Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

,,Întâlnire cu fiii comunei Tulca”, prima ediție

Sâmbătă și duminică, la Tulca și Căuașd, vor avea loc manifestări sub genericul

,,Întâlnire cu fiii comunei Tulca”, prima ediție

Primarul comunei Tulca, domnul inginer Daniel Avrămuț, și-ar dori ca sâmbătă și duminică (20-21 august 2022), în comuna Tulca, să fie o sărbătoare a tuturor fiilor comunei, reîntorși acasă, fie și numai pentru aceste serbări de suflet.

Pentru acest eveniment, organizatorii au gândit o suită de manifestări, care se vor desfășura la Tulca și Căuașd, sâmbătă și duminică. Sâmbătă (20 august), întâlnirea va începe la ora 10.00, la Căminul Cultural din Tulca. Primul loc pe agendă este ocupat de Conferirea titlului de Cetățean de Onoare al comunei Tulca. Tot ca o recunoaștere și o recompensă, organizatorii, prin persoana celui dintâi gospodar al comunei, primarul ing. Daniel Avrămuț, vor acorda diplome de excelență unor fii ai comunei care în decursul vremii au contribuit direct sau indirect la dezvoltarea comunei sau la promovarea imaginii ei în județ, la nivel național sau internațional. În acest context, vor fi premiați și elevi, studenți și sportivi care fac cinste acestei comune prin rezultatele de excepție obținute. Tineri consilieri au avut inițiativa de a organiza cu acest prilej o expoziție cu obiecte vechi adunate din gospodăriile și casele localnicilor, la care, domnul profesor univ. dr. Aurel Chiriac a mai adăugat exponate cu greutate pentru a oferi vizitatorilor un prilej unic de a admira documente și obiecte de muzeu care vorbesc sugestiv despre istoria acestor locuri străvechi. După prezentarea unui scurt istoric, vor avea loc discuții pentru conturarea unui viitor care se vrea încrezător, cu perspective realizabile. În cadrul unui concurs de gastronomie locală (fără public), bucătari vestiți ai comunei, premiați la întreceri județene de gen, vor pregăti bucate tradiționale pentru musafiri și artiști.
Pentru delectarea tuturor participanților la serbări, de la ora 18, pe scena special amenajată în aer liber, vor urca artiști unu și unu, interpreți locali, unii aflați la început de drum, alții consacrați și îndrăgiți: Elena Buda, Mădălin Dodu, Ansamblul folcloric ,,Aușana" (18.40 - 20.40), Felicia Costin, Alexandra Chira și Simona Brișcan.
Duminică (21 august), după slujbele religioase, la ora 13.00, se va săvârși o slujbă religioasă dedicată comemorării eroilor din satul Tulca, la monumentul eroilor, iar de la ora 14,00, este programată o slujbă religioasă și dezvelirea monumentului eroilor în satul Căuașd, la Biserica Ortodoxă din localitate.
Duminică, programul artistic va începe pe scena special amenajată în aer liber din Tulca, la ora 17.00, și va dura până la miezul nopții, când va porni focul de artificii. Voia bună va fi declanșată duminică de Elena Buda și Ansamblul de dansuri populare ,,Ardeleana" din localitate și întreținută de ansamblurile folclorice ,,Nuntașii Bihorului" și ,,Stelele Bihorului", de îndrăgita solistă de muzică populară Viorica Marc Bulzan (fiu devotat al satului Tulca), iar de la ora 20.30, vor urca pe scenă: Diana Selagea, Lele Crăciunescu, Călin Bacrău și Simona Boncuț. La ora 23.00, este așteptat RAOUL, pentru un recital de zile mari, până la focul de artificii.
Să fie distracție și să se bucure tot poporul, cu mic cu mare la serbările de la Tulca, pentru că au fost pregătite și dăruite cu mult drag de organizatori!
Vă mulțumim, stimați organizatori!
Vă felicităm, domnule primar, ing. Daniel Avrămuț!

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:58:39 Ora standard a Europei de Est