Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Tendințe și orientări moderne în pedagogia contemporană din perspectivă non-formală”

Cursul internațional de vară

„Tendințe și orientări moderne în pedagogia contemporană din perspectivă non-formală”

Asociația pentru Educație și Formare „TopFormalis" din Oradea și partenerii săi au organizat în perioada 25-29 iulie 2022, la Școala Gimnazială Josenii Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, Cursul internațional de vară cu tema „Tendințe și orientări moderne în pedagogia contemporană din perspectivă non-formală".

Scopul programului a fost reprezentat de optimizarea nivelului de pregătire a resurselor umane din învățământ prin implicarea profesorilor în activităţi de formare şi dezvoltare profesională continuă prin strategii didactice non-formale. La eveniment au participat peste 40 de cadre didactice, elevi și studenți din județele Bihor, Bistrița-Năsăud și Suceava.
Curriculum-ul evenimentului a inclus următoarele teme:
*Festivitatea de deschidere;
*Vizitarea municipiilor Cluj-Napoca și Bistrița
*Fii responsabil de sănătatea ta! Depistarea precoce a cancerului - interes, preocupare, implicare (dr. Nicolae Călin Sonea, medic-șef, Direcția de Sănătate Publică Bihor);
*Necesitatea antrenamentului fizic pentru prevenirea decondiționării musculo-scheletale (conf. univ. dr. Mariana Lidia Cevei, medic primar Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, Spitalul de Recuperare Băile Felix);
*Genialitatea generațiilor.Viziunea existenței de a fi Cel mai bun! (Prof. Amelia Bănică);
*„Activitatea fizică - mijloc de combatere a sedentarismului și de prevenire a bolilor asociate acestui comportament" (biolog Carmen Dinescu, Direcția de Sănătate Publică Bihor).
*„Valea Bârgăului istorie și tradiție" - director, prof. Sălăgean Ștefan și prof. Drăguș Gabriela, Școala Gimnazială Tiha Bârgăului
*Ghidajul și prezentarea muzeului - șef secție Muzeu Bistrița, cercetător științific dr. George Marinescu
*„Predarea istoriei în contextul schimbărilor globale geopolitice și educaționale" - inspector școlar, prof. Filip-Sorin Florean, I.S.J. BN
*„Spiritul Marii Uniri" - prof. Dănuț Archiudean, Liceul Tehnologic Grigore Moisil Bistrița
*Intervenție online din Republica Moldova: ,,Importanța parteneriatelor educaționale în contextul schimburilor de experiență internaționale" - prof. Vasile Gîtlan, director adjunct - Liceul  Teoretic ,,Principesa Natalia Dadiani", Chișinău / „Strategii de formare a responsabilității și autonomiei la elevii de vârstă școlară mică prin activităţi extrașcolare" - conf. univ. dr. Liliana Posțan, metodist superior al Centrului Republican pentru Copii și Tineret Artico, Republica Moldova „Rolul activităților de voluntariat în creșterea gradului de responsabilizare și a disponibilității de implicare în activități nonformalela copii și adolescenți" - consilier educativ, prof. Simona Viorica Archiudean, C.S.E.I. Nr.1 Bistrița, președinte al Asociația Tineri pentru Comunitate Bistrița, prof. Cristina Maria Hangea
*„Educație prin proiecte educative" - prof. Violeta Gabriela Rogozan, inspector educaţie permanentă, I.S.J. BN
*Excursie tematică ,,Istorie, spiritualitate, artă populară" având ca obiective turistice: Muzeul Memorial Liviu Rebreanu, Muzeul Grăniceresc Năsăudean, Muzeul Memorial George Coșbuc, Colecţia de artă populară Silvia-Floarea Tóth, Mocod, Mănăstirea Izvorul Tămăduirii, Salva
*Sesiune de discuții și concluzii, prof. univ. dr. Valentin Cosmin Blandul, Universitatea din Oradea, D.P.P.P.D.
*Evaluare finală;
*Festivitatea de închidere.
La finalul celor cinci zile de curs, toți participanții și-au declarat satisfacția de a fi participat la activitățile propuse, precum și disponibilitatea de a aplica cele învățate în munca cu elevii lor, principalii beneficiari ai întregului program de formare profesională continuă.
Prof. univ. dr. Valentin Blandul

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:24 Ora de vară a Europei de Est