Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Misiunea zero copii neasigurați în mașină”

Campania națională

„Misiunea zero copii neasigurați în mașină”

Părinții conducători auto și copiii pasageri în autoturisme sunt invitați de polițiștii bihoreni să se alăture demersurilor unei campanii preventive, care promovează importanța folosirii sistemelor de siguranță pentru copii, în deplasările rutiere.

Pe parcursul lunii august 2022, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor acționează în cadrul campaniei naționale „Misiune zero copii neasigurați în mașină", derulată de Poliția Română, în parteneriat cu Stațiile PETROM.
Campania vizează conștientizarea părinților cu copii mici, dar și a copiilor, cu privire la importanța folosirii sistemelor de siguranță pentru copii, în timpul deplasărilor rutiere.
Accidentele rutiere sunt o realitate a zilelor noastre. Urmările nerespectării legislației privind regulile pentru transportarea minorilor în siguranță, în autoturisme, pot fi tragice. Vă reamintim faptul că, în perioada 1 ianuarie  - 12 iulie a.c., în urma accidentelor de circulație produse pe raza județului Bihor, au fost vătămați 22 de minori, pasageri în autovehicule, cu vârsta cuprinsă între 2 luni și 18 ani, respectiv un minor de 13 ani, a decedat, patru minori cu vârsta cuprinsă între 2 luni și 13 ani au fost răniți grav, iar 17 minori, cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, au fost răniți ușor.
Din investigațiile efectuate de polițiștii rutieri bihoreni, s-a constatat că doar trei dintre minorii pasageri în autovehicule, victime ale accidentelor rutiere produse în acest an, pe raza județului Bihor, erau transportați cu îndeplinirea prevederilor legale, respectiv erau fixați sau prinși cu dispozitive de fixare în scaun ori purtau centura de siguranță.
Prin acțiunile derulate în cadrul acestei campanii, cu precădere în stațiile de alimentare cu carburanți, polițiștii de prevenire și cei rutieri bihoreni și-au propus conștientizarea și responsabilizarea părinților cu privire la obligativitatea folosirii sistemelor de siguranță în mașină, în cazul în care aceștia călătoresc însoțiți de cei mici.
Polițiștii le-au explicat adulților cu care au interacționat despre importanța respectării normelor rutiere privind portul centurii de siguranță și a sistemelor de retenție în cazul copiilor, subliniind faptul că, în momente critice, acestea salvează vieți.
În cadrul interacțiunii cu cetățenii, polițiștii bihoreni le-au explicat părinților cu copii mici faptul că, atunci când nu folosesc centura de siguranță, copiii văd și preiau acest obicei și că, nefolosirea sistemelor de siguranță pentru copii sau folosirea incorectă a acestora pun în pericol viața copilului.
De asemenea, polițiștii i-au informat pe copii că centura nu este opțională și că este foarte important să o poarte, pentru că îi protejeză și le poate salva viața.
Totodată, în cadrul acțiunilor derulate, polițiștii de prevenire și cei rutieri bihoreni le-au oferit conducătorilor auto cu care au interacționat materialele promoționale ale campaniei, respectiv parasorale și stickere inscripționate cu mesajul campaniei.
Campania este susținută și printr-o serie de spoturi video și audio, prin care este transmis mesajul preventiv al acesteia.
Pe parcursul lunii august, polițiștii de prevenire și cei rutieri bihoreni continuă acțiunile derulate în cadrul campaniei „Misiune zero copii neasigurați în mașină", pentru a-i determina pe părinții conducători auto să adopte comportamentul legat de obligativitatea folosirii sistemelor de siguranță în mașină pentru copii.
*
Prevederi legislative și recomandări preventive
Transportul copiilor în autovehicule pe drumurile publice din România este reglementat prin Ordonanța de urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002, cu modificările și completările ulterioare și de Regulamentul pentru aplicarea O.U.G. 195/2002, aprobat prin H.G. nr.1391/2006, cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit prevederilor legale, copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță pentru conducător și pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranță, doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
Copiii cu o înălțime de peste 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță doar dacă poartă centuri de siguranță pentru adulți, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței, ori dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
Prin dispozitiv de fixare în scaun pentru copii se înțelege un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil în poziția șezut sau culcat, care poate cuprinde o combinație de chingi ori elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere și, în unele cazuri, un scaun suplimentar și/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori un sistem constituit dintr-un dispozitiv parțial de fixare în scaun utilizat împreună cu centura de siguranță cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi, fără a se limita la acestea, scaun de siguranță pentru copii, pernă de înălțare, care poate fi folosită împreună cu o centură de siguranță pentru adulți, portbebe-coșuleț pentru sugari, scaun pentru sugari, chingă de ghidare, precum și centură și sisteme de centuri pentru copii.
Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat și adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor.
Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucțiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, care indică în ce mod și în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiții de siguranță.
Prin excepție, tipurile de dispozitiv de fixare în scaun pentru copii care, potrivit instrucțiunilor producătorului, pot fi montate inclusiv pe locul din față destinat pasagerilor prin orientarea cu fața spre direcția opusă direcției normale de deplasare a autovehiculului se instalează pe acest loc doar în situația în care conducătorul dezactivează airbagul frontal corespunzător locului, chiar și în cazul autovehiculului prevăzut cu un mecanism care detectează în mod automat prezența dispozitivului instalat și blochează declanșarea airbagului frontal corespunzător locului, sau dacă autovehiculul nu este echipat cu airbag frontal corespunzător locului.
Se exceptează de la obligația de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranță pe timpul transportului copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranță.
*
Apelul de urgenţă, prin care ne găsiţi mereu la datorie, este 112.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: „Misiunea zero copii neasigurați în mașină”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:22:53 Ora de vară a Europei de Est