Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Campania #TRMtreats

Stagiune de vară cu surprize pentru spectatorii Teatrului Regina Maria

Campania #TRMtreats

Odată cu începerea stagiunii de vară, cu spectacole jucate la Sala Mare, Sala Arcadia și Cetatea Oradea, Teatrul Regina Maria dă startul campaniei #TRMtreats, care vine cu numeroase premii și surprize inspirate din spectacole pentru cei prezenți la reprezentațiile programate în perioada 21 august -15 septembrie.

Cu biletele cumpărate la oricare dintre reprezentații, spectatorii se vor putea înscrie în concursurile anunțate pe pagina de Facebook a Teatrului Regina Maria. Primul concurs a avut deja loc - „O cină romantică la Meridian Zero" -, iar după încheierea spectacolului ARTA ADULTERULUI, câștigătoarei i s-a înmânat un voucher în valoare de 200 lei pentru o cină la restaurantul Meridian Zero din Cetatea Oradea.De asemenea, pe tot parcursul stagiunii de vară, cu biletele achiziționate la oricare dintre spectacolele din Cetatea Oradea, spectatorii vor avea 10% discount pentru orice consumație la Restaurantul Meridian Zero.
Spectatorii care vor avea bilete la GENUL ACUZATIV (27 august, ora 20 - Cetatea Oradea) vor putea câștiga unul dintre cele cinci pachete #OradeaCuDrag oferite de către Visit Oradea, cu îndemnul de a accepta provocarea „Fii turist în propriul oraș". De asemenea, tot cinci pachete sunt rezervate și spectatorilor care se vor înscrie la concursul „O vizită la muzeu" cu biletele achiziționate la spectacolul VINEGAR TOM (7 septembrie, ora 19 - Sala Mare).
La reprezentațiile IUBEȘTI? PLĂTEȘTI! (28 august și 9 septembrie, ora 20 - Cetatea Oradea), câștigătorii concursurilor lansate pe pagina de Facebook a Teatrului Regina Maria - „True love and books" -, vor primi câte un pachet de cărți despre comunicare și relații oferit de Librăria Humanitas Oradea. De asemenea,persoanele care achiziționează un bilet la unul din spectacolele teatrului și îl prezintă în Librăria Humanitas în termen de șapte zile de la achiziție, au 20% reducere la orice titlu din librărie (cu excepția promoțiilor aflate în vigoare în ziua/luna respectivă). Pe lângă pachetul de cărți, câștigătorii concursurilor vor beneficia și de o ședință gratuită de educație financiară oferită de către un consultant financiar autorizat.
În 31 august, după încheierea spectacolului ...ESCU la Sala Mare, spectatorii sunt invitați să pășească în atmosfera anilor `30. În foaierul Teatrului Regina Maria va fi amenajat un photo corner tematic, „Back to 30s cu TRM", unde spectatorii vor putea să-și facă fotografii într-un decor specific perioadei. Provocarea lansată este ca îmbrăcămintea pe care o veți avea în seara spectacolului să fie inspirată de moda anilor `30, să vă fotografiați „în decor" și să postați fotografiile pe Facebook cu #TRMtreats.
Luna septembrie cotinuă cu alte surprize pentru orădenii cu care ne vom întâlni la spectacole. Două persoane dintre cele înscrise la concursul online „Privește spectacolul cu alți ochi" și care se află în public la spectacolul PROFU DE FRANCEZĂ (3 septembrie, ora 20 - Cetatea Oradea) vor câștiga câte o ramă de ochelari și câte o consultație oftalmologică gratuită, oferite de către OptiOne.
Dumincă, 4 septembrie, de la ora 20.00, în Cetatea Oradea, lansăm provocarea „Ai curajul să mănânci o savarină?". Cofetăria Scala oferă mici gustări delicioase spectatorilor după încheierea spectacolului MOȘTENIREA NOROCULUI.
Reprezentația EVA HEYMAN (14 septembrie, ora 19.00 - Sala Arcadia) se joacă sub simbolul #WeRemember, iar în semn de comemorare, după încheierea spectacolului, în foaierul Sălii Arcadia va avea loc o degustare de vinuri din Israel, printre care și un vin ritualic cu 4% alcool, oferite de GoodIsrael, unicul importator de vinuri evreiești din România.
De asemenea, două persoane care participă la concursul anunțat pe pagina de Facebook a Teatrului Regina Maria vor primi câte o sticlă de vin oferită de Good Israel și câte două bilete la Sinagoga Istoriei Evreilor din Oradea, unde, în memoria Évei Heyman s-au expus diverse ediții ale jurnalului pe care l-a scris când se afla în ghetoul din Oradea, cunoscut sub titlul „Am trăit atât de puțin".
La spectacolul din 15 septembrie, GÂLCEVILE DIN CHIOGGIA, care va avea loc la Sala Arcadia de la ora 19.00, câștigătorul concursului „O poveste pescărească" va primi un voucher pentru patru persoane care-i va asigura o experiență relaxantă la pescuit în Kings Land Ineu.  
Vă invităm să urmăriți pagina de Facebook a Teatrului Regina Maria, unde vor fi postate mai multe informații despre campania #TRMtreats, dar și concursurile la care vă puteți înscrie.
Bilete pentru evenimentele puse în vânzare se pot achiziționa de la agenția teatrului, deschisă de marți până vineri între orele 10.00-14.00, on-line de pe Eventim.ro sau cu o oră înainte de spectacol.
Vă așteptăm cu drag la teatru!
Ramona Gabriela Nemeș,
secretar artistic

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:37:26 Ora standard a Europei de Est