Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Au fost stabilite rutele alternative

Se închide circulația în Centrul Civic

Au fost stabilite rutele alternative

Demararea lucrărilor la unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură derulate vreodată în Oradea - rețeaua de pasaje subterane din Piața Emanuil Gojdu și Piața Independenței - va duce la modificări importante ale circulației publice. Au fost luate măsuri pentru asigurarea fluenței circulației, adaptată la noile condiții de trafic.

În prima etapă, se vor executa lucrări de relocare a rețelelor de apă/canal menajer/canal pluvial/telecomunicații/electrice, precum și lucrări aferente pasajelor subterane (piloți forați).
Lucrările vor debuta la începutul săptămânii viitoare. Astfel, începând de sâmbătă, 27 august, circulația publică va fi închisă în zona Centrului Civic - piețele Gojdu, Independenței și Cetății - urmând ca traficul către zona centrală să fie deviat pe rute ocolitoare, atât din direcția bulevardelor Nufărul - Cantemir și Magheru, cât dinspre Calea Mareșal Averescu - Clujului, respectiv din direcția străzilor Maniu - Moșoiu.
Traficul auto va fi închis pe bulevardul din Centrul Civic, între intersecția cu străzile Cicero și Arieșului și până la podul Dacia, în fața căruia se va amenaja un sens giratoriu. Din acest motiv, se va închide accesul dinspre bulevard către toate străzile adiacente: str. Gheorghe Costaforu, str. Evreilor Deportați, str. Mihail Kogălniceanu, str. Griviței și Piața 1 Decembrie.
Din cauza lucrărilor de amploare din zona Centrului Civic, circulația tramvaielor în zona centrală va fi sistată, urmând ca transportul public în comun să fie asigurat de autobuzele OTL pe toate rutele ce duc spre Centru. OTL SA va anunța noile rute, precum și stațiile de autobuz.
Iată măsurile luate de Comisia tehnică pe probleme de circulație și trafic rutier pentru devierea, respectiv pentru fluidizarea traficului din Oradea, în noile condiții:
1.Din direcția Nufărul - Cantemir, traficul auto va fi deviat pe ruta Bdul Cantemir - str. Ștefan Zweig - str. Lugojului/str. Sextil Pușcariu - Piața 22 Decembrie - str. Horea - str. Evreilor Deportați (Sucevei) - str. Mihai Viteazul - str. Independenței - Piața Emanuil Gojdu - Bulevardul Magheru/Calea Mareșal Averescu/Calea Clujului;
2.Din intersecția B-dului Dimitrie Cantemir cu străzile Ștefan Zweig/Bistriței, traficul va fi redirecționat către zona centrală (cu excepția riveranilor), urmând ruta străzilor Lugojului - Sextil Pușcariu - Horea - Str. Evreilor Deportați (Sucevei);
3.Intersecția str. Evreilor Deportați cu str. Mihai Viteazul va fi modificată, în sensul acordării de prioritate pentru fluxul de circulație str. Horea - str. Evreilor Deportați - str. Mihai Viteazul, în vederea fluidizării traficului;
4.Tot pentru fluidizarea traficului, se va amenaja un sens giratoriu la intersecția străzii Mihai Viteazul cu str. Independenței;
5.Circulația se va realiza în ambele sensuri pe strada Independenței - Piața 1 Decembrie - Piața Emanuil Gojdu, de la sensul giratoriu nou creat în intersecția cu str. Mihai Viteazul și până la noul sens giratoriu de lângă Podul Dacia;
6.În imediata proximitate a Podului Dacia se va amenaja un sens giratoriu, ce va facilita circulația, în ambele sensuri, pe direcțiile Bdul Magheru - Centru, Calea Clujului/Mareșal Averescu - Centru, respectiv Clujului/Averescu - Magheru;
7.Va fi posibilă întoarcerea din Calea Mareșal Averescu înspre Calea Clujului, pe o bretea de circulație nou înființată;
8.În intersecția străzii Muntele Găina cu Bdul Dimitrie Cantemir se va înființa un sens giratoriu, pentru fluidizarea traficului.
În cadrul obiectivului de investiții „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa I" se vor construi cinci pasaje rutiere subterane, urmând ca transportul public să rămână la suprafață.
De asemenea, se vor amenaja 12.117 de metri pătrați de trotuar pietonal, 660 de metri liniari de piste de biciclişti, 990 metri liniari de bandă dedicată transportului public.
Se vor moderniza atât infrastructura rutieră, cât și căile de rulare pentru tramvaie. De asemenea, vor fi amenajate noi stații dedicate transportului public în comun, se vor planta arbori și arbuști și se vor realiza rețele de irigații.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:10 Ora de vară a Europei de Est