Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ceremonial militar și slujbă de pomenire a Eroilor Neamului, precum și dezvelirea unei plăci comemorative

Duminică, la Tulca și Căuașd, s-au desfășurat

Ceremonial militar și slujbă de pomenire a Eroilor Neamului, precum și dezvelirea unei plăci comemorative

Primăria Tulca și Consiliul Local au organizat sâmbătă și duminică (20-21 august 2022), Întâlnire cu fiii comunei Tulca!

Duminică, după slujbele religioase care s-au săvârșit în bisericile din Tulca și Căuașd, la Monumentul eroilor din Tulca, s-a săvârșit o slujbă de pomenire a Eroilor Neamului, iar la Căuașd, a fost dezvelită și sfințită o placă comemorativă, pe care au fost trecute numele eroilor din Căuașd care au căzut la datorie în cele două războaie mondiale.
La ceremonialul militar, locuitorii celor două așezări au avut bucuria, cei mai mulți în premieră, să asculte fanfara și să vadă detașamentul de onoare al Garnizoanei Oradea, defilând și dând onor eroilor și oficialităților prezente.
Primarul comunei Tulca, domnul inginer Daniel Avrămuț, s-a simțit deosebit de onorat de participarea la ceremonialul militar și la slujba de pomenire de la Tulca a unor înalți demnitari, deputați și reprezentanți ai unor instituții centrale și județene: deputatul Ioan Mang, președintele PSD Bihor, vicepreședinții PSD Claudiu Pop și Traian Bodea, ministrul secretar de stat Aurel George Mohan în cadrul Ministerului Sănătății, subprefectul Emilian Pavel, deputatul Ioan Sorin Roman, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și ai Inspectoratului de Jandarmerie Județean Bihor, primarul comunei Gepiu, Ioan Purge, președintele PSD Salonta, Nicolae Boiț, alături de primarul gazdă, ing. Daniel Avrămuț, viceprimarul Alexandru Lazăr, secretarul general al Primăriei Tulca, Marius Cotrău, consilierii locali, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, alte cadre didactice și un public numeros.
Slujba de pomenire a eroilor locali, care s-au jertfit în cele două conflagrații mondiale pentru apărarea pământului străbun, a fost săvârșită de un sobor de preoți locali, în frunte cu protopopul de Marghita, părintele protoiereu Călin Gheorghe Cotrău, fiu al comunei Tulca, protopopul de Tinca, părintele protoiereu Călin Ovidiu Popa, împreună cu părintele secretar al protopopiatului, Andrei Ionuț Laza, preoții locali fiind: Dorin Buda, Teodor Iga, Florian Balint și Ciprian Turla.
În intervenția sa, domnul deputat Ioan Mang a ținut să sublinieze faptul că a venit la Tulca, alături de o echipă numeroasă, dorind astfel să onoreze invitația adresată de domnul primar, ing. Daniel Avrămuț, exprimându-și totodată satisfacția pentru inițiativele și proiectele vrednicului primar, ,,care în acești doi ani de mandat a ridicat comuna la un alt rang, pentru că este ceea ce definesc eu că trebuie să fie un primar, care are grijă de sufletul cetățenilor și decide bunăstarea lor materială. Domnul primar a deblocat câteva investiții, va termina în curând stația de epurare, vor începe lucrările la sala de sport; a primit aprobare luna trecută, 150 de miliarde în bani vechi pentru a extinde rețeaua de apă; se ocupă să construiască și o grădiniță, iată că așa cum spun bătrânii noștri: ,,Omul sfințește locul"! Apoi vorbitorul s-a referit și la trei evenimente inițiate de domnul primar, care are grijă și de cele ale sufletului...Cât privește broșura tipărită cu ocazia Întâlnirii fiilor comunei, intitulată ,,Tulca și Căuașd, două sate românești de veche existență în Vestul României", domnul deputat Ioan Mang o consideră foarte utilă, ,,este ceea ce trebuie să aibă, zic eu, fiecare localitate din această țară, pentru a cunoaște și copiii istoria localității în care s-au născut și trăiesc, pentru a le dezvolta simțul patriotic". La rându-i domnul primar, ing. Daniel Avrămuț, a făcut o scurtă incursiune în paginile scrise și nescrise ale istoriei, mulțumind distinșilor invitați pentru onoarea adusă evenimentului și locuitorilor comunei prin prezența la aceste manifestări de suflet. ,,Slavă eroilor neamului românesc, cinste Armatei Române și conducătorilor ei, deplină recunoștință și prețuire fiecărei familii care are un erou trecut pe monumentul din fața noastră, recunoștință veșnică eroilor ale căror nume nu le cunoaștem", a conchis domnul primar, ing. Daniel Avrămuț.
Distinșii invitați au depus apoi coroane și jerbe de flori, din partea instituțiilor pe care le reprezintă: Parlamentul României, Instituția Prefectului, Primăria și Consiliul Local, Școala Gimnazială ,,Nestor Porumb", bisericile ortodoxă și baptistă, precum și PSD Bihor.
A fost onor la Onor și Onoare!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (61 de poze) în Galeria foto: Ceremonial militar și slujbă de pomenire a Eroilor Neamului, precum și dezvelirea unei plăci comemorative. 

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:34:58 Ora standard a Europei de Est