Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Discuții libere între fiii comunei, și expoziția de la grădiniță

Sâmbătă, în sala Căminului Cultural din Tulca

Discuții libere între fiii comunei, și expoziția de la grădiniță

La prima ediție a Întâlnirii fiilor comunei Tulca, s-a decis să existe și un cadru deschis, prietenos, în care participanții să vină cu idei constructive pentru o schimbare în bine a mersului lucrurilor, o schimbare de mentalitate, răspuns la provocări și adaptare la noile permutări produse de explozia informațională, de tehnologizare și digitalizare.

Pentru un simplu protocol fictiv, la o masă în față, s-au aflat primarul, ing. Daniel Avrămuț, viceprimarul Alexandru Lăzău și secretarul general al Primăriei, Marius Cotrău. La microfon se ajungea foarte simplu și repede dacă voiai acest lucru și dacă aveai ceva de spus, nu neapărat amintiri și impresii, cât propuneri de proiecte și programe sau aplicații, idei menite să schimbe în bine mersul comunității.
În deschidere, domnul ing. Octavian Avrămuț a ,,spart gheața" cu întâmplări din Țara Soarelui Răsare, unde totul este posibil a crede, mai puțin un cosmonaut ca alde Dumitru Prunariu, sceptic sau poate un toma necredinciosu, care s-a îndoit (până la pământ) că ar putea dialoga tocmai în Japonia cu un român (orădean).
Cu cărțile pe masă
Organizatorii serbărilor au împărțit gratuit în stânga și în dreapta broșuri cu și despre istoria celor două sate ale comunei Tulca, cu titlul ,,Tulca și Căuașd, două sate românești de veche existență în Vestul României" (Istorie, viață religioasă, social-economică și culturală, repere cronologice), iar domnul prof. univ. dr. Aurel Chiriac, coordonatorul lucrării (de 52 de pagini), a ținut să ne stârnească curiozitatea și să ne pună la suflet informații incitante despre evenimente și fapte istorice de pe aceste meleaguri străbune, pornind chiar din preistorie, epoca bronzului (1900-1750 î.Hr.) cu referire la punctul Tulca-Holumb; la 1892, primpretorul plasei Salonta informa comitele suprem al Bihorului că preoții din Tulca, dar și alți preoți români din zonă răspândesc ,,ideile memorandului". La 1 Decembrie 1918, preotul Dumitru Popa a participat ca delegat titular la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unde a votat Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României,.. nu divulgăm mai multe!
Doamna director Denisa Huple Moldovan a pus pe tapet din proiectele și programele care se vor derula la Școala Gimnazială ,,Nestor Porumb" începând de la 1septembrie, între care digitalizarea școlii, reducerea abandonului școlar și programul masă caldă, dând, fără să știe, apă la moara domnului prof. dr. Mircea Bertea, care a sărit ca si ars. ,,Eu cred că nu ar trebui să vorbim despre abandon școlar la Tulca! Nu înțeleg cum aveți abandon școlar la Tulca!!! Dacă mă primiți putem eradica abandonul școlar într-un an. Vin director la școala din Tulca și vă garantez că într-un an nu mai există abandon școlar, a subliniat expertul național și internațional în științele Educației. Vin ca director neplătit. Referindu-se la satul Căuașd, domnul prof. dr. Mircea Bertea a adăugat că satul de depopulează zi de zi. În jurul casei părintești sunt trei locuri pustii. Ce faceți, domnule primar, ca să mă convingeți pe mine să vin de la Cluj să-mi construiesc o casă în satul natal?
Fără să stea prea mult pe gânduri, domnul primar a dat din casă. ,,Ca primar, am început să schimb mentalități învechite. Încerc să creez infrastructura educațională; proiectele sunt postate la vedere pe site-ul primăriei, ședințele de Consiliu Local se transmit în sistem online. Am pe lista de priorități: infrastructura, alimentarea cu apă, canalizarea, iluminatul public și străzile"...
Lector univ. dr. Gheorghe Crișan a adus pentru domnul primar un material (statut) de nouă pagini. Ca doctor în Managementul public, ține să-i dea o mână de ajutor. Mai mult, se oferă să țină cursuri online pentru scrierea de proiecte pe fonduri europene. ,,Doresc să mă implic în consiliere pentru buna funcționare a administrației".
De peste mări și țări, tocmai din USA, a venit la întâlnire Teofil Badea, plecat de 32 de ani. Teofil a făcut vorbire despre Întoarcerea fiului risipitor, arătând că relația casă-fiu rămâne veșnică.
Aurel Burtic, un alt fiu al satului, e de principiu că la altfel de întâlniri ale fiilor e necesar să transmitem respect și bucurii unii altora.
Adrian Dubere e de părere că ,,trebuie să lăsăm la o parte orgoliile personale, aroganțele, invidiile, dușmăniile personale care nu-și au locul într-o comunitate. Să fim ca vameșul, nu ca fariseul! Să avem grijă unul de altul".
Cosmin Vidican, unul dintre organizatorii evenimentului, consideră că în centrul acestor întâlniri trebuie să stea evenimentele sociale în care oamenii să poată discuta deschis, să interacționeze și mai puțin petrecerile. Ultimul cuvânt la această ,,masă rotundă" l-a avut Florian Chișe, Cetățeanul de Onoare al acestei ediții, care a mulțumit organizatorilor pentru înaltul titlu acordat, asigurându-i de respect, seriozitate și responsabilitate crescânde, de dorința de a face pe viitor tot mai multe pentru comunitate.
De la Căminul Cultural, am pornit, cu primarul în frunte, să vizităm expoziția de obiecte vechi, amenajată în două săli de grupă ale grădiniței, unitate de învățământ găzduită în clădirea Primăriei.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (60 de poze) în Galeria foto: Discuții libere între fiii comunei, și expoziția de la grădiniță.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:04:12 Ora de vară a Europei de Est