Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cântecul vârstelor la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea

Iar și iară...

Cântecul vârstelor la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea

Pentru elevii și dascălii Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea, ziua de 9 mai nu are doar trei semnificații: Proclamarea independenței de stat a României, Victoria coaliției Națiunilor Unite în cel de-al doilea război mondial și Ziua Europei, ci și Ziua patronului spiritual al școlii, cunoscut fiind că Lucian Blaga s-a născut în 9 mai (1895), în Lancrăn, județul Alba.

 Iar directorul liceului, dl profesor Ioan Hora, ține să sublinieze „Cu fiecare an, aniversarea Zilei școlii noastre devine din ce în ce mai caldă, din ce în ce mai a noastră, a elevilor și cadrelor Liceului Teoretic „Lucian Blaga”...
 Aniversarea aceasta vreau să o priviți ca pe o sărbătoare personală, acest lucru îl susțin în fiecare an...”
 După festivitățile de deschidere a „Zilei școlii”, au fost depuse flori la statuia poetului, iar directorul adjunct, prof. Adriana Meșter, a lansat un nou număr al revistei școlii, al 15-lea, din „Cântecul vârstelor”.
 „Pentru minte și suflet”
 Bogatul și variatul program pregătit de „Ziua școlii” s-a deschis în cabinetul „Lucian Blaga” cu cercul de lectură, intitulat „Pentru minte și suflet”. În acest cuibușor pentru „Minte, inimă și literatură”, elevi din clasele a XI-a și a XII-a C (filologie) și-au împărtășit din lecturile lor particulare nonformale, după ce, în prealabil, atmosfera a fost încălzită cu aforisme de-ale patronului spiritual, pentru ca în final, împătimiții de lectură să prezinte adresele unor site-uri de lectură. Provocarea  a venit din partea profesoarei Adriana Pădurean, coordonatorul activității. 
Împreună cu prof. Mihaela Șilinca, noul consilier educativ al liceului, am trecut în revistă câteva dintre activitățile care se desfășurau, în paralel, în mai multe săli, cabinete și laboratoare. În cabinetul de istorie, în cadrul expoziției numismatice, dl profesor de istorie Ionel Cacuci și colecționarii de monede și bancnote își expuneau tradiționalele colecții. Tot aici, elevii din clasele a VII-a A și a VIII-a B se pregăteau pentru etapa finală (pe școală) a proiectului (concurs) „Cetățeanul”, coordonat de prof. Otilia Filip și Nicoleta Tomșe. Până să înceapă concursul, elevii celor două clase au avut o activitate preventivă interactivă cu reprezentanți ai Poliției de Proximitate pe tema consumului de droguri și alcool, fumatului și delincvenței juvenile. În sala nr. 2, elevi din clasele a IX-a A, B și C prezentau scenete pe tema „Alcoolul nu te face mare”. Din juriu făceau parte, printre alții, directorul adjunct, dna prof. Adriana Meșter și dl Ioan Radu, asistent social al fundației „Încrederea”...
„În spatele ușilor închise”, în sala de ședințe, patiseri și bucătari vestiți, de peste mări și țări, pregătiseră de-ale gurii, platouri reci, chec, prăjituri și torturi. Artizanii în arta culinară au fost la această ediție: Larisa Cheregi, Bogdana Mureșan, Anca Tiponuț și Alexandra Rednic (din XI A), Daniela Morar, Tudor Bochiș, surioarele Amalia și Amanda Olaru și Laura Mureșan (din IX C), Ofelia Praja și Adriana Floruța (din X B), Narcisa Fășie, Izabela Vese și Alexandra Bogoșel (din X D), îndrumate de prof. Zorița Neagota. Profesoara de engleză Dorina Mirodot desfășura o oră specială de muzică în limba engleză cu elevii claselor a IV-a A, B și C, în sala de sport, cuprinzând un concurs de karaoke, concurs de scriere corectă și dans, după muzica unui film adecvat. Ieșind în curte, privirea ne-a fost atrasă de cele zece majorete gimnaziste care se „antrenau” la umbră, pentru că pe terenul de sport se desfășura finala la fotbal între reprezentativele claselor a VII-a C și a VIII-a B. La finalul  meciului, terenul a fost invadat de majoretele liceence ale profesoarei Liana Popovits, frumoase și experimentate, locul X pe țară, anul trecut, în mai, la campionatul național de la Cluj-Napoca. Revenind în sălile de clasă, aveam să-i cunoaștem pe ocupanții locului I la concursul de scenete (echipajul clasei a IX-a C), și tot locul I și la concursul de fotografii. Profesoara de religie Mirela Rus ne-a prezentat câștigătorii concursului județean „Patimile și Învierea Domnului nostru Iisus Hristos”: Varro Andreea (din clasa a II-a B) – premiul I, Șvab Andreea (a IV-a A) – premiul III, precum și trei mențiuni (obținute de Iosiv Nicole, Alex Molnar și Beniamin Morar, toți trei din clasa a IV-a C. Cele cinci premii și mențiuni au fost obținute la secțiunea Icoane pe sticlă. Profesoara Mirela Rus ține să precizeze faptul că „vina”pentru acest frumos palmares nu o poartă doar ea și cei cinci copii, ci și profesoara de desen Gabriela Pleșca, precum și cei doi învățători ai claselor (Traier Șandor și Florica Hora). Ultimul popas reportericesc l-am făcut în cabinetul de limba engleză, unde elevii din clasa a VII-a A urmau să facă diferența în viața școlară între trecut și prezent, sub îndrumarea profesorului diriginte Mihaela Șilinca.
Doar atât am reușit noi să parcurgem din bogata ofertă a „Zilei școlii”. Cu siguranță că la fel de interesante și antrenante or fi fiind concursurile de chimie, de coafuri, de desene..., dezbaterile, precum și expoziția de machete. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cântecul vârstelor la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea.    

Trimite email
duminică, 22 decembrie 2024, 08:11:09 Ora standard a Europei de Est