Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Noi proiecte avizate de către specialiștii din C.M.U.A.T.

,,Ne dorim un oraș prietenos”...

Noi proiecte avizate de către specialiștii din C.M.U.A.T.

Zeci de proiecte complexe au fost analizate de specialiștii Comisiei municipale de urbanism și amenajare a teritoriului în ședința de săptămâna trecută, printre ele numărându-se și cele ale administrației publice locale.

Scuarul de pe latura nordică a clădirii Primăriei Oradea, amenajat
Primăria Oradea continuă să arate un interes deosebit pentru amenajarea spațiilor verzi, stimularea mobilității urbane și încurajarea populației în a renunța la autoturisme și a alege mijloace de transport mai puțin poluante.
Astfel, municipalitatea a solicitat avizul Arhitectului Șef pentru proiectul de amenajare a scuarului situat în apropierea clădirii Primăriei Oradea, pe latura situată înspre str. Tudor Vladimirescu, primind aviz favorabil.
,,Reamintim pe această cale că politica de pietonalizare este una importantă la nivelul municipiului Oradea și are în vedere creșterea mobilității nemotorizate și este în strânsă legătură cu îmbunătățirea transportului public de persoane, precum și cu utilizarea mai frecventă a acestuia de către locuitorii orașului. Ne dorim un oraș prietenos cu locuitorii săi, dar și cu cei care ne vizitează și punem preț pe aspectul îngrijit și estetic al spațiilor amenajate care trebuie să fie parte integrantă a întregii arhitecturi urbane'', a precizat viceprimarul Arina Moș.
În zona menționată va fi realizat un sistem de irigare complet automatizat pentru asigurarea umidității necesare zonelor plantate, iar sistemul de iluminat public va fi modernizat și va fi gândit astfel încât să se integreze armonios în ambient și cu arhitectura clădirilor ce îl înconjoară.
Totodată este prevăzută realizarea unei plantații care să ofere varietate vizuală, dar și a unui ecosistem corect în raport cu cel existent. Zona verde va fi acoperită cu gazon, iar în perimetrul scuarului va fi amplasat mobilier urban constând în coșuri de gunoi, bănci, fântână cu apă potabilă, lampadare și un panou de informare. Investiția menționată va fi realizată cu fonduri de la bugetul local.
O nouă pistă de biciclete în Oradea
Orădenii care aleg să se deplaseze pe două roți vor avea încă o pistă de biciclete. Primăria Oradea a solicitat avizul Arhitectului Șef pentru lucrarea ,,Amenajare pistă de biciclete Pasaj Cartierul Grigorescu până la pista existentă de pe str. Sextil Pușcariu''.
Astfel, este propusă spre proiectare această nouă pistă cu scopul de a o lega pe cea existentă din zona Pasaj Cartier Grigorescu (intersecția sens giratoriu străzile Rapsodiei și Thurzo Sandor), cu cea de pe str. Făgărașului și cu pista care există deja în zona Piața 22 Decembrie (intersecția cu str. Sextil Pușcariu).
Aceasta ar urma să aibă o lungime de aproximativ 1.068 m și lățimea de 2,50 m. De asemenea, este prevăzută o fâșie de zonă verde cu lățimea variabilă de aproximativ 1,00 m amplasată între marginile trotuarului și a noii piste de biciclete. 
La nivelul municipiului sunt amenajați deja aproximativ 50 de kilometri de pistă de biciclete, atât din fonduri proprii, cât și din fonduri europene.
Parcul Industrial Eurobusiness I va fi extins
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a solicitat avizul Arhitectului Șef pentru modificarea Planului Urbanistic Zonal și extinderea și actualizarea PUZ-ului aprobat cu HCL nr. 566/29.07.2021 pentru Parcul Industrial Eurobusiness I - Oradea.
Astfel, prin documentația de urbanism se propun următoarele modificări față de PUZ-ul actual:
*Extinderea Parcului Industrial I cu o suprafață de 94.041mp (parcelele identificate cu nr.cad. 213271, 213273);
*Reconfigurarea drumului de legătură între str.Ion Mihalache și str.Eugen Carada (reglementat prin PUZ la profil transversal de 14m), acesta fiind propus la un profil transversal de 7 m cu sens unic;
De menționat este faptul că restul reglementărilor urbanistice stabilite deja prin PUZ aprobat vor rămâne valabile. Documentația se va supune procedurii de consultare a populației, conform prevederilor din ,,Regulamentul Local de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea documentațiilor de urbanism și amenajarea teritoriului" (aprobat prin HCL nr.495/2019);
În prezent, suprafața totală a parcului este de 139,86 de hectare, iar gradul de ocupare este de de 99,6%.
 ,,Este vorba despre o documentație de tip PUZ modificator care reglementează parcelarea pentru implementarea unui obiectiv de investiții strategic pentru municipiul Oradea. Vorbim despre investiția celor de la STIHL care vor să construiască o capacitate de producție ce va fi realizată etapizat'', a menționat Radu Fortiș, arhitectul-șef al orașului.
Zona actualului Parc Industrial Eurobusiness I a fost introdusă în intravilanul municipiului Oradea prin Planul Urbanistic General aprobat în anul 1994, fiind socotită încă din anii ‘60 o zonă cu potențial de dezvoltare pentru platforma industrială de vest a  orașului.
Amplasarea îi conferă acestuia o conexiune facilă cu toate drumurile de importanță națională și europeană din zonă, urmând să aibă legătură inclusiv cu noul tronson al centurii Oradea ce va realiza conexiunea cu autostrada A3 - M4(Ungaria) și cu drumul express Oradea- Arad. Legătura cu aceste drumuri se va face prin strada Ion Mihalache - Augustin Maior. (B.P.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Noi proiecte avizate de către specialiștii din C.M.U.A.T.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:18 Ora de vară a Europei de Est