Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Trofeul Crișana Decathlon, ediția a doua (18-21 august)

Turneul Internațional de Box

Trofeul Crișana Decathlon, ediția a doua (18-21 august)

Sub egida Centrului de Excelență Județean pentru Box Bihor, în perioada 18-21 august 2022, la Oradea și Holod, se va desfăşura cea de-a doua ediție a Trofeului Crișana Decathlon. Turneul va aduna la start peste 140 de pugilişti din cinci ţări.

Din pasiune pentru nobila artă box, ne-am dorit ca acest turneu care va avea loc în Oradea să devină o competiţie de tradiţie în oraşul de pe Crişul Repede.
Primul gong va bate vineri, de la ora 18.00
Trofeul se va desfăşura în Sala polivalentă a Colegiului Tehnic ,, Traian Vuia" Oradea (Strada Constantin Brâncoveanu 12/A) unde, cu ajutorul copiilor şi tinerilor care practică această frumoasă artă, a fost amenajat un ring de box.
Cântarul oficial va avea loc vineri, de la ora 8.00, în timp ce deschiderea oficială este programată să se desfăşorare de la ora 17.00, tot în cursul zilei de vineri, 19 august.
Preliminariile din cadrul Trofeului Crişana Decathlon vor avea loc vineri, de la ora 18.00, atunci când este programată prima confruntare. Sâmbătă, de la ora 13.00, vor avea loc semifinalele în timp ce finalele sunt programate să se desfăşoare duminică, la Sala polivalentă a comunei Holod, cu începere de la ora 10.00.
Federația Română de Box susține Trofeul Crișana Decathlon, turneu internațional, și îl consideră ca un pionierat în vederea dezvoltării campionatelor universitare și pe echipe.
Pe ring, vom avea și campioni naționali, dar și europeni
Competiţia se anunţă a fi una puternică, la startul întrecerii urmând a fi prezenţi reprezentanţii a mai multor cluburi din cinci ţări: Azerbaidjan- Zenith Baku; Polonia- Mielec, Korona Walcz, Slovacia- Kamenica, Ucraina- Ivano Frankivsk, Cernăuți; Ungaria - Eger, Budapesta, Szeged, Vecses şi România- Centrul Olimpic Brăila, CSM Drobeta Turnu Severin, Universitatea Cluj, Lps Banatul Timișoara, CSm Lugoj, Baia Mare, Box Club Holod, CS Benea Oradea, CS Oșvat Crișul Oradea, CS Boxing Club Aleșd și clubul gazdă CS Basti Box.
Vor boxa peste 140 de sportivi bine cotaţi printre care se vor afla şi campioni naționali și europeni precum: Hamza Roxana (50 kg) Basti Box, Moisă Georgiana (60 kg) Basti Box, Andor Daiana (57 kg) Basti Box, Gogan Ciprian (40 kg) Basti Box, Stegari Darius (50 kg) Basti Box, Otvos David (54 kg) Basti Box, Chirică Mark (66 kg) Basti Box, Ile David(67 kg) Basti Box, Szucs Istvan (70 kg) Basti Box, Robert Jitaru (67 kg, seniori, Steaua Bucureşti).
,,Doresc să mulţumesc tuturor sponsorilor pentru sprijin, fara ajutorul lor ne-ar fi fost imposibil să organizăm acest turneu de o asemenea anvergură,. Sunt Oameni care înţeleg că tinerii trebuie sprijiniţi astăzi pentru ca mâine să poată deveni sportivi valoroși. Tot cu acest prilej ţin să le mulţumesc sportivilor pentru implicarea în organizare (montarea ringului etc.), aceştia arătându-se a fi neobosiţi în condiţii de caniculă, a ținut să precizeze Sebastian Silaghi, antrenorul și președintele C.S.Basti Box.
Trofeul Crișana Decathlon va aduce un plus de valoare Municipiului Oradea și județului Bihor câtă vreme aici vor fi prezenţi mai mulţi cetăţeni străini. Basti Box va avea 24 de reprezentanţi, 11 dintre aceştia fiind medaliaţi naţionali și internaționali în diverse competiţii.
Centrul de Excelenţă Județean pentru Box Bihor beneficiază de suportul a șase antrenori, care fac voluntariat pregătindu-i pe copii. Aceştia sunt: Forian Ioan, Mărcuț Adrian, Delamarian Florin, Sala Gabriel, Brad Gheorghe şi Sebastian Silaghi.
Delegatul tehnic al acestei competiţii va fi arbitrul olimpic Mihai Ion, din Timişoara.
„Susţinem orice înseamnă sport şi activitate sportivă"
„Misiunea noastră este aceea de a face sportul accesibil pentru toţi. În ceea ce priveşte strategia, ne dorim să ne implicăm în comunitatea locală şi în sportul bihorean. Este foarte important pentru tinerii sportivi să aibă parte de competiţii pentru a-şi pune în valoare antrenamentele. În acelaşi timp îmi doresc să subliniez că sportul şi cultura fac parte din identitatea unei comunităţi. Susţinem orice înseamnă sport şi activitate sportivă, încercăm să creăm contextul în care fiecare client să-şi desfăşoare activitatea cu echipamentul achiziţionat de la noi sau măcar să îi sprijinim pe cei care o fac. Mă bucur că acest turneu devine unul de tradiţie, iar peste ani, chiar dacă drumurile mă vor duce în alte zări, să îl regăsesc la Oradea cu plăcere. În final îmi doresc să mai spun doar că, în concepţia noastră, este mult mai important să dăm unui copil o mănuşă de box decât o sumă de bani", a spus Armando Bungău, directorul Decathlon Oradea.
Magazinul de echipamente sportive este cel care a sprijinit dotarea Centrului de Excelenţă în Box Bihor cu cele necesare, ne-a mai spus Sebastian Silaghi.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:30:17 Ora standard a Europei de Est