Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

O nouă reușită pentru familie, biserică și școală!

Școala de vară, ediția 2022,

O nouă reușită pentru familie, biserică și școală!

În ultimii trei ani prima săptămână a lunii august este așteptată cu nerăbdare de copiii și tinerii din Parohia Ortodoxă Română Velența I, deoarece pe parcursul a șase zile se bucură într-un cadru nonformal de o altfel de școală.

Așa s-a întâmplat și anul acesta, când aproape 100 de copii și tineri s-au bucurat zilnic, de luni până sâmbătă, în perioada 1-6 august, de un program educativ consistent și atractiv. Curtea bisericii a devenit neîncăpătoare când s-au desfășurat atelierele de pictură,  jocurile, activitățile artistice, cele sportive și nu numai.
Activitățile din cadrul școlii de vară au fost precedate de un moment rugăciune în care s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate peste copii, tineri și familiile lor, dar și asupra dascălilor. Cei din urmă, deși se află într-o perioadă binemeritată de vacanță, s-au alăturat în mod voluntar și anul acesta preoților slujitori pregătind și susținând activități interesante care au pus în valoare și pe cei mici și pe cei mari.
Au fost alături de copii și tineri în aceste zile profesori pentru învățământul preprimar și primar, psihologi, profesori de limba română, de matematică, muzică, desen, elevi, tineri, studenți și absolvenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport, specialiști din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, precum și Inspectoratul de Poliție Județean Bihor
În fiecare zi, în intervalul 9,00-13,00, participanții au desenat, au construit, au confecționat diverse articole, au pictat, au gătit, au aflat despre regulile de igienă, regulile de circulație, au desfășurat activități de autocunoaștere, au cântat și au dansat, bucurându-se de abordarea creativă a activităților, dar și de varietatea materialelor didactice puse la dispoziție de biserică sau oferite cu generozitate după caz,  chiar de către dascăli. Zilnic, prin grija slujitorilor bisericii, Nicolae Pop și Florin Negruțiu, respectiv a mai multor sponsori, copiii s-au bucurat și de o gustare, apă și sucuri, asigurându-se astfel confortul necesar participării la acest program. Pe parcursul activităților din această perioadă interacțiunea copii - profesori a fost una specială.
Reușita întregului program a fost dată de receptivitatea copiilor și evident de vocația și experiența pedagogică recunoscută a dascălilor. Le mulțumim celor care și anul acesta au făcut din școala de vară un eveniment al comunității religioase din Velența și nu numai: Teodora Codău, director al Școlii Gimnaziale ,,Dimitrie Cantemir" Oradea și Lung Doina, profesor la aceeași școală,  Pure Cosmina, profesor la Școala Gimnazială ,,Dacia", Avram Simona, profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea,, Maria Bronț, profesor la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, Romina Hulban, profesor de desen la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" Oradea, Gabriela Pascar, profesor la Grădinița Nr. 50 Oradea, Ancuța Dumea, profesor la Grădinița  Nr. 51, Daniela Rada, director al Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Popoviciu" Beiuș, Ani Radu-Cernea, consilier școlar la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, Olah Katalin - C.J.R.A.E., Chiș Camelia, profesor de geografie la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea,  Roxana  Perian, profesor la  Școala Gimnazială Nr. 1 Șimian, Alexandrina Chelu, Carmen Dinescu, biolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor, Bogdan Axinte, comisar la Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Răzvan Chebeleu, agent-șef la Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Ilinca Șandor, comisar-șef la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, Viorel Crăciun, profesor de sport, dar și tinerilor din parohie, nu puțini, voluntari în acest demers.
Sâmbătă, 6 august, cu prilejul praznicului Schimbării la față a Domnului au avut loc premierea și festivitatea de închidere. A făcut neîncăpătoare vechea catedrală a Oradiei, copiii, tinerii, părinții și bunicii acestora, dascălii îndrumători și comunitatea credincioșilor adâncând slavă lui Dumnezeu pentru reușita acestui program care aduce împreună familia, biserica și școala cu beneficii educaționale, culturale și spirituale pentru toți.
În urma desfășurării acestui program se va elabora un ghid de bune practici, în care se vor evidenția activitățile desfășurate, tehnicile de lucru, impresii ale participanților și imaginile cele mai sugestive din cadrul programului.  (Fl. N.)
Vedeți mai multe în Galeria foto: O nouă reușită pentru familie, biserică și școală!

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:15:45 Ora standard a Europei de Est