Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Seria de conferințe privind achizițiile publice centralizate la nivel local ajunge în județul Bihor

Consiliul Județean Bihor va găzdui Agenția Națională de Achiziții Publice

Seria de conferințe privind achizițiile publice centralizate la nivel local ajunge în județul Bihor

În data de 30 august 2022, începând cu ora 9.30, ANAP organizează în Sala Mare a Consiliului Județean o conferință dedicată creșterii gradului de conștientizare cu privire la achizițiile centralizate: ,,Unități de Achiziții Publice Centralizate la nivel local: soluția pentru mai multă eficiență în achizițiile publice”.

O Unitate de Achiziții Publice Centralizate (UCA) reprezintă o organizație permanentă care acționează ca autoritate contractantă și îndeplinește pe lanțul de aprovizionare al autorităților contractante beneficiare fie rolul de ,,angrosist" (cumpără, depozitează și revinde către alte autorități contractante), fie rolul de "intermediar" (lansează sisteme dinamice de achiziții sau încheie acorduri-cadru în numele Autorităților Contractante). La nivel european, conceptul de UCA funcționează cu succes, sub diverse forme de organizare în state precum: Austria, Italia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Franța, Portugalia.
Printre avantajele și beneficiile care reies din experiența UCA în Europa se numără:
Un preț mai bun și o calitate mai bună pentru bunurile și serviciile achiziționate,
Reducerea costurilor la nivel de administrație si autoritate contractantă prin economii de scară,
Creșterea puterii de cumpărare a unității centralizate și în consecință consolidarea puterii de negociere,
Uniformizarea gamei de produse și servicii utilizate,
Concentrare la nivel de unitate centralizată a expertizei în domeniul achizițiilor publice,
Gestionarea mai eficientă a procedurilor de achiziții publice si performanța mai ridicată a personalului implicat in derularea achizițiilor publice,
Un nivel ridicat de standardizare a cerințelor tehnice, a clauzelor contractuale și a tranzacțiilor și implicit un nivel ridicat de cunoaștere, înțelegere și interpretare a acestora în context,
O mai bună cunoaștere și schimb mai eficient de informații între specialiști în achiziții publice
Reducerea probabilității de apariție a contestațiilor/litigiilor și reducerea efortului alocat solicitării acestora;
Îmbunătățirea capacității de monitorizare a performanței contractorilor și prevenirea unui comportament oportunist din partea acestora.
Conferința este a doua dintr-o serie de evenimente organizate în cadrul proiectului SIPOCA 625 ,,Sprijin în implementarea SNAP prin consolidarea capacității administrative a ANAP și a autorităților contractante".  Gazda evenimentul va fi Consiliul Județean Bihor, în calitate de Organizație Parteneră și beneficiar al sprijinului oferit de ANAP pentru elaborarea unei foi de parcurs în vederea înființării unei UCA locale, prin intermediul unei echipe formate din reprezentanți ai Băncii Europene de Investiții și consultanți ai consorțiului condus de Ernst & Young.
Temele care vor face obiectul dezbaterilor pe parcursul conferinței vizează:
*Beneficiile achizițiilor centralizate
*Categoriile de achiziții publice care se pretează la centralizare pe plan local
*Modul de funcționare și operare al unei unități de achiziții centralizate la nivel local
*Procedura de aderare la UCA
*Parcursul realizat de CJ Bihor privind elaborarea unei foi de parcurs pentru înființarea unei UCA la nivel local.
Având în vedere că subiectele propuse sunt de un real interes pentru reprezentanții diferitelor autorități contractante din județul Bihor și din județele limitrofe, Consiliul Județean Bihor adresează invitația de participare la conferință tuturor reprezentanților ai: Consiliilor județene, primăriilor de municipii, orașe și comune; structurilor de specialitate ale administrației publice locale și ale ministerelor și ale altor organe de specialitate din unitățile administrativ-teritoriale ale administrației publice centrale;societăților și asociațiilor de utilitate publică; altor organisme de drept public (conform definiției acestora din legea 98/2016).
Conferința se va desfășura în sistem online, prin intermediul platformei Webex, înregistrarea participanților realizându-se utilizând următorul link: 
https://eyenterprise.webex.com/eyenterprise/onstage/g.php?MTID=e51fc8ce10a39142842f31fad65fe3a8c
Agenda conferinței, detaliile logistice și alte informații relevante pot fi accesate la următorul link :https://acrobat.adobe.com/link/track?uri=urn:aaid:scds:US:4f9d119b-d16a-4c72-8fee-7336cf3cb244.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:10:42 Ora de vară a Europei de Est