Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Premiere, cine-concerte și invitați de cinci stele la cea de-a cincea ediție TIFF Oradea

La Festivalul Internațional de Film Transilvania

Premiere, cine-concerte și invitați de cinci stele la cea de-a cincea ediție TIFF Oradea

Pentru Festivalul Internațional de Film Transilvania, întâlnirea cu publicul orădean a însemnat dragoste la prima vedere. De-atunci, cel mai mare eveniment cinematografic din România revine în oraș în fiecare toamnă, pentru a celebra bucuria de a fi din nou împreună în fața marelui ecran.

Între 2 și 4 septembrie 2022, pentru cel de-al cincilea an consecutiv, cele mai așteptate și cele mai apreciate filme ale anului vin însoțite de creatorii lor la TIFF Oradea. Printre evenimentele deja confirmate la această ediție se numără Cine-concertul Nosferatu - capodopera horror lansată în urmă cu 100 de ani, readusă la viață pe muzica interpretată de Filarmonica de Stat din Oradea.
Biletele pentru Cine-concertul Nosferatu au fost puse în vânzare pe: https://tiff.eventbook.ro/
Bazat pe romanul „Dracula", scris de Bram Stoker, Nosferatu poartă semnătura legendarului regizor  F.W. Murnau și reprezintă una dintre operele de referință ale expresionismului german. Lansarea filmului pe marele ecran, în 1922, a revoluționat lumea cinematografiei, definind genul horror, dar a generat și valuri de controverse. La scurt timp după lansare, o instanță judecătorească a decis distrugerea tuturor copiilor, dar filmul a reușit să supraviețuiască până astăzi.
La aniversarea a 100 de ani de la premiera filmului, orădenii au ocazia să urmărească versiunea originală a filmului Nosferatu, acompaniată în premieră absolută de artiștii Filarmonicii - duminică, 4 septembrie, de la ora 21.00. Spectacolul muzical va fi completat de interpretările sopranei Mihaela Maxim, alături de Cătălin Petrescu (bariton) și Iustinian Zetea (bas), sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, cea care semnează și muzica originală care va însoți proiecția.
Cine-concertul Nosferatu este organizat împreună cu Filarmonica de Stat Oradea, cu sprijinul Goethe-Institut.
Ediția cu numărul 5 va aduce în Oradea o amplă selecție de filme multi-premiate, premiere de filme românești și maghiare alături de invitații lor, filme și ateliere media pentru copii, dar și o selecție eclectică de cine-concerte.
Alcarràs, premiat anul acesta cuUrsul de Aur la Berlin,  Casa noastră/Utama, câștigătorul Trofeului Transilvania și cel mai votat film la TIFF 2022, precum și Evenimentul, pentru care Anamaria Vartolomei a fost distinsă cu titlul de Cea mai promițătoare actriță la Premiile César, se numără printre cele peste 30 de titluri care vor avea parte de o primă întâlnire cu publicul orădean în luna septembrie.
Din programul complex pe care organizatorii celui mai mare festival de film din România îl propun la cea de-a 5-a ediție TIFF Oradea nu vor lipsi noutățile cinematografice autohtone. Capra cu trei iezi, horror-ul cu Maia Morgenstern și Marius Bodochi care a făcut furori la Cluj-Napoca, dar și documentarul Pentru mine tu ești Ceaușescu, desemnat câștigător al Premiului secțiunii What's up, Doc? la TIFF 2022, vor avea parte de proiecții speciale în orașul care va deveni, pentru trei zile, capitala filmului în România.
Selecția va  include și în acest an titluri din cinematografia maghiară care s-au remarcat în marile festivaluri în ultimii ani, dar și filme din secțiunea EducaTIFF, cu povești pentru întreaga familie. Printre cele mai populare evenimente din programul primelor ediții, cine-concertele vor face seară de seară deliciul iubitorilor de muzică și film.
Mai multe detalii despre TIFF Oradea 2022 vor fi disponibile în curând pe site-ul evenimentului.
***
Cea de-a cincea editie TIFF Oradea este organizată de Asociația Film și Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociația Festivalul de Film Transilvania.
Co-organizator: Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea - Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:04:34 Ora de vară a Europei de Est