Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Luni, la Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, s-a deschis ediția 2022 a Școlii de vară

,,Întotdeauna, lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu”!

Luni, la Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, s-a deschis ediția 2022 a Școlii de vară

Cu binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Sofronie, luni, 1 august 2022, la Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Velența, s-a deschis ediția 2022 a Școlii de vară.

Programul acestei școli de vară a fost inițiat de părintele paroh Nicolae Pop încă din 2017, de la desemnarea sa ca slujitor al acestei străvechi biserici, prima Catedrală Ortodoxă din Oradea, construită în 1768.
Aflăm că înainte de acest program, părintele Nicolae Pop a inițiat, în 2012, la Catedrala Episcopală ,,Învierea Domnului", tot cu binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Sofronie  corul ,,Îngerașii".
,,După perioada de pandemie, am reluat astăzi (luni - n.n.) Școala de vară, cu implicarea profundă a părintelui inspector școlar Florin Negruțiu, sub îndrumarea cadrelor didactice, care vin în mod voluntar să desfășoare activități cu copiii. Peste 60 de copii vin aici în fiecare zi, de la ora 9 la 13, unde au tot ce le trebuie, să lege prietenii, să participe la activități diverse menite să promoveze cultura noastră românească, prietenia și armonia, precum și dragostea pentru frumos, apropiindu-i de Dumnezeu prin biserică, aflând că e bine și folositor ca ,,întotdeauna, lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu (cu o rugăciune)! Mulțumim bunului Dumnezeu pentru tot ceea ce reușim să realizăm, preasfinției sale părintele episcop Sofronie care ne-a dat binecuvântarea și anul acesta de a continua programul Școlii de vară, de a împlini lucrarea începută în 2017; mulțumim celor care s-au implicat și se implică în mod direct, mai cu seamă părinților care au îngăduit copiilor lor să vină zilnic la program. Odată cu copiii, la biserică vin și părinții, și așa înflorește frumos și crește Biserica lui Hristos", după cum ne-a mărturisit părintele paroh Nicolae Pop.
,,Promovăm calitățile și faptele bune"!
După festivitatea de deschidere, copiii au fost repartizați după vârstă, pe ateliere, sub coordonarea cadrelor didactice (prof. Simona Avram, Daniela Rada, Cosmina Pure, Doina Lung...), unde au făcut cunoștință în cadrul unor jocuri și activități de familiarizare, cunoaștere și socializare. ,,Fiecare copil și-a spus numele și a fost îndemnat să-și descopere, să-și asocieze numelui o însușire, o calitate care începe cu aceeași literă cu care începe numele său", a precizat doamna profesor Simona Avram. ,,Încercăm astfel să valorificăm importanța calităților, precizând că fiecare dintre noi are și părți bune și părți rele, dar promovăm calitățile și faptele bune. În discuții, în cadrul activităților interactive, am încercat să stabilim lecții de viață cu care copiii să plece de-aici și să poată să le aplice în activitățile lor. Îi determinăm să gândească și să le descopere ei (aceste lecții de viață)".
Tradiții și obiceiuri populare românești
Doamna profesor Daniela Rada (nimeni altul decât directorul Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Popoviciu" din Beiuș), conducând atelierul de muzică, tradiții și obiceiuri populare, le-a vorbit copiilor despre tradițiile și obiceiurile populare românești, i-a învățat un cântec și le-a prezentat costumul popular și cartea ,,Tradiții și obiceiuri populare românești", pe care domnia sa a scos-o împreună cu colegii care au luat parte la cele 10 ediții ale Festivalului-concurs ,,Tradiții și obiceiuri populare românești", desfășurate din 2010 până să înceapă pandemia. Volumul adună păreri, impresii și aprecieri ale participanților, dar și ale unor profesori, inspectori școlari, consilieri, (de la I.S.J. Bihor și Muzeul Țării Crișurilor, prof. inspector Daniela Sopota, Vasile Todinca), dar și ale unor interpreți îndrăgiți de muzică populară, precum Voichița Mihoc și alții. ,,Proiectul l-am gândit, din start, ca un festival interjudețean, agreat și susținut de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, bucurându-se de participarea unor formații artistice chiar și din afara județului Bihor, din Deva și Alba... Sperăm ca din 2023, dacă nu vom mai fi restricționați de pandemie, să reluăm festivalul-concurs", ne-a declarat doamna profesor Daniela Rada, inițiatorul și coordonatorul festivalului.
Ieri, la Școala de vară era multă veselie; am surprins fețe zâmbitoare, copii fericiți, bucuroși de frigăruile speciale pe care le-au primit de la doamna profesor Doina Lung.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (61 de poze) în Galeria foto: Luni, la Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, s-a deschis ediția 2022 a Școlii de vară.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:22:50 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...