Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Duminică, la Căuașd, a fost dezvelită și sfințită o placă comemorativă închinată eroilor satului Căuașd

În cadrul evenimentului intitulat ,,Întâlnire cu fiii comunei Tulca”,

Duminică, la Căuașd, a fost dezvelită și sfințită o placă comemorativă închinată eroilor satului Căuașd

Timp de două zile, sâmbătă și duminică (20-21 august 2022), Primăria Tulca și Consiliul Local au organizat prima ediție a unei Întâlniri de suflet cu fiii comunei Tulca.

În acest context, duminică, de la ora 13.00, la Monumentul eroilor din Tulca, a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor satului Tulca, cei care și-au jertfit viața în cele două războaie mondiale, iar de la ora 14.00, la Căuașd, a fost dezvelită și sfințită o placă comemorativă pe care au fost înscrise numele celor 34 de eroilor din satul Căuașd, căzuți în cele două războaie mondiale, precum și numele lui Samuilă Anton Mihai, căzut la datorie în Afganistan în 2004.
La ceremonialul militar desfășurat la Căuașd au participat fanfara și detașamentul de onoare al Garnizoanei Oradea, și toate oficialitățile centrale, județene și locale prezente la momentul comemorativ de la Tulca: deputatul Ioan Mang, președintele PSD Bihor, vicepreședinții PSD Claudiu Pop și Traian Bodea, ministru secretarul de stat Aurel George Mohan în cadrul Ministerului Sănătății, subprefectul Emilian Pavel, deputatul Ioan Sorin Roman, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și ai Inspectoratului de Jandarmerie Județean Bihor, primarul comunei Gepiu, Ioan Purge, președintele PSD Salonta, Nicolae Boiț, maior în rezervă Popa Iosif, din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria", Filiala Bihor, alături de primarul comunei Tulca, ing. Daniel Avrămuț (inițiatorul și sufletul manifestărilor de sâmbătă și duminică de la Tulca și Căuașd), viceprimarul Alexandru Lazăr, secretarul general al Primăriei Tulca, Marius Cotrău, consilieri locali, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, alte cadre didactice, precum și fii ai satului Căuașd. Placa comemorativă a fost dezvelită de primarul comunei Tulca, domnul inginer Daniel Avrămuț și preotul Ciprian Turla, de 15 ani părinte paroh al Bisericii Ortodoxe din Căuașd. Slujba de sfințire a plăcii a fost săvârșită de un sobor numeros de preoți: protopopul de Tinca, părintele protoiereu Călin Ovidiu Popa, împreună cu părintele secretar al protopopiatului, Andrei Ionuț Laza, protopopul de Marghita, părintele protoiereu Călin Gheorghe Cotrău, fiu al comunei Tulca, părinții Dorin Buda și Teodor Iga, de la Biserica Ortodoxă din Tulca, părintele Florian Balint, timp de 44 de ani slujitor al sfântului altar al Bisericii Ortodoxe din Căuașd, părintele Dumitru Balint, fiu al părintelui Florian Balint, paroh al Bisericii Ortodoxe din Vărășeni, părintele Ciprian Turla, actualul paroh al Bisericii Ortodoxe din Căuașd, dimpreună cu cântăreții bisericilor, Iuliu Lerințiu și Dorin Chirla (de la Tulca), respectiv Borza Mădălin (de la Căuașd). La ceremonialul de la Căuașd au vorbit: domnul primarul, ing. Daniel Avrămuț, părintele Ciprian Turla, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, fost manager al Muzeului Țării Crișurilor, precum și maior în rezervă Popa Iosif, din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria", Filiala Bihor.
,,Cinste și onoare eroilor noștri"!
,,Acești eroi merită toată stima noastră, toată recunoștința noastră... pentru sacrificiul lor. Acești eroi și-au dat viața nu ca noi să ne dușmănim politic... Mă bucur că foarte mulți dintre căuășdani s-au întors astăzi acasă să sărbătorească cu noi împreună Zilele comunei Tulca, întâlnirea cu fiii și fiicele comunei Tulca, a spus printre altele domnul primar.
Vă mulțumesc din suflet tuturor celor care ați făcut posibil acest eveniment, tuturor celor care v-ați implicat efectiv în realizarea acestui eveniment... Cinste și onoare eroilor noștri"!
,,Mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi de mare sărbătoare"!
