Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Culorile Europei prin ochii noștri”

La Școala cu clasele I-VIII “Dacia” din Oradea

„Culorile Europei prin ochii noștri”

„Un eveniment atât de important – precum Ziua Europei - este o ocazie specială pentru toți europenii, iar pentru a-l marca ne-am îmbrăcat haine de sărbătoare și am cules cele mai mândre flori pentru a i le dărui. Ne-am deschis apoi larg sufletele pentru a arăta Europei câtă bucurie și căldură încape într-un român, iar vibrațiile au apărut îndată.

 Timp de o săptămână freamătul și voioșia au invadat școala, pentru că pe tot parcursul acestei săptămâni, s-au împletit activități, care de care mai atractive, mai interesante, iar la finalul ei, am deschis lumii larg porțile școlii. Așa am putut afla despre „România și Parlamentul european”, o activitate de diseminare, o prezentare power point care, în acordurile imnului Uniunii Europene, a invadat  holurile școlii (profesor coordonator, Pasula Petru). Am legat  această activitate de o alta, intitulată „O inovație pentru un viitor mai bun”, pentru o Europă mai curată, o activitate practică de prezentare a unei inovații și realizare a unui experiment al cărui rezultat  ar putea sensibiliza comunitatea și factorii de decizie cu privire la fenomenul poluării (profesor coordonator, Marin Bica).
 Am descoperit apoi “Valorile culturale europene” în cadrul unor prezentări, a unor ample dezbateri pe marginea valorilor autentice, unele dezvelite de privirile curioase ale copiilor la biblioteca școlii, iar altele oferite de dascăli (profesori coordonatori, Moza Monica și Gâdoiu Luminița).
 În cadrul unei „călătorii”, am pornit „Să cunoaștem EUROPA”, iar ca să nu pierdem nimic, am așternut pe hârtie rânduri scrise în franceză, engleză și germană și am zugrăvit în minutate culori  locurile vizitate (profesori coordonatori, Ochiș Rodica și Mureșan Ioana).
 Pentru un timp, ne-am așezat puțin la noi în școală ca să savurăm gustul dulce al succeselor,  prezentate  în cadrul activității „Școală românească, rezultate europene”. Aurul, argintul, bronzul și mențiunile, obținute de elevii noștri la Olimpiada națională  de astonomie și astrofizică, matematică, limba și literatura română (Concursul național „Ionel Teodoreanu”), concursul național “Micul matematician”, concursul național „Olimpicii cunoașterii”, concursul internațional de muzică ușoară „Suflet de stea”, examenele „Cambridge” și multe alte compețiții și proiecte încununează  eforturile și sacrificiile merituoșilor copii și dascăli – europeni”, după cum ne-a declarat profesor psiholog Claudia Trifa, coordonatorul principal al acestor manifestări.
 Vineri (8 mai 2009), „veselia culorilor și armonia formelor și-au dat mâna în activitatea-concurs „Culorile Europei”- activitate inclusă în proiectul eTwinning “Happy Europe Day” în care școala noastră e parteneră alături de alți 82 de parteneri din Europa. De la cei mai mici până la cei mai mari, cu toții au fost antrenați, atât în perioada premergătoare concursului, când fiecare clasă a trebuit să se documenteze despre țările din Uniunea Europeană și să-și aleagă un simbol reprezentativ, cât și la proba propriu-zisă (desenele pe asfalt, de vineri, activitate derulată pe aleea din fața școlii)”.
 Soarele mirat sta-n loc să admire operele copiilor, încântat de entuziasmul și talentul lor,  căci desenele lor delectau privirea și bucurau sufletul privitorilor.
 În urma jurizării, cele mai reușite lucrări au fost premiate cu diplome și cadouri (baloane, stegulețe, brelocuri, insigne, șepcuțe, tricouri, cărți de colorat, hărți, semne de carte, mousepad) oferite de reprezentantul Prefecturii Bihor, dna Nicoleta Balaci, consilier afaceri europene. Desenele pe care elevii le-au pregătit pentru această zi au fost adunate într-o expoziție, intitulată „Culorile Europei”. În toată această suită de manifestări, dedicate Zilei Europei, derulate pe întreaga săptămână, au fost implicate zeci și zeci de copii, sub coordonarea a 27 de învățători, cinci profesori (prof. psiholog Claudia Trifa, Hoffman Renata, Rodica Măduța, Georgiana Vancu și Ioana Mureșan), precum și directorul școlii, prof. dr. Florian Hava.
 „Meciul generațiilor”
 Tot sub „Culorile Europei”, vineri, pe terenul de sport, s-a desfășurat un meci de handbal între echipele reprezentative ale claselor a VII-a și a VIII-a, organizat de profesorii de specialitate, Olga Mușat, Veronica Diaconu și Ene Costel, fiind arbitrat de foști elevi ai școlii, actuali jucători (Cristian Muțiu și Ionuț Dacău).
 Așadar, anul acesta, la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea, Ziua Europei a fost sărbătorită în chip special..., cum nu s-a mai văzut! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Culorile Europei prin ochii noștri”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:02 Ora de vară a Europei de Est