Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Unora, Dumnezeu le-a dăruit talanți cu caru!

Despre artiștii de la Întâlnirea fiilor comunei Tulca

Unora, Dumnezeu le-a dăruit talanți cu caru!

Să o spunem pe aia dreaptă, că așa e bine, normal și cinstit. Când am avut în față afișul Întâlnirii fiilor comunei Tulca, văzând că Elena Buda ține capul de afiș și sâmbătă și duminică, mi-am șoptit atunci în barbă, vorba poetului: ce pile o fi având această creatură mică să deschidă spectacolele în cele două zile!!!

Elena, ești o minune a lui Dumnezeu!
Cercetând în stânga și în dreapta, am aflat primele informații: e fiica părintelui și a preotesei, la rându-i profesor, adică doamna, mama. Da, e o explicație plauzibilă, adică poate fi admisă într-o anumită conjunctură politico-socială. De, a pus-o că are pile! Dar văzând-o duminică seara pe scenă și auzind reacția publicului ni s-a spulberat orice mit contrafăcut, iar pilele au căzut pentru că nu mai era nevoie de ele. Elena Buda era acum ceva viu, palpabil, o vedeam și o admiram ce poate și ce știe să facă la vârsta sa fragedă, necunoscându-i palmaresul de niciun fel. Dar te întrebi: când o fi având Elena timp să adune trofee și medalii, diplome și distincții când abia s-a născut pe scenă! O, Doamne, mare e voia și vrerea Ta! Cum nu te-ai mai oprit când ai făurit această ființă mică! De ce atâția talanți? Sau poate că au fost mai puțini, dar Elena i-a înmulțit cu o baghetă magică! Domnilor și doamnelor, Elena se prezintă singură oriunde ai pune-o! Dă-i un microfon și vei afla ceea ce nu ți-ai putut închipui, că poate să-și depășească vârsta biologică de câteva zeci de ori, că experiența sa scenică trădează o investiție de capital nebănuită. Când începe ea să se dezlănțuie, umple scena și lumea de frumusețe și bucurie. Se deschid baierele cerului, iar Dumnezeu binecuvântează cu toată inima Sa mare și largă. Elena este favorita lui Dumnezeu, altfel nu se explică minunea acestui copil sau inversând lucrurile în context, ajungem la acest copil-minune, scris cu cratimă, pentru a întări și a justifica un adevăr rostit cu toată gura și inima: Elena vine de Sus și trebuie să ajungă sus de tot, nu încape vorbă, având talent cu caru, nu are nevoie de pilele primarului, ale mamei sau ale tatălui pentru că Tatăl din cer i-a dăruit atât cât a simțit pentru a-i deschide toate ușile! Vedeți, când citim un afiș, iar numele nu ne sunt cunoscute sau sonore, nu înseamnă să nu luăm în seamă și să trecem repede mai departe pentru că s-ar putea să avem de-a face cu surprize-surprize, vorba Andreei Marin.
Elena, ești o minune a lui Dumnezeu și am încheiat prezentarea!
Când au apărut micii dansatori de la ,,Miorița" Salonta sau marii dansatori de la ,,Ardeleana" Tulca, copiii de suflet ai Monicăi și ai lui Mădălin, am crezut că sunt staruri orădene sau de televiziune, rătăcite pe la Tulca. Dar până și culanii doamnei Codreanu, protejații lui Adrian Bojan, din Sânnicolau Român, au crescut mult (în valoare) și nu știu când? Iar doamna cântecului popular bihorean care cucerește cu bunătatea sa și a lui Dumnezeu pe oricine, doamna Viorica Marc Bulzan, de loc din Tulca, dar crescută și formată la Liceul Pedagogic ,,Iosif Vulcan", un brand de țară și o cetate a dascălilor bihoreni, a luminat și iluminat scena, a oprit, totuși, ploaia care se dezlănțuise, cu vocea ei melodioasă și dulce! Domnilor cititori, nu sunt vorbe mari, rostite și scrise fără acoperire, au greutatea pe care o dau faptele și cei nominalizați. Noi suntem simpli spectatori, dar ei sunt investiția de capital și de talent făcută de bunul Dumnezeu. Și din vorbă în vorbă, ne-am luat cu vorba. Domnilor cititori, prieteni buni și mari sufletiști, ați pierdut mult dacă nu v-ați găsit prin preajma scenei, sâmbătă și duminică, la Tulca, pentru că cei care au urcat pe scena serbărilor de la Tulca au avut multe de spus și de arătat, indiferent de nume și de reclamă, după cum spuneam în tot demersul jurnalistic. Avem copii minunați și talentați peste tot. E important să-i descoperim sau să ni se descopere singuri ori cu ajutorul Creatorului suprem, bun și iubitor!
Concluzionând, sâmbătă, 20 august 2022, la Tulca au strălucit: Elena Buda, Mădălin Dodu, Ansamblul folcloric ,,Aușana", Felicia Costin, Alexandra Chira și Simona Brișcan, iar duminică: Elena Buda, Ansamblul de dansuri populare ,,Ardeleana" din Tulca, ansamblurile folclorice ,,gemene" ,,Nuntașii Bihorului" și ,,Stelele Bihorului", dar și steaua noastră și a tulcanilor - Viorica Marc Bulzan, Diana Selagea, Lele Crăciunescu, Călin Bacrău, Simona Boncuț și Raoul, iar focul de artificii a fost cireașa de pe tort!  
Mulțumim, domnule primar, inginer Daniel Avrămuț, și dragi consilieri, ați făcut o investiție (de suflet) de pomină, iar proiectul se justifică și se susține singur și la anul!
Cu plecăciune,
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (75 de poze) în Galeria foto: Unora, Dumnezeu le-a dăruit talanți cu caru!

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:11:07 Ora standard a Europei de Est