Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Polițiștii bihoreni desfășoară acțiunile preventive și în taberele pentru copii

La Șuncuiuș și Remeți

Polițiștii bihoreni desfășoară acțiunile preventive și în taberele pentru copii

Peste 180 de copii, din mai multe județe, prezenți în taberele organizate în județul Bihor, sunt sfătuiți de polițiștii bihoreni cum să prevină victimizarea și care sunt efectele negative ale consumului de droguri.

În cursul acestei săptămâni, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de cei ai Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, împreună cu reprezentanți ai Centrului Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor și ai A.N.I.T.P. - Centrul Regional Oradea au continuat activitățile informativ - preventive desfășurate în taberele pentru copii organizate în municipiul Oradea și în localitățile bihorene Șuncuiuș și Remeți.
Acțiunile polițiștilor de prevenire bihoreni au avut loc în cadrul campaniei naționale „Dincolo de aparențe", de prevenire a traficului și consumului de substanțe interzise, dar și pentru prevenirea victimizării minorilor prin diverse infracțiuni.
În acțiunile polițiștilor bihoreni, desfășurate în taberele pentru copii au fost implicați peste 180 de copii, cu vârsta cuprinsă între 10 și 16 ani, din județele Bihor, Prahova și Teleorman.
În interacțiunea cu copiii, polițiștii bihoreni au abordat aspecte precum prevenirea delincvenței juvenile, a victimizării prin bullying și cyberbullying. De asemenea, au fost transmise aspecte legate de educația juridică, precum explicarea termenului „infracțiune" și ce implică răspunderea penală și contravențională a minorilor. Copiii au fost sfătuiți cum să evite conflictele, să nu răspundă provocărilor și să își aleagă cu grijă anturajul.
Tinerii prezenți în tabără au fost informați și cu privire la riscurile asociate consumului de alcool, droguri de substanțe interzise. Polițiștii bihoreni i-au informat cu privire la evenimentele negative în care ar putea fi implicați ca urmare a consumului de droguri.
Tinerii au primit informații utile despre efectele nocive pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite fapte ilegale.
Adolescenții prezenți în tabere au putut experimenta, cu ajutorul ochelarilor speciali, care distorsionează realitatea și simulează efectele psihomotorii ale consumului de alcool sau droguri, modul în care consumul de substanțe interzise le afectează echilibrul, viteza de reacție, capacitatea de coordonare a mișcărilor, felul în care se orientează în spațiu sau modul în care apreciază distanța sau viteza.
Scopul acestor acțiuni este acela de a îndruma populaţia, în special tinerii, să își petreacă timpul liber într-un mod sănătos, ca alternativă la consumul de alcool sau droguri și să cunoască principalele reguli care pot preveni victimizarea acestora.
Prevederi legislative și recomandări preventive
Traficul de droguri și deținerea în vederea consumului propriu reprezintă infracțiuni cel mai frecvent întâlnite cu privire la substanțele interzise.
Traficul de droguri este infracțiune și este sancționat conform prevederilor Legii nr. 143 din 26 iulie 2000, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc sau de mare risc reprezintă modalitățile infracțiunii de trafic de droguri.
Deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, iar deținerea de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unui local, a unei locuințe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.
Îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Este doar un mit că deținerea unei cantități foarte mici nu atrage sancțiuni penale.
Drogurile sunt împărțite în două mari categorii și pedepsele variază în funcție de categoria vizată: droguri de risc (ex: canabis, ketamină); droguri de mare risc (ex: cocaină, ecstasy etc.)
Ce trebuie să știi
1.Drogurile nu-ți rezolvă problemele.
2.Drogurile îți afectează capacitatea de concentrare și sănătatea pe termen lung.
3.Nu combina drogurile cu alcoolul sau alte substanțe!
4.Înainte de a încerca, informează-te!
5.Nu intra în panică dacă ai consumat sau cineva drag ție a consumat! Cere ajutor!
Apelul de urgenţă, prin care ne găsiţi mereu la datorie, este 112.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Polițiștii bihoreni desfășoară acțiunile preventive și în taberele pentru copii.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:33:53 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...