Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Andrei Ovidiu Petrache a cucerit Parisul (cu Premiul I)!

Poezia unui elev din Salonta a câștigat Premiul I la Paris

Andrei Ovidiu Petrache a cucerit Parisul (cu Premiul I)!

Comitetul de organizare, selectare și premiere a poeziilor înscrise în Concursul internațional de poezie în limba franceză - „Poésie en liberté - 2022", jurizat la Paris de 12 reprezentanți ai unor instituții de învățământ și cultură din Paris (Franța), München (Germania), Louvain (Belgia) și prezidat de poetul și actorul Francis Coffinet, a oferit marți, 12 iulie, tânărului poet Andrei Ovidiu Petrache, elev al Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta, Premiul I la secțiunea elevi din clasele IX-X din cadrul instituțiilor școlare din afara Franței.

Nominalizată în luna mai, în finala celei de-a XXIV-a ediții a Concursul internațional de poezie în limba franceză „Poésie en liberté - 2022" (jurizat la Paris), creația lirică a elevului Andrei Ovidiu Petrache din Salonta s-a remarcat dintr-un portofoliu de peste 500 de poezii ale elevilor și studenților din Uniunea Europeană și din spațiul francofon extracomunitar înscriși în concursul coordonat anul acesta de echipa eruditului francez Matthias Vincenot (director artistic, poet, doctor în litere, Cavaler al Artelor și Literaturii).
Poeziile în limba franceză au fost selecționate de poeții André Prodhomme, Laurence Bouvet, Étienne Orsini și Nicole Simonet. Premiile acordate celor zece secțiuni de creație au fost clasificate pe categorii de vârstă și ani de studii liceale și universitare („secondes" pentru clasele IX-X; „premières" pentru clasa a XI-a; „terminales" pentru clasa a XII-a; „étudiants" pentru studenți).
Elevul Petrache Andrei Ovidiu, din clasa a X-a C a Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta, pregătit de profesoara Anca Fustos (profil Uman - Filologie), a participat la acest concurs internațional de poezie cu șapte creații lirice în limba franceză realizate pe teme prestabilite de organizatorii francezi. Dintre acestea, poezia intitulată „Vivre avec la joie du jeu!" („Trăiește viața cu bucuria unui joc"!), a obținut Premiul I la secțiunea instituții școlare din afara Franței, categoria „secondes" pentru clasele IX-X.
Concursul internațional „Poésie en liberté - 2022", găzduit la Paris de societatea culturală europeană „Association Poésie en liberté", va organiza în cursul lunii noiembrie 2022 festivitatea de acordare a premiilor, pe podium fiind pentru prima dată și un elev al Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta.
(sursa: www.poesie-en-liberte.fr/resultats-2022/)
 
Felicitări, Andrei, prietene!
Luna trecută, am publicat articolul ,,Premii speciale naționale la limba engleză pentru județul Bihor", din care cităm: ,,Elevii salontani excelează în limba lui Shakespeare și în lirica lui Molière. Două rezultate remarcabile ale elevilor de gimnaziu și liceu din cadrul Colegiului Național „Teodor Neș" poziționează orașul Salonta pe harta excelenței lingvistice și a limbilor de circulație internațională"...
Astăzi, prin acest premiu grozav, obținut de Andrei, ni se confirmă cele (spuse și) scrise!
Dragă Andrei, ce am mai putem adăuga la aceste însemnări, aprecieri și rezultate de top în ceea ce te privește?
Să perseverezi în ceea ce te definește și inspiră, în ceea ce te caracterizează și te înalță, depășind bariere și urcând mereu pentru o carieră de succes!
Concluzia? „Trăiește viața cu bucuria unui joc"!
(OviDan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:04:28 Ora de vară a Europei de Est