Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Voluntariat pentru comunitatea orădeană

Voluntari din organizația catolică Opus Dei - Austria

Voluntariat pentru comunitatea orădeană

În perioada 4-14 iulie 2022, un grup de voluntari ce fac parte din organizația catolică Opus Dei - Austria - este prezent în Oradea.

Grupul, format din nouă tinere cu vârsta cuprinsă între 19 și 23 de ani, este găzduit de către Episcopia Română Greco-Catolică de Oradea, iar unul din beneficiarii proiectului este Centrul de zi pentru copii din cadrul Direcției de Asistență Socială a Primăriei Municipiului Oradea.
Programul de voluntariat se realizează în mod organizat, astfel că, prima parte a zilei tinerele o dedică activităților precum dans, pictură sau ateliere de limba engleză, realizate în Centrul de zi pentru copii din Oradea. Fetele sunt asistate de personalul prezent în instituție, în frunte cu Maria Ardeleanu, coordonator al centrului. Totodată, în aceste zile, cei aproximativ 30 de copii din centru sunt implicați în activități de îngrijire și întreținere ale acestuia, desfășurate împreună cu cei nouă voluntari.
,,Se simte o energie pozitivă aici, de la venirea voluntarelor. Personalul nostru avea nevoie de o mână de ajutor în această perioadă, iar fetele au ajuns exact în momentul potrivit. Avem nevoie de astfel de oameni, implicați în comunitatea noastră, chiar dacă nu fac parte din ea, pentru că avem de învățat doar lucruri bune de la aceste tinere care se dedică actului educativ și formativ al celor mici", a declarat Arina Moș, viceprimar al Municipiului Oradea.
În a doua parte a zilei, cele nouă voluntare își desfășoară activitatea la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, în cadrul unor ateliere lingvistice. La cursurile de limba engleză și germană s-au înscris în jur de 100 de copii, dornici și aceștia să le cunoască și să interacționeze cu fetele. În cadrul atelierelor lingvistice de mare ajutor fetelor le sunt voluntarii de la asociația EduBiz, aflați sub îndrumarea doamnei Teodora Chifor.
,,Este o experiență unică pentru noi. Nu doar cei mici învață de la noi, cât noi avem extrem de multe de învățat de la cei mici. Sunt copii destoinici și inteligenți. Am fost primite cu deschidere și căldură de către toți colaboratorii noștri: preasfințitul părinte Virgil Bercea, doamna viceprimar Arina Moș, personalul din Centrul de zi pentru copii, membrii Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, precum și membrii Asociației EduBiz. Noi obișnuim să ne facem vacanțele de vară făcând voluntariat, dedicându-ne celor ce au nevoie de noi, este o practică destul de bine cunoscută în mediul nostru", a declarat Evelyn Kropfreiter, reprezentantul grupului de voluntari.
Evenimentul a rezultat în urma invitației Preasfinției Sale Virgil Bercea către doamna Sofia Vio (membru și responsabil Opus Dei - România), invitație înaintată în luna noiembrie a anului 2021, la vizita acesteia în Oradea. Tot atunci, Sofia s-a întâlnit și cu doamna viceprimar Arina Moș care și-a exprimat disponibilitatea și dorința de a avea o colaborare în plan social-comunitar. (B.P.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Voluntariat pentru comunitatea orădeană.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:36:39 Ora standard a Europei de Est