Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Garda de Mediu în acțiune!

543 de inspecţii la nivelul județului Bihor

Garda de Mediu în acțiune!

În coordonare cu Instituția Prefectului - Județul Bihor, până la jumătatea acestui an, Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat 543 de inspecţii la nivelul județului Bihor.

În urma acestor controale, au fost aplicate 161de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 2. 390.000 lei, au fost înaintate cinci sesizări către organele de cercetare penală și trei sesizări către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.
Inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea respectării prevederilor legale în domeniul protecţiei mediului, a măsurilor de rectificare impuse de către comisari cu ocazia controalelor anterioare, precum şi verificarea unor sesizări și reclamații.
Principalele neconformităţi constate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost:
*lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului; *nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare;
*neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor;
*nerespectarea prevederilor Legii nr.92/2021 privind regimul deşeurilor;
*nedeţinerea formularelor de transport pentru deșeuri conform H.G. nr. 1061/2008 şi a Regulamentului CE nr.1013/2006
*eliminarea necorespunzătoare a deşeurilor şi/ sau incendierea acestora şi a vegetaţiei spontane;
*nerespectarea prevederilor deciziei etapei de încadrare, a acordului de mediu şi a aprobării de dezvoltare;
*nerespectarea cerinţelor minime necesare de către unităţile de colectare şi de cele de tratare a vehiculelor scoase din uz;
*deversarea în apele de suprafaţă sau subterane a apelor uzate, fecaloid menajere;
*degradarea mediului prin depozitări/abandonări necontrolate de deşeuri.
Sesizările către organele de cercetare penală au fost înaintate, după cum urmează: două  pentru incendieri de vegetație în arii natural protejate, două pentru incendieri de deşeuri și o sesizare pentru introducerea de acid sulfuric în reţeaua de alimentare cu apă a localităţii Câmpani de Pomezeu. Sesizările către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Bihor au fost efectuate în baza unor neconformități constatate în urma controalelor la trei societăți cu obiect de activitate colectarea deșeurilor nepericuloase, în speță deșeuri de sticlă.
Garda de Mediu Bihor a întreprins, de asemenea, controale în sprijinul beneficiarilor fondurilor din Programul Național de Dezvoltare Rurală, fiind întocmite 119 note de constatare, necesare solicitanților /beneficiarilor pentru obținerea finanțării în vederea implementării proiectelor.
,,Încă de la numirea mea ca prefect am susținut și am insistat asupra importanței activității Gărzii de Mediu Bihor. În coordonare cu comisarii bihoreni, am demarat cele mai ample acțiuni de salubrizare în județ, ale căror rezultate sunt vizibile. În perioada următoare avem în plan, în coordonare cu instituțiile de arme, supravegherea şi controlul transferurilor de deşeuri în vama Borș II, pentru a păstra Bihorul curat", a declarat prefectul Dumitru Țiplea.
Cancelaria Prefectului
Județul Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:15:34 Ora de vară a Europei de Est