Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Luni, la Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, s-a deschis ediția 2022 a Școlii de vară

,,Întotdeauna, lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu”!

Luni, la Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, s-a deschis ediția 2022 a Școlii de vară

Cu binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Sofronie, luni, 1 august 2022, la Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Velența, s-a deschis ediția 2022 a Școlii de vară.

Programul acestei școli de vară a fost inițiat de părintele paroh Nicolae Pop încă din 2017, de la desemnarea sa ca slujitor al acestei străvechi biserici, prima Catedrală Ortodoxă din Oradea, construită în 1768.
Aflăm că înainte de acest program, părintele Nicolae Pop a inițiat, în 2012, la Catedrala Episcopală ,,Învierea Domnului", tot cu binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Sofronie  corul ,,Îngerașii".
,,După perioada de pandemie, am reluat astăzi (luni - n.n.) Școala de vară, cu implicarea profundă a părintelui inspector școlar Florin Negruțiu, sub îndrumarea cadrelor didactice, care vin în mod voluntar să desfășoare activități cu copiii. Peste 60 de copii vin aici în fiecare zi, de la ora 9 la 13, unde au tot ce le trebuie, să lege prietenii, să participe la activități diverse menite să promoveze cultura noastră românească, prietenia și armonia, precum și dragostea pentru frumos, apropiindu-i de Dumnezeu prin biserică, aflând că e bine și folositor ca ,,întotdeauna, lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu (cu o rugăciune)! Mulțumim bunului Dumnezeu pentru tot ceea ce reușim să realizăm, preasfinției sale părintele episcop Sofronie care ne-a dat binecuvântarea și anul acesta de a continua programul Școlii de vară, de a împlini lucrarea începută în 2017; mulțumim celor care s-au implicat și se implică în mod direct, mai cu seamă părinților care au îngăduit copiilor lor să vină zilnic la program. Odată cu copiii, la biserică vin și părinții, și așa înflorește frumos și crește Biserica lui Hristos", după cum ne-a mărturisit părintele paroh Nicolae Pop.
,,Promovăm calitățile și faptele bune"!
După festivitatea de deschidere, copiii au fost repartizați după vârstă, pe ateliere, sub coordonarea cadrelor didactice (prof. Simona Avram, Daniela Rada, Cosmina Pure, Doina Lung...), unde au făcut cunoștință în cadrul unor jocuri și activități de familiarizare, cunoaștere și socializare. ,,Fiecare copil și-a spus numele și a fost îndemnat să-și descopere, să-și asocieze numelui o însușire, o calitate care începe cu aceeași literă cu care începe numele său", a precizat doamna profesor Simona Avram. ,,Încercăm astfel să valorificăm importanța calităților, precizând că fiecare dintre noi are și părți bune și părți rele, dar promovăm calitățile și faptele bune. În discuții, în cadrul activităților interactive, am încercat să stabilim lecții de viață cu care copiii să plece de-aici și să poată să le aplice în activitățile lor. Îi determinăm să gândească și să le descopere ei (aceste lecții de viață)".
Tradiții și obiceiuri populare românești
Doamna profesor Daniela Rada (nimeni altul decât directorul Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Popoviciu" din Beiuș), conducând atelierul de muzică, tradiții și obiceiuri populare, le-a vorbit copiilor despre tradițiile și obiceiurile populare românești, i-a învățat un cântec și le-a prezentat costumul popular și cartea ,,Tradiții și obiceiuri populare românești", pe care domnia sa a scos-o împreună cu colegii care au luat parte la cele 10 ediții ale Festivalului-concurs ,,Tradiții și obiceiuri populare românești", desfășurate din 2010 până să înceapă pandemia. Volumul adună păreri, impresii și aprecieri ale participanților, dar și ale unor profesori, inspectori școlari, consilieri, (de la I.S.J. Bihor și Muzeul Țării Crișurilor, prof. inspector Daniela Sopota, Vasile Todinca), dar și ale unor interpreți îndrăgiți de muzică populară, precum Voichița Mihoc și alții. ,,Proiectul l-am gândit, din start, ca un festival interjudețean, agreat și susținut de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, bucurându-se de participarea unor formații artistice chiar și din afara județului Bihor, din Deva și Alba... Sperăm ca din 2023, dacă nu vom mai fi restricționați de pandemie, să reluăm festivalul-concurs", ne-a declarat doamna profesor Daniela Rada, inițiatorul și coordonatorul festivalului.
Ieri, la Școala de vară era multă veselie; am surprins fețe zâmbitoare, copii fericiți, bucuroși de frigăruile speciale pe care le-au primit de la doamna profesor Doina Lung.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (61 de poze) în Galeria foto: Luni, la Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, s-a deschis ediția 2022 a Școlii de vară.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:17:18 Ora de vară a Europei de Est