Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Noi trebuie să găsim căile, faptele și cuvintele care pot opri neajunsurile”!

Sâmbătă, la Tulca, a debutat Întâlnirea cu fiii comunei

,,Noi trebuie să găsim căile, faptele și cuvintele care pot opri neajunsurile”!

Sâmbătă (20 august 2022), la Tulca, a debutat Întâlnirea cu fiii comunei, manifestare de suflet, aflată la prima ediție, organizată de Primăria comunei Tulca și Consiliul Local.

După intonarea Imnului de stat de către Fanfara Bisericii Baptiste ,,Providența" din Tulca, pe scena special amenajată în aer liber, a urcat primarul ing. Daniel Avrămuț, care i-a invitat alături pe viceprimarul Alexandru Lăzău și secretarul general Marius Cotrău, dar și pe membrii Consiliului Local.
În cuvântul său, domnul primar a vorbit despre misiunea sa și a consilierilor locali, subliniind scopul urmărit, nu neapărat prin organizarea manifestărilor de sâmbătă și duminică, 20 și 21 august 2022, de la Tulca și Căuașd, cum ar fi ,,păstrarea și transmiterea credinței noastre creștine și a valorilor strămoșești.
Am fost inspirat de cuvintele marelui patriot Nicolae Iorga care a spus: ,,Înțelepciunea vieții este simplă: fă ca pe unde ai trecut tu să fie mai bine ca înainte". Noi trebuie să găsim căile, faptele și cuvintele care pot opri neajunsurile. Să cunoaștem istoria locurilor natale, destinul existențial de-a lungul atâtor veacuri este necesar și obligatoriu pentru fiecare tulcan și căuășdan în parte... Este nevoie de astfel de evenimente pentru ca cetățenii comunei noastre să-i revadă pe cei plecați, să-i cunoască pe cei pe care nu-i cunosc și împreună să depănăm amintiri frumoase care ne leagă, să analizăm prezentul și să conturăm împreună o viziune sustenabilă de dezvoltare a comunei noastre și a comunității noastre", consideră domnul primar.
Astfel de evenimente se vor organizate an de an, pentru a spori prestigiul și a deveni cartea de vizită a comunei. ,,Vom omagia eroii și istoria. Vom arăta că avem identitate". Și a încheiat domnul primar cu un citat din Nichita Stănescu: ,,Fii atent cum vorbești, cuvintele atrag faptele".
Domnul viceprimar Alexandru Lăzău ne asigură că mandatul primit va fi respectat și că s-a înțeles corect și pe deplin mesajul transmis de marele nostru istoric Nicolae Iorga, care spunea: ,,Democrație înseamnă cineva care vrea să înalțe poporul pe umerii săi, nu cineva care vrea să se înalțe el pe umerii poporului". Și domnul viceprimar își dorește ca un asemenea eveniment să fie o carte de vizită pentru Tulca.
Și cel de-al treilea vorbitor, secretarul general al comunei, domnul Marius Cotrău, are aceleași idei și convingeri ca primarul și viceprimarul, exprimate nuanțat: ,,Am organizat acest eveniment pentru a stinge dorul de (a)casă, cuibărit în sufletele celor plecați în alte părți... Nu trebuie să-ți uiți rădăcinile. Organizarea acestui eveniment e un semn că nu uităm cine suntem, că nu vrem să uitați semnele identității noastre, e un semn de iubire, prețuire și respect pentru neamul din care facem parte", a conchis secretarul general al Primăriei Tulca.
Titlul de Cetățean de Onoare al comunei Tulca i-a fost conferit domnului Florian Chișe, producător de țuică - ,,Trămuța", un brand recunoscut național.
Gala premiilor primarului comunei Tulca
