhitect Șef pentru proiectul ,,Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu".
,,Efectele pozitive ale acestei investiții se vor reflecta în reducerea substanțială a consumului de energie primară, în înfățișarea modernă pe care o va căpăta unitatea de învățământ și, cel mai important, în climatul plăcut pe care îl vor resimți elevii care învață aici, acesta fiind cel mai important rezultat al reabilitării termice. Până în prezent, clădirea situată pe str. Erou Marius Cosma nr. 8 nu a beneficiat de lucrări de reabilitare termică, constatându-se deteriorarea accentuată a fațadelor, infiltrații de apă și pierderi de căldură datorită neetanșeității clădirii", a explicat viceprimarul Arina Moș.
De menționat că DALI (documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii) a fost finalizată deja de către proiectant, iar proiectul tehnic se află în curs de elaborare. 
În urma procesului de reabilitare termică se propune și o nouă abordare cromatică a fațadei, printr-un joc diferențiat de culori. Clădirea are un regim de înălțime P+2E și o suprafață la sol a corpului reabilitat de 1.178 mp, aria construită desfășurată a acestuia fiind de 3.421 mp.
Prin proiectul de eficientizare energetică se propun mai multe tipuri de lucrări: reabilitarea clădirii prin aplicarea unor măsuri de termoizolație ecologică, schimbarea tâmplăriilor interioare și exterioare, reparații la acoperișul șarpantă, reabilitarea completă a instalațiilor sanitare/termice/electrice, realizarea unei termoizolații la soclu, instalarea sistemelor de ventilație, montarea de panouri fotovoltaice, realizarea unui sistem de încălzire în pardoseală etc.
Spaţiu de alimentaţie publică pe strada Ady Endre
Un nou spațiu de alimentație publică va fi amenajat în apropierea Pieței Ferdinand, zonă centrală circulată de orădeni, dar și de mulți turiști care ne vizitează orașul.
Astfel, în cadrul ședinței Comisiei municipale de urbanism și amenajare a teritoriului, S.C Safi BH Retail S.A., în calitate de proprietar al imobilului situat pe str. Ady Endre, nr. 2, a solicitat schimbarea destinației din spațiu comercial în spațiu de alimentație publică (bar) pentru o parte a spațiului deținut la parter.
Potrivit comisiei, unitatea este adecvată pentru funcțiunea propusă, nefiind necesare modificări constructive, în anii trecuți funcționând aici tot un astfel de spațiu. Zona amplasamentului este una cu vad comercial, cu unități de alimentație publică în imediata vecinătate, majoritatea spațiilor locative din apropiere fiind folosite ca birouri sau unități de cazare de tip hotelier.
Accesul în spațiul de alimentație publică se va face din str. Emilian Mircea Chitul. Acesta are la parter o suprafață utilă de 104,81, iar la subsol un spațiu util de 61,60 mp.
Restul parterului clădirii de pe Ady Endre, nr. 2 este ocupat în întregime de spații comerciale, în timp ce apartamentele situate la etaj au fost transformate în birouri. Accesul la spațiile comerciale este asigurat prin toate cele trei părți libere ale clădirii, respectiv din str. Ady Endre, str. Emilian Mircea Chitul și Piața Ferdinand.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:19 Ora de vară a Europei de Est