,,Mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi de mare sărbătoare pentru comunitatea noastră din Căuașd, pentru că într-adevăr este o zi plină de încărcătură emoțională și spirituală, a spus printre altele părintele paroh Ciprian Turla. Ne bucurăm nespus că avem astăzi ocazia să asistăm la dezvelirea acestui monument ridicat în cinstea eroilor satului nostru căzuți în lupta pentru apărarea patriei în primul și al doilea război mondial. Noi îi comemorăm pe Eroii Neamului în fiecare an la sărbătoarea Înălțării Domnului".La finalul intervenției, părintele Ciprian Turla a adus mulțumiri celor prezenți, militari, oficialități și consăteni, ,,părinților împreună slujitori. Să-l rugăm pe bunul Dumnezeu să le dăruiască odihnă veșnică și iertare de păcate eroilor satului nostru, dar și tuturor Eroilor Neamului nostru românesc.Amin".
,,Memoria colectivității de aici s-a îmbogățit cu acest monument",
a spus distinsul prof. univ. dr. Aurel Chiriac.
,,Memoria colectivității de aici s-a îmbogățit cu acest monument în fața căruia, de-acum înainte, vă veți putea opri o clipă pentru a vă aduce aminte de cei care la un moment dat și-au dat viața, așa cum s-a spus aici, pentru libertate. Și în primul și în cel de-al doilea război mondial, cei 34 care sunt pomeniți aici au fost, din păcate, omorâți de către dușmani, au fost lăsați de izbeliște în timpul războiului, pentru că așa se întâmplă în războaie, nu mai ai timp de cei care au murit, dar iată că, astăzi, dumneavoastră, cei care sunteți prezenți aici, oficialitățile locului, împreună cu biserica... le-ați ridicat acest monument întru cinstirea memoriei și a faptelor lor".
Domnul profesor Chiriac a adus în atenție și alte nume, care nu sunt legate de cele două războaie mondiale, dar care și-au dat viața, s-au sacrificat pentru cauza românească. La 1848-1849, în timpul revoluției maghiare care a avut loc în Imperiul Habsburgic, Pușcaș Gavril și Pușcaș Alexandru, din Căuașd, au fost spânzurați pentru că au susținut cauza românească, pe Avram Iancu, cerând să nu meargă oamenii, tinerii de-aici în armata habsburgică. De asemenea, Panea din Tulca, cel care a cerut ca biserica ortodoxă să fie în continuare sprijinită și să primească, românii în general, drepturi egale cu ale celorlalți". Domnul profesor a adus în atenție și atitudinea patriotică a cetățenilor de pe aceste meleaguri care au fost bătuți la 1918 de către reprezentanții revoluției maghiare pentru că susțineau ideea României Mari. Au fost oferite cifre din broșura apărută cu ocazia Întâlnirii fiilor comunei Tulca, intitulată ,,Tulca și Căuașd, două sate românești de veche existență în Vestul României" (Istorie, viață religioasă, social-economică și culturală, repere cronologice), cifre care vorbesc despre participarea căuășdanilor la cele două războaie mondiale (morți, răniți și dispăruți).
,,Niciodată, acești eroi nu trebuie uitați"!     
Domnul maior Popa Iosif a fost foarte scurt în mesajul transmis: ,,Asociația Cultul Eroilor felicită participanții care au contribuit la ridicarea acestei plăci. Datorită acestor eroi ne aflăm noi astăzi aicea liberi. Să nu-i uităm niciodată! Fiii satului se vor reculege trecând prin fața acestei plăci comemorative, rostind o rugăciune sau oferind o floare, spunând: Dumnezeu să-i ierte! Niciodată, acești eroi nu trebuie uitați"!
Cu adâncă recunoștință, au fost depuse coroane și jertfe de flori din partea oficialităților reprezentative prezente: Parlamentul României, Instituția Prefectului, Primăria Tulca și Consiliul Local, Școala Gimnazială ,,Nestor Porumb", Asociația Națională Cultul Eroilor ,,Regina Maria", Filiala Bihor, din partea PSD Bihor și a bisericilor din Tulca și Căuașd.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (84 de poze) în Galeria foto: Duminică, la Căuașd, a fost dezvelită și sfințită o placă comemorativă închinată eroilor satului Căuașd.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:13:32 Ora de vară a Europei de Est