Sub acest generic, domnul primar ing. Daniel Avrămuț a înmânat apoi premii de onoare unor fii ai satului cu care comuna se mândrește pentru ceea ce aceștia au ajuns și înfăptuit, pentru rezultatele lor profesionale, socotiți pesemne un fel de ,,ambasadori" ai comunei, ajunși și trăitori pe alte meleaguri, precum lector univ. dr. Gheorghe Crișan, din Tulca, ajuns la Timișoara, doctor în Managementul public, fost ziarist în presa centrală, fost consilier în Ministerul Educației și Cercetării, specialist în fonduri europene și un rebusist celebru al României, ori prof. dr. Mircea Bertea, din Căuașd, ajuns la Cluj-Napoca, personalitate cu activitate la nivel de excelență în învățământul românesc, ca profesor doctor în științele Educației, director, inspector școlar, cadru didactic universitar, expert național și internațional în Educație; pentru întreaga sa activitate profesională, la 31 august 2016, președintele României l-a decorat cu Ordinul Meritul pentru învățământ în grad de Cavaler.
Prof. univ. dr. Aurel Chiriac, fost manager al Muzeului Țării Crișurilor, a primit Diploma de onoare pentru implicare în realizarea expoziției comunei Tulca pentru acest eveniment și autor al lucrării ,,Tulca și Căuașd, două sate românești de veche existență în Vestul României" (istorie, viață religioasă, social-economică și culturală, repere cronologice).
Au mai fost înmânate diplome de onoare domnului prof. Moise Lucaciu, fost director al Școlii Gimnaziale ,,Nestor Porumb" din Tulca, timp de 34 de ani, părintelui protoiereu Călin Gheorghe Cotrău, protopop al Marghitei; în 2020, părintele a fost decorat de preafericitul părinte patriarh Daniel cu Ordinul Sfântul Ștefan cel Mare. Diplome de onoare au primit în acest cadru festiv preacucernicul părinte Dorin Buda, părintele paroh al Bisericii Ortodoxe din Tulca și Gheorghe Chișe, pastorul Bisericii Baptiste ,,Providența" din Tulca, preacucernicul părinte Ioan Pavel Turla, preot al Bisericii Ortodoxe din Căuașd, Oșvat Daniel, pastor al Bisericii Baptiste ,,Betania" din Căuașd, medicii de familie din comună, doctorii Ioan Criciotoiu și Gabriela Criciotoiu, care de 34 de ani veghează la sănătatea tulcanilor și căuășdanilor, preacucernicul părinte Teodor Iga, timp de o jumătate de veac preot al Bisericii Ortodoxe din Tulca, preacucernicul părinte Florian Balint, timp de 44 de ani preot al Bisericii Ortodoxe din Căuașd, Ioan Cotrău, pastor al Bisericii Baptiste ,,Providența" din Tulca, subsemnatul Dan Ovidiu Moise, ca fiu al comunei, pentru promovarea imaginii învățământului și valorilor din sistem, Brădeanu Florian, fiu al comunei, pentru rezultatele remarcabile obținute în plan publicistic, prin numeroasele volume de poezii publicate, Ioan Bertea, profesor de fizică...
Li s-au acordat apoi diplome de onoare celor patru primari ai comunei Tulca, cu mandate după 1989: Gheorghe Iovan (primar între 1990-1992), ing. Ioan Grec (1992-1996), Aurica Buda (1996-2004) și Ioan Bulzan (2004-2020). Mai tânărul ing. Emanuel Florin Iovan (,,îngerul păzitor al domnului primar în mediul online") a fost premiat pentru modernizarea infrastructurii și dezvoltarea sistemelor informatice ale Primăriei Tulca.
Cu diplome de merit au fost premiați elevi, studenți și sportivi care au obținut rezultate de excepție: Bianca Rus (studentă de 10 la Medicină); Sara Diana Selejan, studentă, pentru cele două romane publicate; elevul Alex Ștefan Popa, care a absolvit gimnaziul, anul acesta școlar, cu media 10 (clasele V-VIII); trei pugiliste medaliate la nivel național: Andreea Raluca Ilie - medalii de argint la Campionatul național (în 2020) și la Cupa României (în 2021), precum și medalie de bronz la Campionatul național (în 2022); Roxana Steliana Hamza, medalie de bronz la Campionatul național (în 2020), medalie de aur și titlul de campioană națională (în 2021) la Campionatul național, titulară în lotul național al României și medalie de aur la Cupa României (în 2022); Lavinia Conțani, medalie de bronz la Cupa României (în 2022).
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (174 de poze) în Galeria foto: ,,Noi trebuie să găsim căile, faptele și cuvintele care pot opri neajunsurile”!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:17:50 Ora de vară a Europei de Est