Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Unora, Dumnezeu le-a dăruit talanți cu caru!

Despre artiștii de la Întâlnirea fiilor comunei Tulca

Unora, Dumnezeu le-a dăruit talanți cu caru!

Să o spunem pe aia dreaptă, că așa e bine, normal și cinstit. Când am avut în față afișul Întâlnirii fiilor comunei Tulca, văzând că Elena Buda ține capul de afiș și sâmbătă și duminică, mi-am șoptit atunci în barbă, vorba poetului: ce pile o fi având această creatură mică să deschidă spectacolele în cele două zile!!!

Elena, ești o minune a lui Dumnezeu!
Cercetând în stânga și în dreapta, am aflat primele informații: e fiica părintelui și a preotesei, la rându-i profesor, adică doamna, mama. Da, e o explicație plauzibilă, adică poate fi admisă într-o anumită conjunctură politico-socială. De, a pus-o că are pile! Dar văzând-o duminică seara pe scenă și auzind reacția publicului ni s-a spulberat orice mit contrafăcut, iar pilele au căzut pentru că nu mai era nevoie de ele. Elena Buda era acum ceva viu, palpabil, o vedeam și o admiram ce poate și ce știe să facă la vârsta sa fragedă, necunoscându-i palmaresul de niciun fel. Dar te întrebi: când o fi având Elena timp să adune trofee și medalii, diplome și distincții când abia s-a născut pe scenă! O, Doamne, mare e voia și vrerea Ta! Cum nu te-ai mai oprit când ai făurit această ființă mică! De ce atâția talanți? Sau poate că au fost mai puțini, dar Elena i-a înmulțit cu o baghetă magică! Domnilor și doamnelor, Elena se prezintă singură oriunde ai pune-o! Dă-i un microfon și vei afla ceea ce nu ți-ai putut închipui, că poate să-și depășească vârsta biologică de câteva zeci de ori, că experiența sa scenică trădează o investiție de capital nebănuită. Când începe ea să se dezlănțuie, umple scena și lumea de frumusețe și bucurie. Se deschid baierele cerului, iar Dumnezeu binecuvântează cu toată inima Sa mare și largă. Elena este favorita lui Dumnezeu, altfel nu se explică minunea acestui copil sau inversând lucrurile în context, ajungem la acest copil-minune, scris cu cratimă, pentru a întări și a justifica un adevăr rostit cu toată gura și inima: Elena vine de Sus și trebuie să ajungă sus de tot, nu încape vorbă, având talent cu caru, nu are nevoie de pilele primarului, ale mamei sau ale tatălui pentru că Tatăl din cer i-a dăruit atât cât a simțit pentru a-i deschide toate ușile! Vedeți, când citim un afiș, iar numele nu ne sunt cunoscute sau sonore, nu înseamnă să nu luăm în seamă și să trecem repede mai departe pentru că s-ar putea să avem de-a face cu surprize-surprize, vorba Andreei Marin.
Elena, ești o minune a lui Dumnezeu și am încheiat prezentarea!
Când au apărut micii dansatori de la ,,Miorița" Salonta sau marii dansatori de la ,,Ardeleana" Tulca, copiii de suflet ai Monicăi și ai lui Mădălin, am crezut că sunt staruri orădene sau de televiziune, rătăcite pe la Tulca. Dar până și culanii doamnei Codreanu, protejații lui Adrian Bojan, din Sânnicolau Român, au crescut mult (în valoare) și nu știu când? Iar doamna cântecului popular bihorean care cucerește cu bunătatea sa și a lui Dumnezeu pe oricine, doamna Viorica Marc Bulzan, de loc din Tulca, dar crescută și formată la Liceul Pedagogic ,,Iosif Vulcan", un brand de țară și o cetate a dascălilor bihoreni, a luminat și iluminat scena, a oprit, totuși, ploaia care se dezlănțuise, cu vocea ei melodioasă și dulce! Domnilor cititori, nu sunt vorbe mari, rostite și scrise fără acoperire, au greutatea pe care o dau faptele și cei nominalizați. Noi suntem simpli spectatori, dar ei sunt investiția de capital și de talent făcută de bunul Dumnezeu. Și din vorbă în vorbă, ne-am luat cu vorba. Domnilor cititori, prieteni buni și mari sufletiști, ați pierdut mult dacă nu v-ați găsit prin preajma scenei, sâmbătă și duminică, la Tulca, pentru că cei care au urcat pe scena serbărilor de la Tulca au avut multe de spus și de arătat, indiferent de nume și de reclamă, după cum spuneam în tot demersul jurnalistic. Avem copii minunați și talentați peste tot. E important să-i descoperim sau să ni se descopere singuri ori cu ajutorul Creatorului suprem, bun și iubitor!
Concluzionând, sâmbătă, 20 august 2022, la Tulca au strălucit: Elena Buda, Mădălin Dodu, Ansamblul folcloric ,,Aușana", Felicia Costin, Alexandra Chira și Simona Brișcan, iar duminică: Elena Buda, Ansamblul de dansuri populare ,,Ardeleana" din Tulca, ansamblurile folclorice ,,gemene" ,,Nuntașii Bihorului" și ,,Stelele Bihorului", dar și steaua noastră și a tulcanilor - Viorica Marc Bulzan, Diana Selagea, Lele Crăciunescu, Călin Bacrău, Simona Boncuț și Raoul, iar focul de artificii a fost cireașa de pe tort!  
Mulțumim, domnule primar, inginer Daniel Avrămuț, și dragi consilieri, ați făcut o investiție (de suflet) de pomină, iar proiectul se justifică și se susține singur și la anul!
Cu plecăciune,
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (75 de poze) în Galeria foto: Unora, Dumnezeu le-a dăruit talanți cu caru!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:20:13 Ora de vară a Europei de Est